24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle 100. Yıl İlkokulunda Canik Toplum Sağlığı Eğitim ekiplerince bilgilendirme semineri düzenlendi. Türkiyede verem hastalarının sayılarının giderek artığını, Samsunda ise son on verilerine bakıldığında azalan bir grafik görüldüğünü belirten Canik Toplum Sağlığı Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, 24 Mart 1882de Dünya Tüberküloz Günü olarak ilan edildiğini, bu kapsamda tüberküloz hastalığına karşı halkı bilinçlendirerek veremle mücadelede farkındalık sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Canikte bulunan okullarda, cezaevinde ve halka Hastalıklardan Değil, Geç Kalmaktan Kork sloganıyla eğitim seminerleri veren Mustafa Kocaoğlu, eğitimler süresince çok sayıda insana ulaşmayı hedeflediklerini, verem hastalığı ile ilgili insanları bilinçlendirerek, bulaşıcı bir hastalık olan veremden korunma yollarını anlatmayı planladıklarını ifade etti.
Kocaoğlu, Tüberküloz (verem) hastalığı etkili bir şekilde tedavi ediliyor olmasına karşın, halen tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını korumaktadır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık olarak 3te 1i verem mikrobu ile enfekte. Mycrobacterium tüberkülozis basili tarafından oluşan verem hastalığı hava aracılığı ile hasta insanlardan sağlam insanlara bulaşır. Bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş balgamında ARB Pozitif olan akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Nefer vermekle, özellikle öksürme, hapşırma, konuşma ile mikroplar havaya saçılır, sağlam kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar, hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar aile bireyleri, aynı evi paylaşan kalabalık aileler, iş yeri arkadaşları olabilir. Hastalıklardan korunmak için en basit yöntemin el temizliğidir. Ellerimizi sürekli yıkayıp temizlemeyle hastalıkların yüzde 50sini engelleyebiliriz diye konuştu.