MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneğinin (KONYSİAD) toplantısına katıldı. KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu, Türk hakemlerine görev aldığı maçlarda başarı diledi. MHK Başkanı Müftüoğlu da göreve başladıktan sonra profesyonel hakemlik amacıyla 7si FIFA kokartlı 9 Süper Lig hakemiyle sözleşme imzalanmasını Türk hakemliğinde milat olarak nitelendirdi. Süper Ligde 38 hakemin görev yaptığını anlatan Müftüoğlu, yıl sonunda bu sayının 22ye indirileceğini kaydetti. 4 yıllık görevi sürecinde 22 hakemin profesyonelleşmesine hazırlık ve alt kategorilerdeki hakemliğin profesyonelliğe adım atılması için çalışma başlattıklarını aktaran Müftüoğlu, Türkiyede 5 bine yakın hakem bulunduğunu söyledi.
AYNI YÜZLERİ DEĞİŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ
Uzun yıllar aynı hakemler görev yaptığı için göreve geldikten sonra zorlandıklarını ve genç hakemlere görev vermeye önem gösterdiklerini dile getiren Müftüoğlu, önümüzdeki yıllarda üst düzey maç yönetecek hakem aradıklarını söyledi. Bugüne kadar hakemliğin saha içindeki başarısından çok yabancı dil bilmesi, eğitimli olması dış faktörlerin ön planda olduğundan bahseden Müftüoğlu, Genç arkadaşlara daha çok görev vermek istiyoruz. Yeni yüzler arıyoruz. çünkü toplum bir süre sonra aynı yüzleri görmeyi istemiyor. Bu yüzleri değiştirmeyi planlıyoruz dedi.
HAKEMLERE BASKI SEYİRCİYİ ETKİLİYOR
Türk hakemliğinin uluslararası alanda çok başarılı olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, Dünyanın en iyi 5 hakemi arasında gösterilen Cüneyt çakır ile önümüzdeki yıl elit kategoriye çıkacak Halis Özkahya ile Hüseyin Göçek bizi gururlandırıyor dedi.
Türk halkının, futbolun paydaşlarının futbola bakışının hep hakemler üzerinden olmasından yakınan Müftüoğlu, Dolayısıyla hakem hataları sanki çok önemli, çok büyük hatalar. Bütün maçları hakemler etkiliyor gibi algı oluşuyor. Buna katılmıyorum. Avrupadaki hakemlere kendi liglerinde olan baskının belki 10 katı ülkemizde uygulanıyor. Bu baskı ne yazık ki seyircileri çok etkiliyor. Siz seyircisiniz gazetelerde her gün hakemlerle ilgili şeyler okuyorsunuz. Bu, müsabakalara gittiğinizde hakemle ilgili algınızı değiştiriyor. Hakem eksenli seyretmeye başlıyorsunuz. Futbolun aktörleri hakemler değildir. Oyunculardır, teknik direktörlerdir. Ne yazık ki Türkiyede hakemler ve kulüp başkanları ön planda. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Biz hakemler olarak bu paydaşların arasında en çok çalışan grup olduğumuzu düşünüyoruz. Biz işimizi iyi yaptığımızı düşünüyoruz diye konuştu.
GENç HAKEMLER DESTEKLENECEK
Müftüoğlu, kendisine yöneltilen Trabzonspor maçında yaşananlardan sonra maçlarda tecrübeli hakemlerin çoğunlukla görev aldı. Bu süreçten sonra genç hakemlere desteğiniz devam edecek mi? sorusuna, Kesinlikle devam edecek diye cevap verdi. Genç hakemlerin maç yönettikçe deneyim sahibi olacağını kaydeden Müftüoğlu, Biz o maçlara vermeye devam edeceğiz. 9 profesyonel arkadaşımız var. Bizim A takımımız. Bu arkadaşlarımızdan geçtiğimiz yıllarda faydalandık bundan sonra da daha çok faydalanmaya devam edeceğiz, ancak bu kadronun yeni yüzlerle desteklenmesi gerekiyor dedi.
