Gastroenteroloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy hazmszla yol açan alkanlklar anlatt, önemli önerilerde bulundu!
Hazmszlk deyip geçmeyin!
Hazmszln altnda yatan etken genellikle beslenme ile yaam alkanlklar olduu için kiiler tarafndan hafife alnabiliyor. Ancak dikkat! Hazmszlk ayn zamanda önemli hastalklarn habercisi de olabiliyor. Gastrit ya da ülserden reflüye, pankreas hastalklarndan gda alerjisine, barsak enfeksiyonlarndan romatizmaya, diyabetten mide kanserine kadar pek çok hastalk hazmszlk yapabiliyor. Gastroenteroloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy dolaysyla hazmszlk sorunu yaandnda altta yatan etkenin tespit edilmesi için öncelikle bir doktora bavurmann çok önemli olduuna dikkat çekiyor!
çok hzl yemek yemek
Besinleri düzensiz, çok hzl ve çinemeden yemeyin. çünkü bu alkanlk gdann sindirime hazr hale getirilmesini, midedeki asit seviyesinin normale dönmesi için yeterince zaman tannmasn önlüyor. Bunun sonucunda da hazmszlk oluuyor. Bu yüzden düzenli aralklarla, uzun süre aç kalmadan beslenmeye özen gösterin. Besinleri yava yava, iyice çineyerek tüketmeye dikkat edin.
Yal ve bol baharatl besinler tüketmek
Yal, kzartlm ve bol baharatl yemeklerden kaçnn. Bunun nedeni ise yal yemeklerin midenin boalmasn geciktirerek sindirimi zorlatrmas. Baharatl ve kzartlm besinler de mide asit dengesini bozaca için hazmszla neden olabiliyor.
Yemek yerken fazla konumak
Beslenme alkanlklarnza dikkat ettiiniz halde hazmszlk yaknmanz varsa bu durumun sorumlusu yemek yerken hava yutmanz olabilir. Hava yutmak midenin imesine yol açarak hazmszlk yapabiliyor. Bu nedenle yemek yerken fazla konumaktan kaçnn.
Yemekten sonra hemen yatmak
Gastroenteroloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy reflü sorununuz varsa akam yemei ile yataa girme arasnda en az 2-3 saat olmasna özen göstermeniz gerektiini belirterek, Yemek yedikten sonra hemen yatmak mide henüz boalmad için mide asidinin ve gdalarn yemek borusuna doru kaçmasn kolaylatryor. Bunun sonucunda da hazmszlk ve reflü yaknmalar geliiyor diyor.
Gazl ve kafeinli içecekleri abartmak
Hazmszlkla ba etmek için asitli ve kafeinli içeceklerden kaçnmanz da çok önemli. çünkü bu içecekler mide asit orann artrabiliyor.
Laktoz ve früktoz intolerans
Baz bünyeler süt ekeri olan laktozu parçalayamazlar. Bu duruma laktoz intolerans deniyor. Laktoz intoleransnda, süt ve süt ürünleri tüketildiinde hazmszlk sorunu yaanabiliyor. Laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketerek veya laktoz enzimi içeren destek ilaçlar kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayn ekilde meyvede bulunan ve meyve ekeri denilen früktozu da baz bünyeler sindirmekte zorlanabiliyor. Früktoz intolerans denilen bu sorundan yaknyorsanz früktozdan fakir diyet uygulamaya özen gösterin.
Geliigüzel ilaç kullanmak
Doktorunuz önermedii sürece, korkikosteroid içeren veya içermeyen ar kesici ya da iltihap azaltan ilaçlar geliigüzel kullanmayn. Doktorunuzun önerisiyle kullandnz ilacn hazmszla neden olduunu düünüyorsanz, ilacnz yarm brakmayn. Bunun yerine sorununuzu doktorunuzla paylan.
Sebzeleri çi tüketmek
çi sebzeler çok sk tüketildiklerinde özellikle fonksiyonel hazmszlkta yaknmalarn artmasna sebep olabiliyor. Bu nedenle sebzeleri çi tüketmeyin, en azndan biraz da olsa pimi ya da halanm olmasna dikkat edin.
Bakliyatlarn suyunu dökmemek
Nohut ve fasulye gibi gaz yapan bakliyatlarn ilk halama suyunu mutlaka dökün. Yeni su ilave ederek piirdikten sonra yemeyi ihmal etmeyin.
Hareketsiz bir yaam sürmek
Hareketsiz yaam kilo almna, sindirim sisteminin daha yava çalmasna neden olduu için hazmszlk problemi yapabiliyor. Haftada en az 3 gün, tempolu ekilde yarm saatlik yürüyüler yapmak hazmszla iyi geliyor. Ancak egzersiz öncesinde ar gda almndan mutlaka kaçnn.
Stresin etkisi altnda kalmak
Üzüntü ve kayg gibi psikolojik etkenler de hazmszlk yapabiliyor. Bu nedenle sizde stres yaratan durumlardan mümkün olduunca kaçnmaya çaln ve ruhunuzu sakinletiren etkinlikler yapmaya özen gösterin.