Olimpik branş olan ve Diyarbakırın en başarılı branşları arasında yer alan hokeyde sporcular, anayasadaki fırsat eşitliğine aykırı hareket edildiğini dile getirerek konuyu yargıya taşıdı.
HER ŞEY SINAV SİSTEMİNİN DEĞİŞMESİYLE BAŞLADI
Üniversitelerin bünyesinde yer alan Beden Eğitimi Ve Spor Yüksek Okullarına girişler daha önce özel yetenek sınavı ile yapılıyordu. Ancak YÖK son dönemde yaptığı değişiklikle bu konuda takdiri ve yetkiyi üniversitelere bıraktı. Türkiyedeki bir çok üniversite özel yetenek sınavını kaldırarak Sporcu Öz Geçmişi Puanı adı altında alımlar yapmaya başladı. Bu üniversitelerden biri de Dicle Üniversitesi oldu. Ne var ki Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu bünyesinde oluşturulan sınav komisyonunun uygulamaları bazı önemli iddialara yol açarak yargıya taşındı.
ALIMLARIN BÜYÜK KISMI İKİ BRANŞTAN
Komisyonda yer alan öğretim elemanlarının kendi branşlarına ayrıcalık tanıyan uygulamalara imza atması, belirli branşları Sporcu Öz Geçmiş Puanı kapsamına alarak diğer branşları devre dışı bırakması anayasada tanımlanan eğitimde fırsat eşitliğine aykırı sonuçlar doğurduğu ifade edilirken, Diyarbakırın başarılı spor branşları arasında yer alan bir çok branştaki sporcuların eğitim haklarının gasp edilerek devre dışı bırakıldıkları öne sürüldü. Toplamda 180 öğrencinin alındığı BESYOya geçen yıl bu sayının yüzde 50si oranında voleybol ve futboldan alımlar yapılmış olması diğer branşlara yapılan adaletsizliğin kanıtı olarak değerlendiriliyor. Bu uygulama nedeniyle geçen yıl sadece 3 hokey sporcusu BESYOya girebildiği belirtildi.
HOKEYE ADALETSİZLİK YAPILDIĞI İDDİASI
Adaletsizliğe maruz kalan branşlardaki sporcuların başında hokey geldiği iddia edildi. BESYOdaki sınav komisyonu Sporcu Öz Geçmiş Puanı listesinde hokeydeki sporculara yer vermedi. Gerekçe ise bu branşta faaliyet gösterilmemesi oldu. Olimpik bir branş olan ve Diyarbakırın en başarılı branşları arasında gösterilen hokeyde Dicle Üniversitesi de geçen sezon takım kurarak müsabakalara katılmıştı.
Türkiyeyi olimpiyatlarda temsil eden 34 branştan biri olan hokey,402 lisanslı sporcu ile Diyarbakırın önde gelen branşları arasında yer alıyor. Diyarbakırı 1.Ligde temsil eden hokeyde aynı zamanda tüm yaş kategorilerinde de faaliyet gösterilerek son 3 yılda bir çok Türkiye şampiyonluğu,ikinciliği ve üçüncülüğüne imza atıldı. Halen Diyarbakıri temsilen 7 sporcu milli takım kamplarında yer alıyor.
BİR çOK ÜNİVERSİTE ÖZEL ÖNEM VERİYOR
Diyarbakırda 2.5 milyon TL değerinde hokey tesisi için çalışmalara başlanması da bu sporun kentteki yükselişini ortaya koyuyor. Türkiyede bu yıl Akdeniz, Batman, Mersin, Düzce, Bolu İzzet Baysal,9 Eylül ve Gaziantep gibi önde gelen üniversiteler hokeyi olimpik branş statüsünde değerlendirerek bu branştan Sporcu Öz Geçmişi ve Milli Sporcu Puanları adı altında öğrenci alımı yapacaklarını ilan ederken, Dicle Üniversitesinin adaletsizlik yaratan uygulaması yargıya taşındı. Haklarının gasp edildiğini düşünen hokey sporcuları,avukat tutarak bu haksız ve adaletsiz uygulamanın durdurulması amacıyla İdare Mahkemesinde dava açtı. Dava önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacak.
