Uzmanlardan “Uyku problemleri ciddiye alınmalı” uyarısı

Çok uyumanın, kaliteli uyku ihtiyacını karşıladığı anlamına gelmeyeceğini ve uyku bölünmelerinin hayat kalitesini azalttığını söyleyen Prof. Dr. Sadık Ardıç, uykusuzluğun aynı zamanda obezite, diyabet, yüksek tansiyon, inme, kalp ve damar hastalıkları gibi ikincil hastalıkların da sebebi olabileceğine değindi.

Haberler 30.12.2017 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çok uyumann, kaliteli uyku ihtiyacn karlad anlamna gelmeyeceini ve uyku bölünmelerinin hayat kalitesini azalttn söyleyen Prof. Dr. Ardç, uykusuzluun ayn zamanda obezite, diyabet, yüksek tansiyon, inme, kalp ve damar hastalklar gibi ikincil hastalklarn da sebebi olabileceine deindi.

UYKU SIKINTISI YAAYANLAR

Uykunun önemi ve uykusuzluun olumsuz sonuçlar hakknda ülkemizde yeterince farkndaln olmadn anlatan Ardç, uykuyla ilikili toplamda 84 ayr hastalk olduunu,bu hastalklarn her birinin etkileri ve yol açt sorunlarn deiik olduunu vurgulayarak, Kimi zaman horlama sorunu yaayan kiilerin horlamay dikkate almyor. Halbuki horlama, ciddi uyku bozukluklarnn habercisi olabilir. Uyku problemleri metabolizmann genelini etkiliyor. çamzn en önemli salk problemi olarak tanmlanan obezitenin de uykuyla balantl olduu biliniyor. Az yemek yiyen kiiler yeterince uyuyamadklarnda daha dorusu uyku kaliteleri azaldnda kilo problemi yaayabiliyor.Uykusuzluk, insülin direncini arttrd için kiilerin diyet yapmalarna karn kilo almalarna neden olup, obeziteye yol açyor. Bu nedenle uyku problemlerinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektii vurgulanyor. Uyku kalitesi azalan; sabahlar ba arsyla kalkan, enerjisi gün boyu düük olan, konsantrasyon sorunu yaayan ve kendisine horlad söylenen kiilerin uyku hastalklarna yakalanp yakalanmadklarn tehis ettirmeleri gerekiyor dedi.

TEDAVS NASIL YAPILIYOR?

Uyku hastalklarnn tans hakknda da bilgi veren Prof. Dr. Ardç, Uyku testi olarak da bilinen polisomnografi, uyku kalitesi azalan ve uyku problemi yaayan hastalarn sorunlarnn tehis edilmesini salyor. Test srasnda hastalarn vücuduna taklan elektrotlar aracl ile gece boyunca uyku srasnda yaanan fizyolojik deiiklikler kaydediliyor. Kaydedilen veriler, uyku kalitesine göre deitii için elde edilen veriler normal bir uykudaki verilerle kyaslanarak hastann uyku anormallikleri tespit ediliyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git