çocuğunuz yemek yemiyor mu? Gün gün gözünüzün önünde hiç bir şey yemeyen çocuklarda bademcik iltihabının rastlanma olasılığı yüksek olurken, Yemek yemeyen çocuğu da kendi haline bırakmak yerine en yakın bir sağlık kuruluşuna götürme konusunda uzmanlar uyarıyor
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Ümit Filiz, sık bademcik iltihabı sorunu yaşayan çocukların yemek yemeyi istemediklerini, oluşan beslenme sorunlarına bağlı olarak da bağışıklık sistemlerinin zayıfladığını söyledi.
İzmir bornovadaki ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz, çocuklarda görülen bademcik iltihabı hastalığı hakkında bilgi verdi. çocuklarda 3-4 yaşlarına kadar kemik iliği gelişiminin tamamlandığını belirten Filiz, bademciklerden bağışıklık sisteminde mikroplara karşı savunma sistemini oluşturan bir maddenin salınımının gerçekleştiğini söyledi. çocuklarda 4 yaşından sonra bu görevi kemik iliğinin yerine getirdiğini anlatan Filiz, Bu yüzden bademcik ameliyatlarını 3-4 yaşından sonra yapıyoruz dedi.
BADEMCİK ALINMA KRİTERLERİ
Bademcik ameliyatı kararını bazı kriterlere göre karar verdiklerini vurgulayan Dr. Filiz, Bademcik iltihabında oluşan boğaz ağrısı, ateş, eklem kas ağrısı gibi bir tablonun son 1 yıl içinde 7 defa tekrar etmesi lazım. Ya da hastalık her yıl 4 atak şeklinde devam ederse veya yemek yeme ve nefes alma sorunu oluyorsa, çocuğun beslenme ve uyku kalitesini etkiliyorsa bademcik alınmalıdır. Bademcikler eşit büyür. Eğer ki bademcikler asimetrikse kanser riski olabilir. Bu durumda kanser tanısı nedeniyle de bademcikler alınır diye konuştu.
YEMEK YEMEK İSTEMEZLER
Bademcik rahatsızlığının çocuğun uyku kalitesini, yemesi ve içmesini aynı zamanda psikolojisini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Dr. Filiz, şu bilgiyi verdi: İyi uyuyamayan çocuğun büyüme hormonu salınımı azalır. Uykuda nefes alma problemi yaşayan çocuğun gelişimi, zekası ve psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu çocuklar agresif olabilir. Büyük bademcikler nedeniyle çocuklar yemek yemek istemez. Beslenme sorunu yaşayan bir çocuğun bağışıklık sistemi zayıflar, gelişemez.
BADEMCİK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR
Bademcik boğazımız da yer alan ve arka kısmın da farklı farklı iki adet olan badem şeklini andıran dokuya denir. Bademcik boyutu bazı insanlar da çok büyük olabiliyorken bazı insanlar da da çok küçüktür. Peki, son zamanlar da adını sıkça özelikle de çocuklar da görmeye başladığımızbademcik iltihabı nedir?
Bademcik iltihabı daha çok mikrop ve virüsler nedeniyle oluşan ve yapımına daha çok virüslerin katıldığı bir hastalık olarak bilinmektedir. Peki,bademcik iltihabının belirtileri nelerdir?
Arkadaşlar işte tam bu sorunuzun cevabı için sizlere bu gün ki makalemiz de bademcik iltihabının belirtilerini araştırdık. O zaman ne duruyorsunuz haydi hemen başlayalım da sizler de bir an önce bademcik iltihabının belirtileri hakkında bilgi sahibi olunuz.
Bademcik iltihabının ilk belirtisi klasik boğaz ağrısıdır. Boğaz ağrısı ile beraber ağrı kulaklarınızı boynunuza hatta omuzlarınıza da vurabilir. Bunun yanı sıra ateş, zor yutkunma güçlüğü ve boyun da güçlükler de meydana gelebilir. Ayrıca bademcik iltihabı yaşayan birey de iştahsızlık, mide bulantısı, salya, ağız kokusu, sesin kalınlığı, çenenin açılamaması, kırgınlık, halsizlik ve de yorgunluk belirtileri görülebilir.
Bademcik iltihabı yaşayan kişi özelikle de yorgun ve iştahsız ise bu oran daha yüksektir. Eğer tüm bu belirtiler aynı anda yaşıyorsanız hemen bir kulak burun boğaz kliniğine başvurunuz. çünkü sizlerin de bademcik iltihabına yakalanma oranınız giderek artmış olur. O zaman ne duruyorsunuz haydi hemen başlayınız. Ve bir an önce teşhisi koyunuz.