"Boğazın Boğası" Cumhuriyet tarihine adını yazdırdı

"Boğazın Boğası" lakaplı dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli boksör Sinan Şamil Sam, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin en önemli sporcularından biri olarak tarihe adını yazdırdı.

Haberler 23.10.2023 - 11:11 Son Güncelleme : 23.10.2023 - 11:15

Anadolu Ajansının Cumhuriyetin 100. yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı spor temalı dosya haberler kapsamında bu haberde, boksör Sinan Şamil Samın portresine yer verildi.

Ağır sıklet kategorisinde uluslararası şampiyonluğa ulaşan ilk Türk boksör olan Sinan Şamil Sam, 2015 yılında 41 yaşında karaciğer yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Ağır sıklet kariyerinde Avrupa Boks Birliği (EBU) ve Dünya Boks Konseyinin (WBC) kıtalararası ve Akdeniz kategorilerinde altın kemere ulaşan Sinan Şamil Sam, ringdeki dayanıklılığı, sert yumukları ve mücadeleci gücüyle unutulmaz birçok performansa imza attı.

9 KEZ TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU YAŞADI

Almanyanın Frankfurt kentinde 1974 tarihinde dünyaya gelen Sinan Şamil, amatör boks yaptığı yıllarda oldukça başarılı bir performans sergileyerek 9 kez Türkiye şampiyonluğuna ulaştı.

Kariyerinde hızlı bir çıkış yakalayan genç boksörün, uluslararası arenada adından söz ettirmesi de uzun sürmedi.

İskoçyanın başkenti Edinburghda düzenlenen 1992 Avrupa Gençler Şampiyonası orta sıklette finale kadar çıkan Sinan Şamil Sam, boks otoritelerinin dikkatini, erken yaşlarda çekmeyi başardı.

18 YAŞINDA DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Aynı yıl Kanadanın Montreal kentinin ev sahipliği yaptığı Dünya Gençler Şampiyonasının finalinde Porto Rikolu Alexander Gonzalezi yenerek hafif ağır sıklette altın madalyaya ulaşan milli boksör, parlak kariyerinin başlangıcını henüz 18 yaşında gerçekleştirdi.

1993te Bursada düzenlenen hafif ağır sıklet Avrupa Şampiyonasında gümüş, aynı yıl Akdeniz Oyunlarında altın madalya elde eden Sinan Şamil, 1995ten itibaren ağır sıklet kategorisinde maçlara çıktı.

Almanyanın Berlin kentinde düzenlenen 1995 Dünya Boks Şampiyonası ile Belarusun başkenti Minskteki Avrupa Şampiyonasında bronz madalya kazanan milli eldiven, kariyerindeki önemli bir başarıya ise dört yıl sonra imza attı.

1999da ABDnin Houston şehrindeki Süper Ağır Sıklet Dünya Şampiyonasında Sinan Şamil Sam, finalde Kazak Mukhtarkhan Dildabekovu mağlup ederek altın kemerin sahibi oldu.

Amatör maçlarda 217 galibiyet ve 18 yenilgi alarak adını uluslararası boks camiasında başarıyla duyuran Sinan Şamil Sam, 15 Nisan 2000de profesyonelliğe adım attı.

AĞIR SIKLETTE AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU ELDE EDEN İLK TÜRK

Profesyonel kariyerine ilk 18 maçını kazanarak harika bir başlangıç yapan Boğazın Boğası lakaplı ünlü boksör, 17 Ekim 2002de Polonyalı Przemyslaw Saletayı 7. rauntta nakavt ederek EBU şampiyonluğunu elde etti.

Sinan Şamil bu başarısıyla, ağır sıklet kategorisinde şampiyonluğa ulaşan ilk Türk boksör olarak tarihe geçti.

Büyük Britanyalı Danny Williams karşısında 2003te unvanını koruyan milli boksör, rakibini 6 raunt içinde 3 kez yere düşürerek karşılaşmadan zaferle ayrıldı. Sonraki maçta Büyük Britanyalı Julius Francisi mağlup eden Sinan Şamil, ilk yenilgisini ise Kübalı Juan Carlos Gomez karşısında yaşadı.

İKİ KEZ WBC KITALARARASI AĞIR SIKLET ŞAMPİYONLUĞU YAŞADI

Alman Luan Krasniqiye yenilerek EBU kemerini kaybetmesinin ardından üst üste 3 maç kazanarak bir kez daha uluslararası arenada kendini kanıtlayan mill boksör, 2004te Almanyanın Kempten kentinde Rus sporcu Denis Bakthov ile WBC Kıtalararası Ağır Sıklet Şampiyonası unvan maçına çıktı ve rakibini 10. rauntta mağlup ederek önemli bir başarıya imza attı.

Bu unvanını ABDli Lawrence Clay Bey ve Ugandalı Okello Peter karşısında aldığı galibiyetlerle koruyan başarılı boksör, 2006da Rus asıllı ABD vatandaşı Oleg Maskaeve sayı farkıyla yenilerek kemerini kaybetti.

Pes etmeyen Sinan Şamil, WBC unvanını 2006da Brezilyalı George Ariası mağlup ederek geri aldı. Meksikalı Saul Montana ve Avustralyalı Bob Mirovici de yenerek unvanı koruyan milli boksör, 2007de ABDli Oliver McCall karşısında yenilerek kemeri ikinci kez bıraktı.

BU KEZ WBC AKDENİZ ŞAMPİYONLUĞU YAŞADI

Sinan Şamil Sam, 2008de WBC Akdeniz Ağır Sıklet Şampiyonası unvan mücadelesinde, Hırvat Ivica Perkovici mağlup etti ve sonraki 3 karşılaşmasını da kazanarak emekliliğine kadar bu kemeri korudu.

Boğazın Boğası, son maçında 4 Temmuz 2008de EBU ağır sıklet şampiyonluğu mücadelesinde İtalyan Paulo Vidoz ile karşılaştı. 12 raunt süren mücadelenin sonunda hakemlerin maçı berabere bitirmesinin ardından EBU nezdinde girişimlerde bulundu. Milli boksör, bu maçı da kazanarak EBU şampiyonluğunu geri aldı.

35 MAçIN 31İNİ KAZANDI

Profesyonel boks hayatında çıktığı 35 maçın, 16sı nakavtla olmak üzere 31ini kazanan Sinan Şamil, ringe yeniden dönmeye çalışsa da 2009da sağlık problemleri yaşadı.

Emekli olduğunda iki kemeri bulunan Sinan Şamil Sam, karaciğer yetmezliğinden dolayı 2010 Aralıkta yoğun bakıma alındı. Milli boksör, yaklaşık 5 yıl sağlık sorunuyla mücadele ederken, henüz 41 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Ana Sayfaya Git