Yaz scaklarnda, asitli içeceklerin sk tüketilmesiyle daha sk gözlenen boaz reflüsünü; Kulak Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. smail Koçak, anlatyor.
Mide Reflüsü ile Farkl
Boaz reüsü, mide asidinin grtlaa kaçmas sonucu ortaya çkan bir hastalktr. Mideden grtlaa ulaan asit, boaz tahri eder ve hastalarda çeitli ikyetlere sebep olur. Boaz reüsü ile mide reüsü farkldr. çünkü mide reüsünde göüste ar, yanma ve ekime olurken, boaz reüsünde bu semptomlar görülmez. Boaz reüsüne, boazda oluan youn rahatszlk hissi ile aadaki belirtiler elik eder.
Boaz Reflüsünün Belirtileri
* Ses kskl
* Seste kabalama
* Ses problemleri
* Gck eklinde kuru bir öksürük
* Geniz aknts hissi
* Sürekli boaz temizleme ihtiyac
* Boazda tkanma, yabanc cisim kaçma hissi
* Yutma Problemleri
* Solunum Güçlüü
* Azda ac ve kötü bir tat hissi (bazen az kuruluu)
Nasl Tedavi Edilir?
Boaz reüsünün tedavisinde, hekiminizin belirledii tedavi sürecini izlemek çok önemlidir. Boaz reüsünde, verilen ilaçlarn yannda diyet de tedavi sürecinin çok önemli bir parçasdr. Verilen reü diyetine uyulmas, hastann iyileme sürecini hzlandrrken hastaln tekrarn da engelleyecektir.
Nedir Bu Reflü Diyeti?
Boaz reflüsü diyetinin mant, mideyi tka basa doldurmamaktan geçer. Az ve sk yemelisiniz. Gece yataa yattnzda en az 2 saatlik açla sahip olmalsnz. Bu dönemde halama ve zgara yiyecekler tercih edin. Anti asit beslenme prensipleri, reü diyetine dost bir yaklamdr. Ihlamur, rezene, yasemin, papatya ve melisa çay içebilirsiniz. Kays, muz, kavun, ananas, avokadoyu güvenle tüketebilirsiniz. Hazr meyve sularnn yerine ev yapm hoaf, kompostoyu tercih edin. Süt ürünlerinden, peyniri tercih edin ve bol bol su içiniz.
Diyet ile Birlikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Yüksek yastkta yatn ve beli skan kyafetler giymeyin. Abdominal bölgeyi kasacak hareketlerden tedavi süresi boyunca kaçnmalsnz. Mümkünse karn egzersizlerine tedavi süresince ara veriniz. Mide doluyken spor yapmaynz. Kuru ve klimal ortamlardan uzak durunuz. çünkü bu ortamlar, boazdaki asit seviyesini arttracaktr. Eer bu ortamlarda bulunmak zorundaysanz mutlaka bol bol su için. Hekiminiz tarafndan verilen ilaçlar, önerilen ekilde ve dozda düzenli olarak kullann.
Sofranzdan Uzak Tutmanz Gerekenler
Boaz reflüsü hastalarnn, uzak durmas gerekenler:
* Asitli veya mideye girdikten sonra asit oluumunu arttran yiyecek ve içecekler
* Kola, soda, gazoz gibi bütün köpüren içecekler
* Hazr meyve sular
* çay, yeil çay, kuburnu, adaçay, elma çay
* Kahve ve kahvenin her türlü çeidi
* çikolata ve bol kakaolu yiyecekler
* Süt, yourt, ker ve ayran
* Asitli meyveler; portakal, greyfurt, nar, limon, mandalina, kivi vb.
* Sirke çeitleri
* Alkollü içecekler
* Ar baharatl yiyecekler (karabiber ve tarçn kesinlikle yasak!)
* çi soan ve sarmsak (yalnz pimi olarak tüketebilirsiniz)
* Ketçap, mayonez ve hardal
* Hazr raf yiyecekleri
* Tuza yatrlm gdalar (turu vb)
* Kzartmalar ve fastfood yiyecekler