30 gün süren ramazan ay boyunca sahur ve iftar olarak 2 öün yemek tüketimi sonras balayan ar yemek tüketimi sonras uzamanlar uyarda bulundu. Aniden ar yemeye geçmenin sal tehlikeye atabildiine dikkat çeken Doç. Dr. enay Topsakal, hastalar bu konuda uyararak açklamalarda bulundu.
RAMAZAN SONRASI
Topsakal, Pandemi ve 1 ay süren ramazan süresince hastalarmzn yeme alkanlklarnn deitiini ve kilo almaya daha yatkn hale geldiklerini görüyoruz. Bu sebeple bayramdan balayarak bundan sonraki süreçte ar yemekten kaçnlmal ve hareketsiz kalnmamaldr. Yemekler az ve sk öünler olarak alnmal, hzl yemekten özellikle kaçnlmaldr. Kahvalt alkanlna geri dönülmeli ancak kahvaltda ekmek dilimleri küçültülmeli ve tatllardan uzak durulmaldr. Domates, salatalk, maydanoz, taze biber gibi çi sebzeler bolca tüketilmeli, az yal peynir ve halanm yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yal besinlerden, börek gibi hamur ii gdalardan saknlmaldr. Yüksek kalorili içecekler yerine, su tüketimi artrlmal, gece yeme alkanl terkedilmelidir dedi.
DYET BOZULMASIN
Ar scak ve ar yemeklerin salk açsndan risk arz ettiini belirten Dr. Topsakal, Özellikle diyabet hastalarmz bata olmak üzere tüm vatandalarmz bayramda ar tatl tüketmekten kaçnmas gerekmektedir. Kalp ve böbrek hastalar, diyabet ve kilolu hastalarmz gibi diyet yapmas gereken tüm hastalarmzn bayramda diyeti bozmamalar gerekmektedir. Mümkünse evde yaplm az ekerli tatllar tüketilmeli, büyük porsiyonlardan kaçnlmal ve eker hastalar için tatlandrcl ya da ekersiz ikramlar hazrlanmaldr. Ar scak ve ar yemekler salmz açsndan risk oluturmaktadr. çay, kahve fazla tüketilmemeli uykuya önem verilmeli ar yorgunluk ve uykusuzluktan kaçnlmaldr ve ilaçlar kesinlikle aksatlmamaldr ifadelerini kulland.