Uzmanlardan elektronik sigara ve nargile uyarısı

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, kullanım sıklığı artan elektronik sigaranın sağlık açısından ciddi bir risk faktörü olduğunu belirterek, deneysel çalışmaların elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer hasarı oluştuğunu gösterdiğini bildirdi.

Haberler 09.02.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dal, 9 ubat Dünya Sigaray Brakma Günü dolaysyla yapt yazl açklamada, geleneksel sigara, elektronik sigara, nargile, yeni nesil stlm tütün ve nikotin ürünlerinin tümünün sala zararl olduunu vurgulad.

Nikotin ve tütün içeren hiçbir ürünün salkl olamayacann altn çizen Dal, bunun son yllarda kullanm skl artan elektronik sigara için de geçerli olduunu bildirdi.

Dal, unlar kaydetti:

Elektronik sigarann ülkemizde yasal sat bulunmamasna ramen internetten temini mümkün olmaktadr. Birçok ürün sosyal medya araclyla pazarlanmakta, evde üretim tarifleri paylalmaktadr. Sosyal medya çalmalar yasa d elektronik sigara üretimi ve satlarnn arttn göstermektedir.

Elektronik sigara, sv nikotinin pil tarafndan stlarak buharlamasn salayan bir cihazdr. Kullanclar cihaz ucundan çkan buhar solurlar. Elektronik sigara içinde su, nikotin, propilen glikol, gliserol, tatlandrclar ve aromalar bulunmaktadr. Deneysel çalmalar elektronik sigara dumanna maruz kalan farelerde akcier hasar olutuunu göstermitir.

-Yanmayan, stlan tütün ürünleri aldatmacas

Elektronik sigara için yürütülen çalmalar aldatmaca olarak yorumlayan Dal, Köeye skan sigara firmalar, tarihte birçok kez sergiledikleri oyunu yeniden sahneye koymulardr. Geleneksel sigaraya göre daha güvenli olduu iddiasyla stlm nikotin ve tütün ürünlerini dünyada piyasaya sunmulardr. Bu ürünlere riski azaltlm ürünler ismini verdiler. ifadelerini kulland.

Dal, endüstrinin baz ülkelerde bu yeni ürünlerin tütün kontrolü yasalarndan muaf olmas için pazarla giritiini aktararak, Nikotin ve tütün içeren hiçbir ürün salkl olmaz. Tütünden elde edilen bir ürünün, tütün kontrolünden muaf olmas da söz konusu olamaz uyarsnda bulundu.

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek de, nikotine bal oluan gen mutasyonlarnn kansere yol açtnn altn çizdi.

Nikotinin, tütün içindeki maddeler bulunmadan, tek bana kanserojen olduuna dikkati çeken Elbek, bunun dünya üzerinde bilinen en fazla bamllk yapc maddelerden sayldn ifade etti.

- Nargile kullananlarda mikrobik hastalk riski yüksek

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yldz ise, nargile kullanmnda art olduuna dikkati çekerek, bu ürünün karbonmonoksit, nitrozamin içerdiini bildirdi.

Nargile içenlerde akcier, yemek borusu, mide ve mesane kanseri, KOAH, kalp-damar hastalklar, reflü görüldüünü aktaran Yldz, ortak ie ve azlk kullananlarda uçuk, verem, sarlk gibi mikrobik hastalk riskinin artt uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git