AFAD Başkanı Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformu Toplantısı'nda konuştu:

AFAD Başkanı Okay Memiş Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformu Toplantısı'nda deprem bölgesi Türkiye'de alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenleri anlattı.

Haberler 13.10.2023 - 13:27 Son Güncelleme : 13.10.2023 - 13:45

AFAD Başkanı Okay Memiş, Afet risklerini dikkate almadan yapılan her yatırım potansiyel bir kayıptır. dedi.

AFAD Kriz Merkezinde düzenlenen Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformu 2. Toplantısında konuşan Memiş, Birleşmiş Milletler tarafından 13 Ekimin, her yıl ülkelerin afet risk azaltma faaliyetlerine dikkati çekmek ve farkındalık sağlamak amacıyla Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü ilan edildiğini söyledi.

Bugüne özel düzenlenen faaliyet ve etkinliklerle ülke genelinde risk azaltmanın öneminin vurgulandığını kaydeden Memiş, bu yıl ikincisini düzenledikleri toplantının Risk Yönetişimini Güçlendirmek temasına odaklanacağını belirtti.

Memiş, afet risklerinin azaltılması noktasında ortak akılla belirlenecek kararların alınmasına katkıda bulunacaklarını ifade ederek, Afet risklerini dikkate almadan yapılan her yatırım potansiyel bir kayıptır. diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin hesaplamalarına göre, afet öncesinde risk azaltmaya yapılan 1 birimlik yatırım ile en az 15 birimlik zararın önüne geçilebildiğini aktaran Memiş, modern afet yönetimi anlayışının olayın yaşandığı sürecin yanı sıra öncesini ve sonrasını da kapsadığını dile getirdi.

Riski anlama, belirleme, değerlendirme, azaltma, önleme, koordinasyon, kurtarma, barınma, olay sonrası iyileştirme ve normalleşme faaliyetlerinin modern afet yönetiminin bileşenleri haline geldiğini aktaran Memiş, Hayata geçirdiği strateji ve politikalarla AFAD kurulduğu 2009 yılından bu yana, bu yeni anlayışın oluşmasında, gelişmesinde ve geleceğe taşınmasında baş aktör konumundadır. ifadelerini kullandı.

RİSK AZALTMAYI HER DÜZEYDE YAYGINLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Memiş, risk azaltma çalışmalarında stratejik yaklaşımı hem merkezi hem de yerel düzeyde önemsediklerine değinerek, şöyle devam etti:

Bütünleşik afet yönetimi sürecinde uluslararası afet risk azaltma politika belgelerini gözeterek risk azaltmayı her düzeyde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ülkemizdeki afet risklerini yönetmek için ulusal düzeyde Türkiye Afet Risk Azaltma Planını (TARAP), yerel düzeyde İl Afet Risk Azaltma Planlarını (İRAP) uygulamaya aldık.

TARAPın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 7 Temmuz 2022 tarihli kararıyla yürürlüğe girdiğini anımsatan Memiş, TARAPta 11 yaygın afet türünde 17 amaç, 66 hedef ve 227 eylemin yer aldığını söyledi.

YATIRIMLARI, RİSKİ DİKKATE ALAN YATIRIMLARA çEVİRMEYİ AMAçLIYORUZ

TARAP ile İRAPın, ulusal ve yerel düzeyde afet risklerinin azaltılması konusunda ne, nasıl, ne zaman ve kim sorularının cevaplarını barındırdığını aktaran Memiş, şunları kaydetti:

Her iki plan ile 3 temel fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Bunlar, önceliklere göre risk azaltma faaliyetlerinin belirlenmesi, kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması ve bu sayede mükerrer yatırımların önüne geçilmesidir. Planlar aynı zamanda mevzuat, teknik düzenlemeler, kapasite geliştirilmesi ve uyumlaştırma alanında temelleri de ortaya koyuyor. Bu belgeler ile ulusal ve yerel düzeyde yapılan yatırımları, riski dikkate alan yatırımlara çevirmeyi amaçlıyoruz. TARAP, 2015-2030 Sendai çerçevesinin stratejik öncelikleri ile birebir uyumludur. TARAP ile ülkemiz, Ulusal ve Yerel Afet Risk Azaltma Stratejisi Olan Ülkeler arasındaki yerini almıştır.

YILLIK ORTALAMA 25 BİN DEPREM çÖZÜMÜ AFAD TARAFINDAN YAPILIYOR

AFADın, deprem gözlemi konusunda sahip olduğu bilgi ve tecrübe ile Türkiyedeki en büyük ve gelişmiş ağı başarıyla 7/24 kesintisiz çalıştırdığının altını çizen Memiş, yıllık ortalama 25 bin deprem çözümünün de AFAD tarafından yapıldığını, bu sayının 2023 yılı için 65 bin 966 olduğuna işaret etti.

Ulusal deprem gözlem ağında işlettikleri hız ve ivme ölçer istasyon sayısının 1145e ulaştığını, Avrupanın en büyük ikinci deprem gözlem ağını çalıştırdıklarını dile getiren Memiş, Etrafımızdaki 3ü deniz olmak üzere 18 noktanın depremlerini çok rahatlıkla çözebilmekte ve yayınlayabilmekteyiz. dedi.

Ana Sayfaya Git