Süper Ligde ampiyonluk kazanan Galatasaray, Fenerbahçe, Beikta, Trabzonspor ve Bursaspor taraftaryla yaplan aratrmada, iddeti tetikleyen faktörlerin banda spor medyasnda ve spor programlarnda kullanlan dilin geldii belirlendi.
Türkiye Futbol Federasyonunda (TFF) 12 sene klasman hakemlii yapan Siirt Üniversitesi Beden Eitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öretim Üyesi Dr. Servet Reyhan, Antalyann Kundu Turizm Merkezindeki bir otelde düzenlenen 17. Uluslararas Spor Bilimleri Kongresinde AA muhabirine, hakemlik kariyeri srasnda çokça iddet olaylaryla karlatn söyledi.
Bu durumun nedenlerini ortaya koymak istediklerini aktaran Reyhan, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Recep Sürhat Münirolu ve Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Azmi Yetim ile Türkiye Futbol Süper Liginde ampiyon Olan Futbol Takm Taraftarlarnn ve Futbol Kamuoyunun Futbolda iddete likin Görülerinin ncelenmesi balkl bir aratrma gerçekletirdiklerini dile getirdi.
Aratrmann iki bölümden olutuuna deinen Reyhan, nicel bölümde Süper Ligde ampiyonluk yaayan Galatasaray, Fenerbahçe, Beikta, Trabzonspor ve Bursaspor taraftarndan oluan yaklak 2 bin 500 kiiyle, nitel bölümde ise futbolun paydalar olan teknik direktörler, antrenörler, hakemler ve spor medyasndan kiilerle görüme yaptklarn ifade etti.
Kamuoyunda, hakemlerin iddeti tetiklediine dair genel bir kan olduunu anlatan Reyhan, Hakem karar verir, taraftar ve yöneticiler iddeti uygulamaya balar, diye düünülüyor. Bu çalma, hakemin dnda baz etkenlerin de iddete neden olduunu ortaya koydu. Futbolda iddeti tetikleyen etkenlerin banda, spor medyas ve spor programlarnn kulland dil geliyor. Teknik direktör, antrenör ve yöneticilerin demeçleri, futbolcu davranlarndan sonra hakem kararlarnn da iddeti tetikledii ortaya çkt. diye konutu.
- Rant ilikileri de iddeti tetikliyor
Servet Reyhan, kulüp idarecilerinin taraftarla arasnda olan rant ilikilerinin de iddeti tetikleyen etkenler arasnda olduunu belirterek, unlar kaydetti:
Futbolda fair play düüncesinin hakim klnmas gerekiyor. Futbolda bir dil problemi var. Bunu spor medyasnda da taraftarlarda da görüyoruz. Ölmeye ölmeye geldik, bu maç almaya geldik. diye tezahürat yapan taraftar var. Bir insan maça niye ölmek için gelir? Bu da düündürücü bir durum. iddet kültürü içinde aidiyeti hissetmek için ne yazk ki kulübümüz adna Ölmeye geldik. diyoruz. Neticede tribünlerde ölen insanlarmz da olmutur. Futbolda iddetin önüne geçmek için dilimizi düzeltmemiz gerekiyor. Futbolun aslnda keyif ve seyir amaçl bir spor olduunu insanlara anlatmamz lazm. Yöneticilerimizi, spor basnn ve futbolcularmz bilinçlendirmemiz gerekir.