Yasakları sağlıklı atlatmanın yolları

Virüsün yayılma durumu ve hasta sayısına bağlı olarak yapılan düzenlemeler doğrultusunda yeni kısıtlamaların, yasakların olması, yeniden evlerde olma düşüncesi birçok insan için korku ve umutsuzluk yarattı.

Haberler 11.12.2020 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi ve kriz dönemlerinde negatif düünmenin ve kötü haberlerden kolaylkla etkilenmenin doal olduunun altn çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Bu gibi dönemlerde daha hassas ve daha karamsar olabiliriz. çevremizdeki olaylara kar ani ve iddetli duygusal tepkiler verebilir veya zaman zaman günlük yaantmzdaki basit ilerimiz için bile enerjimiz olmadn fark edebiliriz. Özellikle çevremizde sürekli olumsuzluklara odaklanan ve ruh salmza zarar veren kiilerle aramza mesafe koymalyz. çok fazla haber takip etmek yerine bizi mutlu eden aktiviteleri yapmal, bu durumun geçici olduunu kendimize sk sk hatrlatmalyz. Pandemi sürecinin balarnda bu durumla yeni tantmz için belirsizliin ve bilgisizliin de etkisiyle çok kayglandk fakat artk durum hakknda daha çok bilgi sahibiyiz. Almamz gereken önlemler, virüsün ne ekilde daha çok yayld ve tedavi süreçleri hakknda daha fazla bilgiye sahip olduumuzdan, atacamz admlara daha çok güvenebiliriz. Bu sayede yeniden kstlanmamz, sokaa çkma yasaklar ve karantina süreçleri bizi huzursuz etse de hastalk hakkndaki konularda çevremizi gözlemleyerek edindiimiz bilgilerle daha iyi hissederiz açklamasnda bulundu.

GÜVENSZLK VE UMUTSUZLUK

Sokaa çkma yasaklarnn tekrar gündeme gelmesinin huzursuz ve güvensiz hissetmeye sebep olabildiini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Bulac hastalklar bireyi etkilemese de toplumun ruh saln derinden etkiliyor. Salgn sona erse de psikolojik etkileri aylar hatta yllarca sürebilir. COVID-19 sürecinde depresyon ve kayg bozukluu artt. Salgnn balarnda yaanlan ok ve beraberinde gelen hastal inkr etme durumu insanlarn büyük ve ba edemedikleri bir olumsuzlukla karlatklarnda verdikleri ruhsal savunma tepkisidir. Bu inkr durumu da balarda hastal kabullenmekte zorluklara sebep oldu fakat bilinçlendikçe insanlar virüsten korunmak için daha sk el ykamaya ve daha çok hijyen kurallarna uymaya balad. Baz kiiler için bu durum takntl davranlara varacak düzeye geldi. Kaygnn fazla olmas mevcut takntlar da arttrd. Zamanla insanlar, yaknlarndaki kiilerin hasta olmasyla virüs korkusunu daha derinden yaamaya balad ve bu durum gelecekle ilgili güvensizliklere, umutsuzluklara sebep oldu. Sosyalleme azald için insanlar kendini daha yalnz hissetmeye balad. Kültürümüzde sevdiklerimizle ve tandklarmzla etkileim, paylam bizim için önemli; bu nedenle bu durumun eksiklii toplumu fazlasyla etkiledi. Özellikle yal bireyler için sosyallemeye özlem artt. Yaknlarn kaybeden veya hastalk sürecinde zorlanan kiiler ise tekrar hasta olma veya yeniden kayp yaama gibi korkulara sahip. Bu gibi endieleriniz ve korkularnz varsa psikolojik destek almay ihmal etmemelisiniz önerisinde bulundu.

SALIKLI GEçRMENN YOLLARI

-Sevdiklerimizle iletiimde kalmalyz.

-Salkl beslenmeli ve düzenli uyumalyz.

-Kendimize kar efkatli olmalyz.

-çevremizle iletiimde empatiden faydalanmalyz.

-çocuklara duygularn paylamak istediklerinde her zaman onlar dinlemeye hazr olduumuzu hatrlatmalyz.

-Bizi rahatlatan aktivitelere zaman ayrmalyz. Bunu bir zorunluluk olarak görmemeli ve ne istediimizi iyi tanmlamalyz.

-Önlem almal ve tavsiyelere uymalyz.

-Kstlamalar yasak olarak görmek yerine bu önlemlerin bizim salmz korumak için yaplan düzenlemeler olduunu ve geçici olduunu unutmamalyz.

-Evde geçirdiimiz süreyi deerlendirmeli ve iyi hissedeceimiz eylere vakit ayrmalyz.

-çocuklarla iletiim kurarken ya düzeyine uygun açklamalar yapmal, gerekirse somut örneklerden yararlanmalyz.

-Her zaman iyi hissedemeyeceimizi unutmamalyz eer sklkla olumsuz duygular yayorsak bunu önemsemeliyiz.

-Olumsuz duygularla ba etmek için önce kendimizi iyi tanmalyz. steklerimizi gözden geçirmeliyiz.

-Sevdiklerimizle paylamda bulunmal ve düüncelerimizi paylamalyz.

-Hastalkla ilgili haberleri gerektii kadar takip etmeliyiz.

-Sosyal medyadaki paylamlardan olumsuz etkilendiimizi düündüümüzde kstlamalyz.

-Gelecekle ilgili olumsuz düüncelere odaklanmak yerine bugünkü yaantmza odaklanmalyz.

-yi hissetmiyorsak bu süreçte mutlaka psikolojik destek almalyz.

Ana Sayfaya Git