Yaz mevsiminde varislere dikkat

Yaz mevsimi ile birlikte vücut ısımızın yükselmesi ve cilde yakın olan damarların vücut sıcaklığına gösterdiği reaksiyon özellikle varis rahatsızlığı olanları bu dönemde zorlayıcı etken olabiliyor.

Haberler 20.06.2022 - 23:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklnn artmasyla birlikte güneten faydalanmay ve açk havada zaman geçirmeyi tercih ettiimiz bu süreç, varis rahatszlklar olan kiileri zorlayabiliyor. çünkü yükselen hava scakl varislerin cilt üzerinde daha belirgin hale gelmesine ve arlarn daha çok artmasna yol açyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Dr. Öretim Üyesi Ouz Konukolu yaz mevsimiyle birlikte daha çok konuulan varis hakknda dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.

Özellikle bacaklarda oluan varisler, toplumda yüksek oranda görülebilen bir salk problemidir. Bu varisler önce görsel problemlere, daha sonra ise bacakta arya yol açarlar. Nadiren de olsa ciddi salk problemleri yaratabilirler. Varis hastalarnda ikayetlerin yaz aylarnda artt bilinmektedir. Mevsimsel etkilere kar ikayetlerimizin artmasn baz önlemler alarak önleyebiliriz.

YAZ AYLARINDA VARS KAYETLER NEDEN ARTMAKTADIR?

Güne ve scaa maruz kalmak vücut smzn yükselmesine neden olur. Vücudumuzun bu duruma kar baz önlem mekanizmalar vardr. Örnein cilde yakn olan damarlar vücut scakln azaltabilmek amacyla geniler. Varis hastalarnda zaten genilemi olan damarlarn daha da büyümesi ar ve bacakta gerginlik hissini artrr. Günee fazla maruz kalmak ise cilt altndaki örümcek ana benzer küçük toplardamarlarn oluumunu artrabilir.

Varis hastalarnn alabilecei basit önlemlerle yaz aylarn daha konforlu geçirebilmeleri mümkündür.

VARS HASTALARI çN ÖNERLER

Bacaklarnz günde birkaç kez souk suyla ykayn: Souk su banyosu yüzeysel damarlarn daralmasn salar. Banyo sonras damarlar her ne kadar eski eklini alsa da bu ilemin gün içerisinde birkaç kez yaplmas ikayetlerinizi azaltabilir.

Bacaklarnz direk güne ndan koruyun: Yaz aylarnda ile bezi, keten, pamuklu kumalardan dokunmu, bol ve bacaklar kaplayan etek veya pantolonlarn giyilmesi güne altnda rahat etmenizi salayacaktr. Geni alanl bir apka giyilmesi de vücut ssnn azaltlmasn salayabilir.

Sabah veya akam saatlerinde egzersiz yapn: Toplardamarlarn önemli çalma mekanizmalarndan birisi kas pompas dr. Baldr ve bacak kaslar tarafndan sktrlan toplardamarlar kan yukarya doru pompalar. Bu amaç için en uygun sporlar kou, yürüyü ve bisiklettir.

Yolculuklarda: Birçok varis hastas uzun yolculuklar sonras bacaklarnn itiinden ikyet eder. Uzun seyahatler srasnda varis çorab ile rahat ve bol kyafetlerin giyilmesi yolculuk sonunda bacanzn imesini engelleyecektir.

Yara oluumuna dikkat: Ciddi varis hastalarnda diz altnda oluan yaralar ilerleyerek venöz ülser denilen inatç ve can skc yaralara dönüebilir. Yaz aylarnda böcek/sinek srklarn minimalize edilecek önlemlerin alnmas da bu açdan önemlidir.

Güne kremi kullann : Koruyucu güne kremi veya nemlendirici kremler güne nlarn engeller. Böylece toplardamarlarnzdaki kollajen yapsn koruyarak ince klcal damar varislerinin artmasn engelleyici olacaktr.

Yeterli su içmeye özen gösterin: Scak havalarda gün içinde yeterli su içmeyi rutin haline getirin. Tüm vücut kan dolamnz için yararl olacak su, hem vücudunuzun susuz kalmasn önleyecek, hem de bacak toplardamarlarnz ve varislerinizde pht oluma riskine kar sizi koruyacaktr. Bolca su içmeniz cilt kuruluunu ve ince klcal damar varisleri gelimesine de önlem oluturur.

Beslenmenize özen gösterin: Mevsim meyve ve sebzelerinde C vitamini ve potasyumda zengin olan çilek, kiraz, kavun, yaban mersinini özellikle tercih edebilirsiniz. Böylece dolamnz desteklenerek kramplarn önlenmesi, olas reaksiyonlar, ar ve sanc ikayetlerinizi azaltmaya destek verecektir.

Ana Sayfaya Git