Yanlış ayakkabı seçimi diz ve kalça kireçlenmesine neden oluyor

Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Halıcı, diz ve kalça ağrılarına değinerek, "Bilinçsizce yapılan spor, diz çökerek yapılan temizlik, ağır aktiviteler ve uzun süre yanlış ayakkabı kullanımı, kireçlenmenin nedenleri arasında yer alıyor" dedi.

Haberler 23.11.2017 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayseri Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Mehmet Halc, kireçlenmenin en çok kalça ve dizleri etkilediini söyledi. Prof.Dr. Halc, insan vücudundaki tüm eklemlerde görülen kireçlenmenin, en sk kalça ve diz bölgesini etkilediini vurgularken öyle dedi:

Eklem kkrdann yapsnda deformasyon, anma ve incelme sonucunda ortaya çkan bu sorun, kkrdan altndaki kemik dokusunda deiikliklere ve eklem kenarnda çkntlara neden olmaktadr. Özellikle 40 ya üstü bireyleri etkileyen kalça ve diz kireçlenmesi, gençlerde de görülmektedir. Halk arasnda ltihapl romatizma olarak bilinen ve yaa bal olmayan kalça kireçlenmesi de ortaya çkmaktadr. Bu rahatszlk, çocukluk ve ergenlik dönemi ile gençlik çanda geçirilen çeitli travmalar sonucunda kendini gösterir. Altta yatan baz hastalklar bu hastaln seyri açsndan önemlidir. Örnein iyi tedavi edilmemi kalça çk ve ikincil olarak diz kireçlenmeleri, hastaln ilerlemesine neden olmaktadr.

Kalçadaki hasar arttkça ameliyatn gerekli olabileceini vurgulayan Prof.Dr. Halc, kalça bölgesindeki kireçlenmenin, hareketli ve oynak eklemin yüzeyindeki kkrdaklarn tahrip olmasyla ortaya çkarak kendisini aryla belli ettiini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Halc, öyle konutu:

Hastaln balangcnda bu ar istirahatle kendiliinden geçer. Ancak hastaln ilerleyen aamalarnda kkrdaktaki hasarn artmas nedeniyle istirahat yeterli olmaz. Bu dönemde hafif düzeyli ar kesiciler kullanlmas gerekmektedir. Hastaln daha ileri amasnda ise kkrdaktaki deformasyon artmakta, daha ar düzeyli ilaçlarla ar kontrol altna alnmaktadr. Bir sonraki aamada ise artk ilaçlar, arya çare olmaz. Fizik tedavi uygulamalar ve kalçaya yaplan enjeksiyonlar sonrasnda hastaln son aamasnda cerrahi müdahale kaçnlmaz hale gelir.

Kalça kireçlenmesinin diz ars ile kendini gösterdiini söyleyen Prof.Dr. Halc, Kalça kireçlenmesinin tehisinde arnn kaynann doru belirlenmesi gerekmektedir. Bu sorun nedeniyle rahatsz olan birçok kii, kalça deil de diz ars nedeniyle ortopedistlere bavurmaktadr. Kalçadaki kireçlenme sorununun neden olduu arnn genellikle dize vurmas sonucunda bu hastalk tehis edilmektedir. Kalçada kemik kangreni ve yumuak dokular etkileyen hastalklar ile bel kaynakl arlar da kalça bölgesinde arya neden olabilmektedir. Bu arlarn kireçlenme sorunu ile ilgisi genellikle bulunmamaktadr. Kireçlenmeye bal arlar kasn ön tarafnda ar eklinde kendini gösterirken, kalçann arka ksmndaki arlarn büyük ksm bel bölgesi kökenli arlar olmaktadr diye konutu.

Eklemlerin kötü ve dikkatsiz kullanlmamas gerektiini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Halc, öyle devam etti:

Diz bölgesindeki kireçlenmenin en önemli sebebi genetik yatknlk, ar kilo ile kötü ve dikkatsiz aktivite yaplmasdr. Yükü dizleri ile kaldran meslek gruplar ile snmadan bilinçsizce yaplan spor ve uzun süre yanl ayakkab kullanm sonucunda bu sorun ile birlikte ayak ve ayak bilei problemleri ortaya çkabilmektedir. Kireçlenme dizin iç bölümünde ya da diz kapanda görülmektedir. Diz bölgesindeki kireçlenme sonucunda hastann bir süre sonra merdiven inip çkmas ve oturup kalkmas zorlar. Kireçlenme deneniyle hareket kabiliyeti düer. Hastalar, bu sorun nedeniyle eklemlerinden gelen çtrt sesinden rahatsz olmaktadr. Menüsküs yrt ya da eklem faresine bal gelien diz kilitlenmeleri sonras oluan ani dümeler kalça krklarnn nedenidir. Kalça krklar, yal hastalarda hayati tehlikesi olan bir yaralanmadr. Güncel gda takviyeleri ve alternatif tp uygulamalaryla kireçlenme süreci yavalatlmaktadr. Hastalk tablosu ilerleyip son aamaya geldiinde ise, cerrahi sonucu yerletirilen eklem protezi çözüm olmaktadr. Gerek diz gerekse de kalça kireçlenmelerinde son aamada yaplan kalça ve diz protezleri ile baarl sonuçlar alnmaktadr. Ameliyat sonras ertesi gün hastalar koltuk denekleriyle yürütülmekte ve 3-5 günlük hastane süreci sonras taburcu edilmektedir.

Ana Sayfaya Git