Yerlisini üretti!

Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde, bozulan ithal "gütaperka kesme cihazı"nı onarmak için açan Doç. Dr. Adıgüzel'in önerisiyle cihazın yerli üretimi için proje hazırlandı.

Haberler 04.05.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di hekimlerinin kulland ihtal gütaperka kesme cihaz, 6da 1 maliyetle Diyarbakrda üretildi.

Dicle Üniversitesi Di Hekimlii Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Adgüzel, bir süre önce bir hastasnn diini tedavi ederken kulland gütaperka kesme cihaznn bozulmas üzerine onarmak için cihaz açt. lk incelemesinin ardndan kafasnda aletin yerli üretiminin yaplabilecei fikri oluan Adgüzel, konuyu üniversitedeki teknik ekiple paylat.

Bunun üzerine üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Dicle Teknokentte yaplan Ar-Ge çalmasna, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl 100 bin lira hibe destei salad. Yaplan bir yllk çalma sonucunda cihazn prototipi 30 avro maliyetle oluturuldu.

- Hastalar üzerinde kullanld

Cihazn kanal tedavisi ileminden sonra dolgu maddesini kesmek için kullanldn ifade eden Doç. Dr. Özkan Adgüzel, öyle konutu:

2 yl önce bir hastay tedavi ederken klinikte kullandm cihaz bozuldu. Cihaz merak ettim, bu kadar pahalya alnan cihazn içinde ne var diye. Aleti teknik elemanlarla inceledik, ardndan kafamda bunu üretme fikri olutu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn proje çarsna sundum. 100 bin lira hibe giriim destei aldm. Elektronik mühendisi bir arkadamzla prototipini yaptk. Yaptmz ürünü hastalar üzerinde denedik. Avrupa ve ABD firmalarnn ürünleriyle yarabilecek nitelikte, üstelik kablosuz özelliini gelitirdik.

- Di hekimlerini tümü kullanyor

TÜBTAKa yaplacak bavurunun ardndan izin verilmesi durumunda, ithal edilen cihazn Diyarbakrda üretimine balanlacan ifade eden Adgüzel, 150-200 avro tutarndaki cihaz 30 avroya ürettik. Her di hekiminin mutlaka kullanmas elzem olan bir cihaz. Di tedavisinde de defalarca denemesini yaptk. thal ettiimiz cihazla hiçbir eksii olmayan cihaz elde ettik. Di hekimliinde kullandmz çok sayda malzeme var ve bu malzemenin yüzde 80-90 yurt dndan ithal cihazlar. Bu tür projelere önem verirsek, da bamll çok önemli ölçüde azaltacaz diye düünüyorum. dedi.

Doç. Dr. Adgüzel, bölgeye yönelik tevik uygulamalarnn giriimcilere büyük imkan sunduuna da vurgu yaparak, TÜBTAK onaynn ardndan inallah tevik uygulamasndan faydalanarak cihazn seri üretimine geçeceiz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git