Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Tuçe Demir, yumurtalk kistlerinin, kadnlarda adet döneminden sonra, foliküllerin halk dilinde erimemesine bal olarak, büyümesiyle oluan kistler olduu bilgisini verdi. Baz kistlerin adet dönemlerinden sonra erimeyip persiste denilen durum gelitiini ve büyümeye devam ettiini belirten Dr. Demir, Bu durumda hastalarmzn adet dönemlerinde kistin olduu tarafta kask ars, adet dönemi dnda ise lekelenme tarz kanamalar görülebiliyor. Bu kistlerin bazlar önemli sorunlara yol açabiliyor. Bazen anne olmay bile engelleyebiliyor diye konutu.
7-8 SANTMN ALTINDAYSA TAKP EDLYOR
Baz hastalarda da basit kistlerin ortaya çkabileceine deinen Dr. Demir, Basit kistler dediimiz kistler, hastamzda manilite dediimiz kanser ihtimali oluturmayan genellikle adet dönemlerinden sonra kanamayla birlikte atlan hormonlarn etkisi ile oluan kistlerdir. Genellikle 7-8 santim büyüklüüne ulaabilirler. Biz bu kistleri belirli aralklarla takip ediyoruz. Ultrasonografiyle, kanlanmasna baktmz kistlerin belirli paternleri var. Kistlerin manilite dediimiz kötü huylu özelliklere sahip olma kriterleri var. Bunlar yüksekse kistin hangi patolojik tanda olduuna yönelik ameliyat öncesi görüntüleme yöntemlerine bavurarak hastann durumunu deerlendiriyoruz ifadelerini kulland.
Y HUYLU KSTLER KAPALI YÖNTEMLE ALINIYOR
Dr. Demir, 7-8 santimi geçerek büyümeye devam eden iyi huylu kistleri almak için laparoskopi denilen kapal yöntemi tercih ettiklerini belirterek, Bu genelde karna üç delikten girilen bir kamerayla birlikte kistlere yönelik invaziv yani kapal ya da noninvaziv yani ufak kesi gerektiren yaklamlarmz oluyor dedi.
Kadnlarn mutlaka ylda bir kez kadn doum uzmanna gitmeleri gerektiini vurgulayan Dr. Demir, unlar söyledi: Kist, yumurtalk, rahim, ur, halk dilinde her ne ekilde söylenirse söylensin ylda bir jinekologlarna gelirseler, yumurtalk ve rahim taramalar da yaplm olur. Gözden kaçan baz kistler ya da miyomlar erkenden fark edilebilir. Özellikle yumurtalkta oluan kansere yol açacak tümörler, geliebilir ki, bu da erken tan olmad için hastann daha uzun ve zorlu bir tedavi süreci yaamasna yol açar.