yi uyku alkanlnz yoksa cildiniz size ele verebilir. Yaplan baz çalmalar uyku eksiklii ile sivilce arasnda balant bulmutur. Uyku vücudunuzdaki hormonlar kontrol eden ve baklk sisteminizi etkileyen bir olgu olduu için yetersiz uyku vücudunuzu pek çok salk problemine kar açk hale getirebilir.
Gözleriniz iyi görünmüyor.
Kzarklk, ilik, koyu halkalar ve gözalt ilikleri yetersiz uykunun belirtileridir. Vücudunuz, derin uyku evrelerinde gerçekletirdii hormon kontrolü ve doku onarmn yetersiz uyku nedeniyle gerçekletiremez. çalmalar, yeterince uyumayanlarn göz bölgesinde krklk, çizgi, ilik ve sarkmann daha çok görüldüünü göstermektedir.
Kilo almaya balayabilirsiniz.
yi bir gece uykusu uyuduunuzda vücudunuz açlk hormonlarnz düzgün bir ekilde kontrol edebilir. Ancak yetersiz uyku, hormon kontrolüne engel olduu için ihtiyaç duyduunuzdan daha fazla yemek yemenize ve kilo almanza yol açabilir.
Salksz gdalar sevmeye balayabilirsiniz!
Uykusuzluk çeken bir beynin, salksz attrmalk ve yemekleri isteme olasl yüksektir. Yorulduunuz zaman yarglama ve karar verme yeteneiniz de eskisi kadar keskin olmaynca salkl bir salata yerine kzarm patates ve hamburgeri tercih etme ihtimaliniz artar.
Biraz daha kafein?
Genelde uykusuzluk problemi yaayanlarn gündüz uykularn engellemek için tercih ettikleri kafein içerikli içecekler, ksa vadeli çözüm sunsa da uzun vadede uykusuzluk ve kayg problemlerinin olumasna yol açabilir.
Depresif ve sinirli hissetmeye balayabilirsiniz.
Sinirlilik yetersiz uykunun büyük bir iaretidir. Yurtdnda yaplan bir aratrmaya göre 1 hafta boyunca 4.5 saatlik uykuyla hayatlarna devam eden kiilerde öfke ve zihinsel bitkinlik görülmütür. Bu kiiler 1 haftann sonunda normal uyku düzenlerine döndüklerinde, uykusuzluk döneminde görülen problemleri ksa bir süre içerisinde ortadan kalkmtr.
Odaklanma ve hafza problemleri yaamaya hazr olun.
Uykusuzluk konsantrasyonunuzu olumsuz yönde etkileyerek geçici hafza problemleri de yaamanza neden olur. Yeterince uyumayan kiilerde gün içerisinde araç kullanrken uyuklama problemi görülebilir.
Sabahlar ba ars ile uyanyorsanz
Boaz ars, az kuruluu veya ba ars ile uyanyorsan yetersiz uykuya neden olabilecek uyku apnesi, horlama ve reflü gibi problemler yayor olabilirsiniz. Bu belirtiler 1 haftadan fazladr devam ediyorsa mutlaka hekime bavurun.
Uykusuzluun göz ard edilen nedenleri
* Yatmadan önce telefonunu kontrol etmek: Beyniniz ekrandaki yapay n gün olduunu düünerek uyumanza yardmc olan melatoninin salglanmasn durdurur. Bu durum uykuya geçmenizi engeller. Bu nedenle uyumadan en az 1 saat önce cep telefonunuz, bilgisayarnz ve televizyonununuz da dahil olmak üzere tüm dijital cihazlar kapatn.
* Hafta boyunca farkl saatlerde yatmak: Hafta içi ile hafta sonu farkl saatlerde uyuyup uyanyorsanz bu durum uykuya geçme ve uykuda kalma sürenizi olumsuz yönde etkiler. Her gün ayn saatte yatmanz mümkün olmayabilir; ancak hafta sonunda bile 30-45 dakikadan fazla deiiklik yapmamaya çaln.
* Öleden sonraki yorgunluunuzu bir fincan kahve ile gidermek: Kafein, beyninizin uyankln takip edebilme yeteneini bozarak sizi daha uyank hale getirir. Özellikle hassas olduunuzu biliyorsanz, yatmadan önce en az 5 saat önce kafein içeren içeceklerden uzak durun. çou kafein, vücut sistemini 7 saat içinde terk eder.
* Yatanz sizin için dinlenme alan olmayabilir: Yatanz evcil bir hayvanla paylayorsanz siz hatrlamasanz bile gece boyunca uyanabilirsiniz. Yatan yarsndan fazla alann kullanan bir e ya da ortopedik olmayan bir yatak da kaliteli uyku almanza engel olabilir. Bu nedenle evcil hayvannzla ayn yatakta uyumamaya çaln. Einiz yatakta çok fazla yer kaplarsa, daha büyük bir yatak doru bir seçenek olabilir.
* Yatak odanz çok scak veya gereinden fazla aydnlk olabilir mi? Serin bir oda, uyurken sahip olduunuz vücut scaklndaki doal düüü ayarlar. Odanz çok scaksa vücudunuzun ihtiyaç duyduu ekilde soumas zorlar. Bu sizi huzursuz edebilir. Ayn ey k için de geçerlidir. Az miktarda olsa bile size daha az melatonin verebilir, bu da yatmadan uyank hale getirecektir. Odanz ne kadar karanlk olursa beyninizin uyku moduna girmesi o kadar kolaydr.