Verem hala büyük sorun

Edebiyatımızda, romanlarda kara sevdaya düşenlerin yakalandığı “ince hastalık” olarak yansıyan verem, yani tüberküloz, en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde görülme sıklığı giderek düşen tüberküloz, aşıyla önlenebilir ve antibiyotikle tedavi edilebilir bir hastalık olmasına karşın, dünyada her yıl 1.2 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Haberler 15.06.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gülseren Sacan, leri ya, bakl basklayan tedaviler ile diyabet, kronik böbrek yetmezlii, kanser ve HIV enfeksiyonu gibi hastalklar, ayrca sigara, ilaç ya da alkol bamll riski artran etmenlerdir diyerek hastaln tedavisi için verilen ilaçlarn düzenli kullanlmas gerektiinin altn çiziyor. laç tedavisinin yarda braklmas halinde hastala yol açan bakterinin direnç kazandn ve iyileme sürecinin çok uzadn kaydeden Dr. Gülseren Sacan, korunma önlemleri arasnda ann da önemli bir yeri olduunu söylüyor.

KAYETLER 2-3 HAFTADAN UZUN SÜRERSE...

Halk arasnda verem olarak bilinen tüberküloz hastalna yol açan bakteriler, insandan insana hava yoluyla bulayor. Öksürme ve haprmayla ortama yaylan mycobacterium tuberculosis ad verilen basil (bakteri türü), solunum yoluyla alndnda, bata akcierler olmak üzere tüm organlar tutabiliyor. Tüberküloz hastalnn en sk görülen belirtilerini 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ate yükseklii, gece terlemesi, itahszlk, kilo kayb, yorgunluk, halsizlik, balgam çkarma, kan tükürme, nefes darl, göüs ve srt ars olarak sralayan Dr. Gülseren Sacan, Bu tür ikayetleri yaayan herkesin en yakn salk kuruluuna bavurmalar hem tedaviye balanmas hem de hastaln yaylmasnn önlenmesi açsndan önem tayor. Tans konulmam tüberküloz hastalar en önemli bula kayna olduklar için bu hastalktan korunmada en etkili yöntem, bulatrc olan olgulara hzla tan konulup tedavinin balanmasdr diyor.

YILLIK TANI SAYISI 12 BN 46

Türkiye genelinde tüberküloz görülme skl azalsa da, bu hastalk dünya genelinde enfeksiyon nedenli ölümlerin banda geliyor. Tüberküloz Daire Bakanl tarafndan paylalan son verilere göre; 2017 ylnda Türkiyede tan alan hasta saysnn 12 bin 46 kii olduunu belirten Dr. Gülseren Sacan, Ülkemizde son 10 ylda hastalk sklnda yllk ortalama yüzde 5 orannda azalma görülüyor. Buna karn dünya genelinde her yl yaklak 10 milyon kiiye tüberküloz tans konuyor. Bu hastalarn 5.8 milyonunu erkekler, 3.2 milyonunu kadnlar ve bir milyonunu da çocuklar oluturuyor. Ne yazk ki 1.2 milyon kii de bu hastalk nedeniyle hayatn kaybediyor. Yaklak 1.7 milyon kii ise tüberküloz basili bulamas sonucu hastalk riski tayor diye konuuyor.

LAç TEDAVS UYGULANIYOR

Tüberkülozda tannn ardndan hastalara 6 ay süreyle düzenli ilaç tedavisi uygulandn anlatan Dr. Gülseren Sacan, öyle devam ediyor: Genellikle tedaviye balandktan 2-3 hafta sonra bulatrclk ortadan kalkyor. Ancak ilaçlar düzenli olarak kullanlmazsa ilaç direnci gelime riski oluyor. laç direnci gelitiinde ise tedavi süresi 2 yla kadar uzayabiliyor. Bu nedenle tan alan hastalarn ilaçlarn düzenli kullanmalar oldukça önemlidir

KORUNMAK çN BUNLARI YAPIN!

Tüberkülozdan korunmak için yaplmas gerekenler aslnda bugünlerde Covid-19 nedeniyle sklkla duyduumuz tedbirlere çok benziyor. Özellikle risk grubunda yer alan kiilerin dikkatli olmalar gerektiini belirten Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gülseren Sacan, alnabilecek önlemleri öyle sralyor:

Ellerin, su ve sabunla en az 20 saniye süreyle sk sk ykanmas,

Dengeli, düzenli beslenmek

Yeterli ve kaliteli uyumak,

Sigara içmemek,

Bulunulan ortamlar sk sk havalandrlmak,

Hastann bulunduu ortamn güne görmesi de önemli. Güneten yaylan ultraviyole nlarnn havadaki tüberküloz basillerini öldürdüünü kaydeden Dr. Gülseren Sacan, sözlerini Bir dier korunma yöntemi ise BCG as olup, bu a ülkemizde halen uygulanyor. Ayla tüberkülozun ar ve ölümcül formlarnn olumasna kar korunma salanyor. Tüberkülozdan korunmada verilen koruyucu ilaç tedavisi; tüberküloz hastas ile ayn evde yaayanlara, tüberküloz basili bulaanlara ve baklk sistemi basklanm kiilere tüberküloz hastas olmamalar için uygulanyor diye tamamlyor.

Ana Sayfaya Git