Nurdan AAR
tahszln çocuun yeterli büyüme ve gelimesi için almas gereken temel gdalar deiik sebeplerden dolay reddetmesi anlamna geldiini ifade eden çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Bünyamin Teymurolu, bunun, pediatri polikliniklerinde en sk karlalan sorunlardan biri olduuna da dikkat çekti. tahszlk geliimi normal olan çocuklarda yüzde 25, gelime gerilii olan çocuklarda ise yüzde 80lere varan yüksek oranlarda görülmekte olduunu belirten Teymurolu, Özellikle 6 ay-3 ya arasnda çocuklar itahszlk sebebiyle doktora getirilmektidir. tahszla bir çok sebep etken olarak gösterilebilir. çocuun yaps, beslenme geçileri, mekanik besleme, organik sebepler, kronik hastalklar, besin alerjileri, kaktozintolerans, çölyak gibi hastalklarn bulunmas sebep olabilir. Bu durumlarn iyi yönetilememesi çocuklarda yeme davrannn geliimine olumsuz yönde etki etmekte ve beslenme problemlerini artrmaktadr dedi.
YEMEK MKTARINA çOCUK ARAR VERSN
çocuklardaki itahszlk durumunda öncelikle sorumluluklar belirlenmesi gerektiini ifade eden Dr. Bünyamin Teymurolu, Yemein ne olduuna, ne zaman ve nerede yenileceine aile, ne kadar tüketeceine çocuk karar vermelidir. Ar büyük porsiyonlardan kaçnlmal ve daha fazlasna zorlanmamaldr. çocuk için uygun yiyecek seçilmelidir. Sunulacak besin çocuun öncelikleri dikkate alnarak seçilmelidir. çocuun yana, motor geliimine uygun olmal, tadn sevecei yemekleri tüketmesi salanmaldr. Küçük miktarlarla balanmal ve sevmedii yiyecek için zorlanmamal reddettikten bir süre sonra tekrar denenmelidir. Yemek esnasnda televizyon, tablet ve oyuncak gibi dikkat datclardan uzak durulmaldr. çocuun aile fertleri ile beraber ayn sofrada ve mama sandalyesinde olmas çok önemlidir. Aile ile birlikte yemek çocuun kendini ailenin bireyi olarak hissetmesini ve ayn zamanda taklitle örenmesini salar diye konutu.
Öünler aras 3-4 saat olmal ve aralarda attrmalklara izin verilmemesi gerektiini belirten Dr. Bünyamin Teymurolu, Ara öün verilebilir ancak eker, çikolata gibi tatl gdalar verilmemeli, meyve suyu ve süt tüketimi de kstlanmaldr. Yemek süresi 45 dakikadan daha uzun olmamaldr. Uzun süreli sofrada kalmak çocuun sklmasna sebep olmaktadr dedi.