Güney Amerikada binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütünden (WHO) korkutan açıklama.WHO yetkilileri virüsün 3-4 milyon kişide görülmesinin beklendiğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü bugün Güney Amerikada ortaya çıkan ve son günlerde Avrupaya da sıçrayan Zika virüsü sebebiyle acil bir toplantı gerçekleştirdi.WHO Direktörü Dr. Margaret Chan virüsün, çok hızlı yayıldığını açıkladı.Bebeklerin küçük beyinle doğmasına neden olan mikrosefali hastalığıyla direkt bağlantısı olup olmadığının kesin olarak bilinmediği belirtilse de, alarm seviyesinin oldukça yüksek olduğunu duyuruldu.
Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor.Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.
Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.Bebeklerde anne karnında hasar ve ölüme sebep olabiliyor.Türkiye için henüz alarm verilmedi. Ancak seyahat uyarılarının artması ve Sağlık Bakanlığının açıklamasının ardından, virüs üzerine tartışmalar başladı.
Avrupayı da esir aldı
Amerika kıtasının tamamına yayılabileceğini açıklanan Zika virüsü Avrupaya sıçradı.Danimarka ve Birleşik Krallıkta virüs taşıyan hastalara rastlandı. Sivrisineklerin taşıdığı virüs özellikle hamileler için risk teşkil ediyor.
Orta ve Güney Amerikada binlerce kişiyi etkisi alan ve özellikle hamile kadınlar için tehdit oluşturan Zika virüsü Danimarka ve Birleşik Krallıka ulaştı.
Danimarka devlet televizyonu DR, Güney Amerikayı ziyaret etmiş bir Danimarka vatandaşının virüs taşıdığının doğrulandığını belirtti.
İngiltere Kamu Sağlığı Merkezi ise Birleşik Krallıkta üç kişinin Zika taşıdığının tespit edildiğini söyledi. Virüsün şimdiden 21 ülkede görüldüğü biliniyor.