VAN Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odaba Tp Merkezinde, Irakn kuzeyinde yaayan doutan iitme engelli Danar Diyar Abdullahn bir kulana biyonik kulak olarak bilinen koklear implantasyon ameliyat yapld. Danar Diyarn ksa zaman sonra duyabilecei belirtildi. Yöntemin, doumsal ya da sonradan gelien ileri seviyede iitme kayplarnn tedavisinde uyguland, ameliyatla kulaa yerletirilen bir alet yardmyla iitme engelli kiinin yeniden duymaya balad kaydedildi.
IRAKTAN VANA AMELYAT çN GTT
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, özellikle Irakn kuzeyinden ve dier bölgelerinden hastalarn Van salk turizmi açsndan tercih ettiini belirterek, Bu son yaplan cerrahi operasyon, aslnda birçok operasyonlarla beraber üniversitemizin çok etkin operasyonlar yapabildiini gösteren bir olayd. Kulak burun boaz bölümünden hocamz Faruk Krolu ve ekibi çok önemli operasyonlar yapyorlar. Bugün yaplan tedavi yöntemi iki yönüyle dikkatimizi çekti. Birincisi, biyonik kulak ekliyle ameliyat yaptlar. Bu ameliyat artk çok küçük yatan itibaren yapabiliyorlar. Dier husus da artk salk turizmi ile ilgili yapm olduumuz çalmalar etkisini gösteriyor. Özellikle Kuzey Iraktan ve Irakn dier bölgelerinden hastalarmz geliyor ve ameliyatlarn burada yapyorlar. Bu younluk her geçen gün artyor. Bu cerrahi operasyonlar deiik alanlarda artarak devam edecek. Bizim temel amacmz halkmza hizmettir. Bu hizmeti yaparken de özellikle bölgemizden stanbula, Ankaraya, büyük ehirlere sevk edilen hastalarn mümkün oldukça kendi ehirlerinde tedavi olmasn hedefliyoruz dedi.
Kulak Burun Boaz Anabilim Dalndan Prof. Dr. Ahmet Faruk Krolu ise Van YYÜ Hastanesinde yaptklar 50 biyonik kulak ameliyatnn baarl geçtiini söyledi. Prof. Dr. Krolu, öyle konutu:
BYONK KULAK TAKILDI
Son yaptmz ameliyat biyonik kulak ameliyat. Bu yeni bir ameliyat deil, 3 yldr biz bu ameliyat yapyoruz. Yaklak imdiye kadar 50 hastay ameliyat ettik. Oldukça baarl sonuçlarmz var. Bugünkü vakann özellii daha önce hitap ettiimiz bölge Van ve çevresiyken, artk yurt dndan da Kuzey Irak ve randan da ülkemize hasta geliyor. Bugünkü hasta Kuzey Iraktan ülkemize gelen, doutan duyma problemi olan 2,5 yanda bir çocuktu. Onu ameliyat ettik, oldukça baarl geçti. Birkaç gün kendisini burada misafir ettikten sonra rehabilite olmas için bulunduu ülkeye, ehre göndereceiz. Bu ameliyat ile dardan sesleri alan bir cihaz, bu sesleri daha sonra elektriksel uyaranlara dönütürüyor. ç kulakta salyangoz denilen iitmeyi alan yere bir elektrot vastasyla iletiliyor. Ve elektrot sayesinde iitme salanm oluyor. Ameliyat çok uzun bir ameliyat deil, yaklak 1,5 saat kadar sürüyor. Asl önemli olan bundan sonra çocuun rehabilite olacak eitimler almas. çünkü bu zamana kadar hiç duymayan bir çocuk ses ile tanm olacak. ki kulak da hiç duymuyor, biz tek kulan ameliyat ettik. Ülkemizde 4 yandan küçük çocuklarn her iki kulana da yaplan ameliyatlar için SGK destek veriyor. 30 bin TLlik bir maliyeti var, devlet bunu karlyor. Uygun artlar olursa 4 yandan küçük çocuklarn her iki kulak ameliyatna, yetikin bireylerin ise bir kulak için yaplan ameliyata SGK destek veriyor.
Dursun Odaba Tp Merkezi Bahekimi Prof. Dr. Cengiz Demir ise Türkiyenin büyük ehirlerinde ve hastanelerinde uygulanan tedavi yönteminin Vanda da uygulandn belirterek, unlar söyledi:
Hastalara genelde burada tehis konulur ama farkl sebeplerden, mahalle basksndan veya öteden beri gelen sebeplerden dolay mutlaka büyükehirlere, hastanelere gitme ihtiyac hissederler. Sonradan büyük üniversitelerde, büyük ehirlerde yaplan her eyin burada yapldn görünce geri dönüyürlar. Bu konuda da eskisi gibi bir direnç yok, illa baka ehirlere gideceiz diye bir düünceleri artk yok. Türkiyenin büyük ehirlerinde ne yaplyorsa Vandaki, hastanemizde o yaplyor.