Uzman Klinik Psikolog nci Birinciolu, hayatn önemli dönemlerinden biri olan yallk dönemindeki psikolojik deiimleri anlatt.
Uzman Klinik Psikolog nci Birinciolu, Psikoloji tarihine baktmzda; insann kimlik ve kiilik kavramlarnn geliimi ya da dönüümü üzerine birçok kuram oluturulduunu görürüz. Bu kuramlar insann doumundan itibaren fiziksel olarak olgunlamasna paralel olarak, psikolojik ve sosyolojik anlamda da bir takm deiim süreçlerinden geçtiini varsayar.
65ten sonra yallk balyor
Yallk kavram da son 100 ylda ortalama yaam süresinin uzamasyla birlikte, ya snr tartmal olan bir konu olsa dahi, 65 ya ve üzeri dönemi ifade etmektedir ve psiko-sosyal geliim kuramnda insann yaamndaki son dönemi ifade eder diye konutu.
Hayatmzdaki 8 psikolojik dönem
Amerikal psikanalist Erik Eriksona göre; insan yaam boyunca sekiz psikolojik geliim döneminden geçtiini belirten Uzman Klinik Psikolog nci Birinciolu, lk ya temel güvene kar güvensizlik duygusu 1-3 ya özerklie kar kuku ve utanç duygusu; 3-6 ya giriimcilie kar suçluluk duygusu 7-11 ya baarl olmaya kar yetersizlik duygusu 11-17 ya kimlik kazanmaya kar kimlik karmaas 17-30 ya yaknla kar yaltlmlk 30-60 ya üretkenlie kar durgunluk ve 60 ya üzeri ise benlik bütünlüüne kar umutsuzluk bu dönemlere verilen adlardr dedi.
Yalanrken her dönemden yara alyoruz
Her dönemin adnn bize çift kutuplu bir varolusal düzlemi ifade ettiini ifade eden Birinciolu, Kii yalanrken her dönemden yaralar alarak ya da bütünlük duygusuna hizmet edecek ekilde büyür. Nasl yalanacamz, yalandmzda kim olacamz ve nasl hissedeceimizi ekillendiren ey ite bu bahsettiimiz dönemlerden kiinin nasl geçtiidir. Benlik bütünlüüne kar umutsuzluk ad verilen yallk dönemi, önceki dönemlerde kiinin nasl bir hayattan damtlarak geldiine bal olarak deimektedir diye konutu.
Yalanmak, olgunlamaktr
Yllar geçtikçe bedenimizin eskidiini, yprandn ve nihayetinde öldüünü belirten Uzman Klinik Psikolog nci Birinciolu, psikolojik olarak yalanmaktan kastn olgunlamak olduunu söyledi. Deneyim kazandkça zihin; tüm anlar bir bütün haline getirerek kendini, dierini ve dünyay anlamlandrmaya çalr diyen nci Birinciolu, unlar söyledi:
Hayatta kalmamz keyifsiz ve ya imknsz hale getiren olumsuz emalar çok erken yalardan itibaren olumaya balarlar. Bu süreçte hem genetik mizaç hem de kiinin nasl yaam koullarna doduu rol oynamaktadr. Kimisi genç yata bacan kanserden kaybetse bile çeitli dernek, sunum, kurulular vastasyla dierlerine umut olmay seçerken kimisi hayatnda belirgin bir zorluk olmamasna ramen yataktan çkamayacak kadar depresif bir hale gelebilir. Bunlarn tümü kiinin zihinsel emalaryla ilikilidir.
Herkesin içindeki çocuk ayn deil
Uzman Klinik Psikolog nci Birinciolu, yallk döneminin ruhsal açdan salkl geçirilmesi için yaplmas gerekenleri de öyle anlatt:
Yaam sadece yallkta deil, her geliim evresinde kendine has armaanlar ve güçlükleri barndrr. Armaanlar kabul ederken ve güçlüklere göüs gererken bu içimizdeki çocuk, yetikin ve ebeveyn yaplarna adil davranmak, onlar dengede tutmak psikolojik salk için en önemli deikendir. Bu yaplarn ihtiyaçlarn karlayabilmek, yaplar arasnda adaleti salayabilmek, kendimizi ve dierini sevebilmek, üretmek ve kabul edebilmek için onlar tanmalyz. Herkesin içindeki çocuk ayn deil, yetikin de öyle. Senin içindeki çocuk kim, ne ister, yetikin bu istekleri karlamak için hangi yollara bavurmay seçer ya da yetikinin seçtii bu yollara senin içindeki ebeveyn ne der?
Bütünsel salk için çaba art
Kendini bilmek için okumak, düünmek, fikir almak ve vermek gerekir. çsel bütünlük ve dengeyi salamak için hem yalnzl örenmek hem de dierleriyle manal vakitler geçirerek sosyallemek gerekir. Ayrca unutmamak da gerekir ki; ruh zihin beden bir bütündür. Ruhsal bütünlüümüzle ilgilenirken hem zihinsel hem de bedensel salmza özen göstermek için çaba göstermemiz gerekir. Ancak bu ruhsal zihinsel ve bedensel çabay gösterenler ve gösterdikleri çaba ölçüsünde anlamlandrabildikleri bir yallk geçirirler.