Uzmanlardan evde ayakkabı giyenlere uyarı

Araştırmacılar, günlük kullanılan sıradan bir ayakkabının dış yüzeyinde 421 bin, içindeyse 2 bin 887 bakteri tespit etti.

Haberler 11.04.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiliz ve Amerikal uzmanlar, darda giyilen ayakkab ile evde dolamann ciddi salk sorunlarna yol açabilecei uyarsnda bulundu.

ABDdeki Arizona Üniversitesi uzmanlar tarafndan yürütülen bir aratrmaya göre, günlük kullanlan sradan bir ayakkabnn d yüzeyinde yaklak 421 bin, içindeyse 2 bin 887 bakteri tespit edildi.

Uzmanlar, bunlar arasnda iç organlarn fonksiyonlarn yitirmesine ya da enfeksiyona neden olabilen çok sayda tehlikeli bakteri bulunduuna dikkati çekti.

Aratrma, temizlenen ayakkablarn ise insan sal için daha az risk oluturduunu gösterdi.

Arizona Üniversitesi Laboratuvar Sorumlusu Jonathan Sexton, bakterilerin haftalarca yaayabildiklerine iaret ederek, Ayakkablarnz evde giydiinizde gün içinde üstüne bastnz her eyi eve getirmi oluyorsunuz. dedi.

- Deterjanla temizlik

ngilteredeki Nottingham Trent Üniversitesinin Bilim ve Teknoloji Bölümü Öretim Üyesi Michael Loughlin de mikroplarn temas ettikleri yüzeylere balandklarn belirtti.

Darda giyilen ayakkablarn insan sal için tehlike oluturabilecek mikrop ve bakterilerle temas edebildiini anmsatan Loughlin, Ayakkablarda bulunan bakteriler üstüne bastmz eylerden gelir. Bu nedenle hayvan dksna bastnda insana zarar verebilecek bakteriler içerebileceinden ayakkablarnz iyice temizlemeniz gerekir. tavsiyesinde bulundu.

Aratrmadan elde edilen sonuçlara göre, deterjanla temizlenen ayakkablardaki bakteri miktar yüzde 90a kadar azalabiliyor.

Ana Sayfaya Git