Tüberküloz hastal (verem), küresel önlemlere ramen kamu saln etkileyen önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Dünyada her gün yaklak 4 bin 500 kii verem yüzünden hayatn kaybediyor.
Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, 2017de 10 milyon verem hastas bulunurken, 1,6 milyon kii bu hastalk yüzünden yaamn yitirdi.
Ölüme sebebiyet veren nedenler arasnda ilk 10 srada yer alan verem hastal, tedavisi olmasna ve bata DSÖ olmak üzere birçok kurumun farkndalk artrmay hedefleyen çalmalarna ramen çocuklar dahil çok sayda kiinin hayatna mal oluyor. Dünyada her gün yaklak 4 bin 500 kii verem yüzünden ölüyor.
DSÖye göre, 2017de yaklak 1 milyon çocuk verem mikrobu tarken 230 bin çocuk bu hastalk yüzünden hayatn kaybetti.
Dier taraftan etkin tedavi sayesinde kiilerin veremden kurtulabileceine dikkati çeken DSÖ, 2000 ila 2017 yllarnda bu sayede 54 milyon verem hastasnn hayatnn kurtarldn kaydetti.
Bu kapsamda verem vakalarnn saysnda her yl yüzde 2lik bir düü yaansa da DSÖ, bunun, 2020 Veremi Yok Et stratejisinin hedeflerine ulamak için yüzde 4-5 bandna çkarlmas gerektiini vurguluyor.
- Verem en fazla Güneydou Asyada
Güneydou Asya yaklak yüzde 44 ile veremin en sk görüldüü bölge olarak öne çkyor. Bunu yüzde 25 ile Afrika ktas ve yüzde 18 ile de Bat Pasifik Bölgesi takip ediyor.
Dünyada verem hastalna sahip kiilerin yüzde 7,7si Dou Akdenizde, yüzde 2,8i Amerika ktasnn genelinde ve yüzde 2,7si de Avrupada yaayan kiilerden oluuyor.
Dünya genelinde rastlanan verem vakalarnn üçte ikisi Hindistan, çin, Endonezya, Filipinler, Pakistan, Banglade ve Güney Afrika gibi ülkelerde younlayor.
Avrupada ise veremin en sk rastland ülkelerin banda Romanya ve Bulgaristan geliyor.
- 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü
Dünya Tüberküloz Günü olarak ilan edilen 24 Martta dünya genelinde verem hastalnn tedavi edilebilirliine dikkati çekiliyor ve hastalktan korunmak için farkndaln artrlmas hedefleniyor.
DSÖ, 2019 Dünya Tüberküloz Gününde verem vakalarn en az seviyeye indirmek için alnmas gereken önlemlerin vurguland Zaman geldi temasn iliyor.