Löseminin 2-6 ya arasndaki çocuklarda daha sk görüldüünü ve kan kanserlerinin büyüme hzna ve hücre tipine göre ikiye ayrldn söyleyen Emsey Hospital Prof. Dr. Birol Baytan, Kanserli hücrelerin büyüme hzna göre akut lösemileri hzl çoalan, kronik lösemileri ise yava çoalan lösemilerdir. Hücre tipine göre lösemiyi miyeloblastik ve lenfoblastik olarak iki grupta deerlendirmek mümkündür dedi.
EBEVEYNLER DKKATL OLMALI
Lösemi hastalnda ailelerin çocuklarn üzerinde çok dikkatli olmas gerektiini ifade eden Baytan u ifadeleri kulland: Ebevynler çocuklarn iyi tanmal, onu iyi takip ediyor olmas çok önemli. Tan konmasnda birkaç belirtinin ayn anda ve sk aralklarla yaanyor olmas gerekiyor. Halsizlik, o gün geçirdii youn bir günden kaynaklanyor olabilir veya farknda olmadan çarpt bir yer morarm olabilir. Bu belirtilerin birçou tek bana bir anlam ifade etmez. çocuklarn günlük yaantlarnda sradan gibi görülen yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler aslnda krmz kan hücrelerinin üretilememesinden kaynaklanyor olabilir. Buna bal olarak kanszlk, kolay yorulma, beslenememe, solgunluk, nefes darl, ba dönmesi, enfeksiyonlara yatknlk, morarma, di eti kanamalar, kilo kayb, lenf bezlerinde büyüme, gece terlemesi ve karn ilii gibi belirtilerle ortaya çkmaktadr. Birkaç tanesinin ayn anda veya sk aralklarla görülmesi ile hekiminize bavurabilirsiniz.
TEDAV ANSI YÜKSEK
Lösemi tedavisinde önceliin kemoterapi olduunu söyleyen Prof. Dr. Birol Baytan, Kemoterapi tedavisinin planlanmas her çocua özeldir ve tedaviye verdii yanta göre deerlendirilir. Akut lösemilerde risk grubuna bal olarak, sadece kemoterapi ile yüzde 80 - 90 orannda tedavi edilebilir. Kemoterapi yantna göre bir grup çocua kemoterepiyi takiben kemik ilii nakli yaplr. Uygun bulunan donörden toplanan kök hücreler, çocua nakledilerek iyileme orannda ciddi bir art beklenir. Son dönemlerde farkndaln artmas ile birlikte kök hücre (Kemik lii) bankasna bata bulunanlarn says artt için, uygun donör bulma ihtimali de art gösteriyor. Sal yerinde olan herkesin 1 tüp kan vererek hayat kurtarabileceini unutmamak gerekir ifadelerini kulland.
RADYASYONDAN UZAK TUTULMALILAR
Kanser oluumunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber Prof. Dr. Birol Baytan, çocuklar günlük hayatta sigaradan, radyasyondan, kimyasallardan ve salksz besinlerden olabildiince uzak tutmak gerekmektedir. çocuklar yaadklar her alanda ciddi anlamda radyasyona maruz kalyor, eline verdiimiz cep telefonlar, tablet bilgisayarlar gibi birçok teknolojik alet radyasyon yayyor. çocuklarn düzenli uyku uyumas, uyuduu oda da klarn kapal olmas melatonin hormonunun salglanmasn salayacak ve uyku kalitesini artracaktr diye konutu.