BESYOYA GİRİŞTE OLMAMIZ MANİDARDIR
Türkiye Hokey Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Veysi Koyun, BESYOdaki sınav komisyonunun bu uygulama ile hokeydeki sporcuların eğitim hakkını gasp ettiğini iddia etti. Koyun, Diyarbakır ilinde ve bölgede sporun yaygınlaşması için 2004 yılından beri hokey branşını icra etmekteyiz. Mevcut spor branşları içerisinde diyarbakırı en üst ligde temsil eden branş hokeydir.Kadın ve erkek olarak hokey müsabakalarına katılan ilimiz spor kulüpleri federasyon faaliyetlerinde ve okul sporları faaliyetlerinde çok güzel başarılara imza atmışlardır.Dicle Üniversitesinin 2016 sınav kılavuzunda hokey branşının olmaması tarafımızca üzüntü ile karşılanmıştır. Olimpik bir spor olan ve 2016 yaz olimpiyatlarında da oynanacak hokey branşının BESYOya girişte olmaması manidardır. dedi.
KANUNSUZ VE KEYFİ BİR UYGULAMADIR
Uygulamanın kanunsuz ve keyfi olduğunu belirten Koyun, branşlar arasında adaletsizlik yapıldığını dile getirdi. Koyun, Diyarbakırın hokey sporun mihenk taşı şehirlerinden biri olması münasebetiyle ilimize 2.500.000 TL değerinde uluslar arası standartlarda hokey sahasının yapımına başlanmıştır. Bir çok üniversitede olimpik ve olimpik olmayan branşlar olarak iki kategoride öğrenci alımı yapılırken hangi kanun ve akıla dayanarak belirsiz bir şekilde keyfi uygulamalarla dicle üniversitesi beden eğitimi ve spor yüksek okulu sınav komisyonu branşları ve puanlamaları belirlemiş,milli takımlarda mücadele etmiş bir sporcuya dahi okuma hakkı vermemiştir.Eğitim ve öğretimin devamlılığı,eşitlik ilkesi ve fırsat eşitliğinin yok sayılarak hazırlanan kitapçığın düzeltilmesi gerekmektedir. Oysa 2014-2015 ve 2015-2016 öğretim yıllarında Dicle Üniversitesi hokey takımı üniversiteyi temsilen müsabakalara katılım sağlamış ve hokey faaliyetleri için spor malzemeleri temini yapmıştır. çalışma yapılmayacak bir spor branşı için neden spor malzemelerinin alımı yapılır anlaşılır değildir. ifadelerini kullandı.
DİĞER BRANŞLARIN ÖNÜ BİLEREK KAPATILIYOR
Yıllarca sadece bir kaç branş üzerinde yoğunlaşarak öğrenci alımı yapılan üniversitede diğer spor branşlarının var olmasına imkan verilmemektedir diyen Koyun,sporcuların öğrenimin devamını kendi illerinde yapabilmeleri fırsatının bir an evvel verilmesi gerektiğini söyledi. Koyun,Aksi halde sporcularımız diğer illerde okuma için mücadele etmek zorunda kalacaktır,buda bölgenin ekonomik ve sosyal hayatı gözününde bulundurulduğunda telafisi zor sorunlara yol açacaktır. Sınav kitapçığını hazırlayan komisyon üyelerinin okuldaki kendi branşlarına alenen ayrıcalık tanıdığı verilen ve verilmeyen puanlar ile bir önceki yıl branşlara göre kazanan öğrencilerin sayılarında ortaya çıkmaktadır. 2015 yılı sınavında futboldan 40 voleyboldan 38 spor lisesinden 55 kişi kazanmış. Bu üç alım toplam alımın % 80ine takabul etmektedir. Yine ilimizde tek bir lisanslı sporcu olmamasına rağmen bazı spor branşlarına özellikle yer verilmesi anlaşılmamaktadır. dedi.
BİR KAç HOCANINN KEYFİ TUTUMU SÖZ KONUSU
Sınav komisyonunda yer alanların komik ve inandırıcı olmayan söylemlerde bulunduğunu dile getiren Koyun, yargıya taşıdıkları adaletsizlik için rektör adaylarına da çağrıda bulundu. Koyun, sözlerini şöyle tamamladı ; Üniversite hocalarından bazıları ile yaptığımız görüşmelerde bunların bilerek yapıldığı belirtilmiş, hokey branşında eğitim verecek hoca ve materyallerin olmadığı belirtilse de sınav kitapçığında bulunan diğer bir çok branş içinde aynı durumun olduğu aşikardır. Kaldı ki defalarca yaptığımız görüşmelerde eğitici anlamında istekleri durumunda yardımcı olabileceğimizi taraflarına iletmişizdir. Sadece bir kaç yöneticinin keyfi uygulamaları sonucu hazırlanan ve hiç bir dayanağı olmayan kitapçıkla sporcularımızın eğitim öğrenim hakkı gasp edilmiştir.