Prof. Dr. brahim kizceli, normalde k aylarnda artan krk vakalarn, acillerde tüm yaz boyunca gördüklerini söyledi ve gelen hastalarn daha çok 65 ya üzeri yal grup olduuna dikkat çekti. Prof. Dr. kizceli, Türkiye genelinde bu ya grubunda kra bal acil bavurularnda yaz boyunca yüzde 50 art yaandn söyledi.
Prof. Dr. brahim kizceli, tüm yaz boyunca yallarda krk vakalarna çok sk rastladklarn belirterek Türkiye genelindeki acillerin çounda eskiye oranla yal krklarnda yüzde 50ye varan art gözlemliyoruz. Özellikle 60-65 ya üzeri grup, normal artlarda kemik erimesi riski tayor. Pandemi döneminde evde hareketsiz kaldklar için, kemik erimesi daha da ilerlemi. Bu da hafif bir dümede bile krklara yol açyor. Yallarmzn mutlaka açk havada günlük 1 saat yürüyü egzersizi yapmas lazm dedi.
KEMK ERMES ZATEN VAR, BU DÖNEMDE DAHA DA ARTMI
Kovid salgn baladnda uzun süre evlere kapanan yallar, öncelikli grup olarak alansa da evde hareketsiz kalmaya bal komplikasyonlar nedeniyle salk sorunlar yayor. Prof. Dr. kizceli, Eskiden k aylarnda düme vb kazalarla gelen krk vakalarn, yaz döneminden itibaren görmeye baladk. Sadece bizim servisimize günde en az böyle bir vaka geldi. Yal hastalar kalça kr ile geliyor daha çok. Farkl krklar da oluyor. Bir ksm ameliyat ediliyor, özellikle femur ba dediimiz kalça krklarnda. Bir ksm da gerekli tedavilerinin ardndan taburcu ediliyor. Kovid döneminde yallarmz Kovidden ciddi ekilde koruduk, alarn oldular ama sürekli evde kaldklar ve neredeyse hiç dar çkmadklar için, özellikle egzersiz yapmadklarndan dolay kemiklerinde ciddi erimeler oldu. Bu ya grubunda zaten kemik erimesi sk görülüyor. Ama pandemi etkisiyle daha da ilerledi bu. En ufak bir hareketle krklar meydana geliyor hastalarda eklinde konutu.
UFACIK BR DÜMEDE BLE KIRIK OLUUYOR
Acil servislere genellikle bir travma ya da araç içi kaza gibi durumlar nedeniyle krk vakalarnn geldiini hatrlatan Prof. Dr. kizcelli, unlar söyledi: Yallarmzda gördüümüz ey ise, çok küçük bir tramvayla dahi gerçeklemi krklar. Örnein kapnn eiinden geçerken hafifçe sendeleyip düüyor, krk olumu. Ya da 20-30 santimlik bir yükseklikten dümü, krk olumu. Bu hastalarn kemik erimesine yönelik tetkiklerini yaptmzda ise kemik erimesi düzeyinin çok yüksek olduunu tespit ettik. Türkiye genelindeki dier acilci arkadalarla da görütük, oralarda da söz konusu bu art. Eskiye oranla yal krklarnda yüzde 50 art görüyoruz. 60-65 ya üzerinde daha fazla görüyoruz. Ayrca kemik erimesi nedeniyle normalde takip altnda olmas gereken yallarmzn çou pandemiden dolay doktor takibinden çkm, ilaçlarn kullanmam, bunun da etkisi var.
AMELYAT SONRASI PIHTI RSKNDEN DE KORUNMALARI LAZIM
Femur boyu yani kalça krklarnda ameliyatn yüzde yüz olduunu ifade eden Prof. Dr. kizceli, krk sonras komplikasyonlarn da ciddi sonuçlara yol açabildiini söyleyerek u uyarlarda bulundu: Ameliyattan sonra hastalarmz mutlaka hareket ettiriliyor. Ama hareketleri iyice kstlanrsa, bu sefer de pht atma riski oluuyor. çünkü toplar damarlarda pht oluuyor ve bu da akciere atp ölümcül hale gelebiliyor. Bu nedenle krk sonras dönemde phty engellemek gerekiyor. Kovidin kendisinden de kaynakl pht sorunu var zaten. Kalp krizi ya da pulmoner emboli dediimiz akciere pht atmas ya da derin ven trombozu meydana geliyor. Yallarmzn beslenmelerine çok dikkat edip, açk havada mümkün olduunca günlük egzersizlerini yapmalar gerekiyor. Su tüketimi de önemli pht riskini düürmek için. Mümkünse açk havada kalabalk olmayan ortamda günde minimum 1 saat yürüyü yapmallar. Acil servislerde geçen yla oranla Kovid vakalar tabii ki çok azald. Ama biz imdi Kovid sonras komplikasyonlar ile urayoruz. Krk gibi ya da kalp krizi gibi. Yat ya da youn bakm gerektiren hastalarn çou asz gruptan. Pandemi baladndan beri acil servislerdeki belki de en rahat dönemi yayoruz aslnda.