Koronavirüs salgnyla mücadeleye aralksz devam eden bilim insanlar, virüsün her geçen gün yeni bir olumsuz etkisini daha tespit ediyor. Kulak Burun Boaz Bölümünden Prof. Dr. Yldrm Ahmet Bayazt ve 6 kiilik ekibi, Kovid-19 tedavisi görüp iyileen hastalarda bugüne kadar bilinmeyen kalc bir rahatszl ortaya çkard.
Kovid-19 tedavisi gören baz hastalarda ortaya çkan denge ikayetleri üzerine Beyazt, iyilemi yetikin hastalarn denge entegrasyonlarn objektif ölçüm verileriyle incelemeye ald. Kovid-19 tedavi görüp youn bakma girmeden iyileen 21-44 ya arasndaki birçok hastaya denge testleri ve bir dizi tetkik yapld. Muayene edilen bu kiilerin yüzde 20sinde, gözden beyne giden sinirlerde hasar olutuu tespit edildi. Bunun da denge bozukluklarna yol açt belirlendi.
KOVID-19U HAFF GEçRM HASTALARDA TESPT ETTK
Genç yalarda Kovid-19u hafif atlatan hastalarda denge problemi olup olmadn örenmek için bir dizi objektif testler ve çeitli ölçümler yaptklarn söyleyen Prof. Dr. Yldrm Ahmet Bayazt, Yaptmz ölçümler sonucunda yüzde 20-30 aralnda hastalarda denge problemi olduunu tespit ettik. Tespit ettiimiz hastalarn hepsi Kovid-19u hafif geçirmi hastalard. Denge probleminin kalc ve geri dönüümü olmad ortaya çknca bu sorunun yal ve ar geçirmi kiilerde ki yansmasnn daha ar olaca kanaati olutu. Kovid-19u geçirmi genç hastalarda her ey normal olarak devam ederken, zaman içerisinde bunun yansmalar olacaktr. Saatli bomba tabiri tam da bu duruma uyuyor diye konutu.
VÜCUTTAK DENGE MEKANZMASI HASAR GÖRÜR
Yllar geçtikçe koronavirüse bal ek problemlerin devreye gireceini belirten Bayazt, Vücuttaki denge mekanizmalar hasar görmeye balayacaktr. Eklem problemleri, görmede zayflk ve kalp damar hastalklarnn oluturduu santral sinir sistemindeki hasarlara neden olabilir. Denge koordinasyonunda ki telafi mekanizmalar etkilenecei için bu oluan hasarn kendisini zaman içerisinde göstermesine neden olacaktr. 50li yalardan sonra kiiler denge problemleri ile karlaabilirler. Bu denge problemleri, kiinin kendini bolukta hissi, tansiyon düme hissi, uzayda olma hissi, ayakta dururken yalpalama ve yürürken yine saa sola düme eilimi eklinde alglanabilir. Bu tarz denge problemlerinde düme ve travma gibi riskler ortaya çkabilir ifadelerini kulland.
LAçLA TEDAV ETMEK KOLAY OLMUYOR
Beyinin, denge mekanizmasna ait bilgilerinin koordine edilmesinde sknt yaadn belirten Bayazt, sözlerine öyle devam etti:
Genellikle göz ve kulak arasndaki balantlarda ve gözle boyun kaslar arasndaki balantlarda bir koordinasyon problemi oluuyor. Kovid-19 geçirmi hastalar, hastaln vermi olduu endieyle denge problemi olduunun farkna varmyorlar. Denge sistemi tüm vücudu, ba ve boyun bölgesi ile beyini ilgilendiriyor. Bu mekanizmann herhangi bir yerinde problem olduu zaman önce problemin yeri tespit edilir. Sinirlerde oluan hasar dorudan bir ilaçla tedavi etmek çok kolay olmuyor. Bu hastalar rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi etmeye çalyoruz. Kovid-19 geçirmi hastalara, Ba dönmesi oldu mu, günlük hayatnz etkiledi mi, yürüme ve ayakta durmanz etkiledi mi? Tarznda sorular sorduk. Kovid-19un vermi olduu kayglarla denge problemlerini önemsememiler. Tarama yaptmzda hatrladlar.
SESSZ VE SNSCE LERLEYEBLR
Kovid-19 geçirdikten sonra bolukta düme hissi, yürürken yalpalanma veya ayakta dururken biri tarafndan itilme hissi olan kiilerin gerekli birimlere bavurmas gerektiine deinen Prof. Dr. Yldrm Ahmet Bayazt, Bu tarz nörolojik problemler genellikle sessiz sakin ve sinsice ilerleyebilir. Görüntüleme yöntemleriyle tespit edilemeyebilir. Bu durumlar elektrofizyolojik ölçümlerle anlama ansmz var. Bunlara gecikmi veya sessiz nörolojik problemler diyebiliriz. Bu konuda üphesi olan vatandalar doktora bavurmal ve detayl tetkikler yaptrmaldr dedi.
ARAçTAN NERKEN DÜECEK GB HSSEDYORUM
Kovid- 19u atlattktan sonra denge sorunu yaayan Bülent Pehlivan, 2,5 ay önce Kovid-19u atlattm. Bu süreç içerisinde halsizlik, denge bozukluu ve bolukta hissetme sorunlar yaadm. Adm attmda düecek gibi hissediyordum. Yaadm süreç zor bir süreçti. Yataktan kalktmda etrafm bo hissediyorum. Özellikle araçtan inerken düecek miyim diye tedirginlik yayorum. Denge sorunu ben de balad andan itibaren doktorlarmla konutum. Sporla bu sorunu atlatmaya çalyorum. Ara ara denge sorunlar yaamaya devam ediyorum diye konutu.
SORUNLARIN HALSZLKTEN KAYNAKLANDIINI DÜÜNDÜM
Kasm aynda koronavirüse yakalanan Mehmet Da ise, Hastal evimde atlattm ve 17 gün sürdü. Kovid-19 sonras ciddi bir halsizlik yaadm. Toparlanma sürecim uzun oldu. Halsizlikten kaynakl ba dönmesi ve dengesizlik yaadm. Bu durumumun halsizlikten olduunu düündüm. Yaplan test sonras Kovid-19 sonras baka problemler olduunu örendim. Yürüyü ve egzersiz program verildi dedi.