İLAVE HAKEM UYGULAMASI DEĞİŞEBİLİR
MHK Başkanı Müftüoğlu, ilave hakem uygulaması hakkında da görüşlerini belirtti. Uygulamanın uluslararası alanda çok başarılı olduğuna dikkati çeken Müftüoğlu, Türkiyede bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi. Sıkıntının hakemin, ilave hakemlerle aynı seviyede olmamasından kaynaklandığını dile getiren Müftüoğlu, şunları söyledi: Biz ne yazık ki o eşdeğer seviyeyi bulamadığımız için bu sorunları yaşıyoruz. Önümüzdeki yıl belki bu konuda yeni kadro oluşturabiliriz. Bu sistemin faydaları çok ama kaliteli veya yetenekli hakemlerin ekipte olmasıyla doğru orantılı. Bazen bu maçlara 2nci Ligde görev yapan hakemleri de veriyoruz. Bu hakemlerimizin deneyimi ne yazık ki o maçlarda görev yapan arkadaşlarımız gibi değil. Bazen sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak o kadar yetenekli hakemi yan yana bulmak çok zor. Bu sistemin gelmesi gol çizgisinde topun içerde veya dışarda olmasının kararını vermesi. En önemli katkısı da ceza alanı içindeki caydırıcılığı. Ancak tabi bu sıkıntıları görüyoruz. Önümüzdeki yıl belki başka sistemle devam edebiliriz. Uluslararası alanda iyi ama yerel liglerde bazı ülkeler bu sistemden vazgeçti. Kale arkasında görev alan hakemin yeterince üst düzey olabilme durumu yok.
DOĞUM SANCISI YAŞIYORUZ
Görev süresi boyunca hakemlikte çok önemli kararlar almayı planladıklarını kaydeden Müftüoğlu, şunları söyledi: Merkez Hakem Kurulu, hakemliğin gelişimine vizyon koyarak Türk futbolunun gelişimine katkı sağlıyor. Bunu toplumun büyük bölümünün hakemlerden şikayetçi olduğu dönemde söylüyorum. Bu şikayetlerin bir süre sonra yerini takdirin alacağını düşünüyorum. çünkü bir doğum sancısı yaşadığımızı düşüyorum. Yeni arkadaşlarımız var, genç arkadaşlarımız var. Bu genç arkadaşlarımızın biraz daha tecrübeye ihtiyacı var. Bu tecrübe zamanla oluştukça hataların azalacağını ve Türk toplumunun da sadece hakeme değil, oyunculara ve teknik direktörlerin uygulamalarına bakacağına inanıyorum.
HAKEMLER YARDIMCIYA MAHKUM OLMAMALI
Müftüoğlu, hakem kararlarıyla maçın sürekli durdurulduğu eleştirisine ise hakemlerin avantaj uygulamasını çok iyi yaptıklarını söyledi. Hakemlere seyir zevkini artıran ve avantaj kuralını uygulamasını istediklerini belirten Müftüoğlu, yardımcı hakemlere riayet etmeyen hakem istediklerini kaydetti. Müftüoğlu, yardımcı hakem ve ilave hakemlere mahkum olmuş hakem tipinden, kararını kendisi veren, olaya hakim hakem profili istediklerini vurguladı. Yönetici kimliğinde hakem talep ettiklerini kaydeden Müftüoğlu, olay olduktan sonra kart gösteren reaktif hakem yerine olay olmadan önleyebilen, olay olsa da kişiliğiyle iletişimle çözebilen proaktif hakem istediklerini belirtti. Müftüoğlu, MHK Başkanı olarak ne kadar maaş aldığı yönündeki soruya da fahri olarak görev yaptığını ve kurul üyelerinin para aldığını söyledi.
HAKEMLERİN MAçTAN SONRA AçIKLAMA YAPMALARI SIKINTI OLUR
Deniz çobanın hakemliği bırakmasını değerlendiren Müftüoğlu, hakemlerin maçtan sonra basına açıklama yapmasının sakıncaları olduğunu söyledi. Deniz çobanın maçtan sonra duygu boşalması veya hatalarını gördükten sonra gelecek kaygısıyla özür dileyerek bundan sonra hata yapmak istemediğini söylediğini anlattı. Deniz çobanın maçtan sonraki davranışının kural dışı olduğuna dikkati çeken Müftüoğlu, çoban ile bir süre iletişimsiz kaldıktan sonraki süreçte görüştüklerini söyledi. Müftüoğlu, Deniz çobanı, Yaptığı hakemlik kurallarına göre doğru olmayan bir davranıştı sözleriyle eleştirdi.
Hakemliği bırakmasaydı Deniz çobanın bir süre maç yönetemeyeceğini, sonrasında yeniden görevlendirme yapılacağından bahseden Müftüoğlu, Biz her maça hatasız çıkamıyoruz. Bugün hangi maç hatasız oluyor. Bu hata sonucunda diğer kulüp maçtan sonra bir şey isterse sıkıntı doğurur. Olayın insani tarafını kabul ediyoruz. Bu konuda eleştirimiz yok diye konuştu.
BİZ HER STADYUMDA ASAYİŞİ İSTİYORUZ
Trabzonsporun sahasında oynadığı Gaziantepspor maçı sonrası TFF Başkan Vekili İbrahim Ustanın davranışları ve hakemler açısından görüşünün sorulması üzerine Müftüoğlu, PFDKnın gerekli cezaları verdiğini düşünüyorum dedi.
Türk hakemliğinin bu konuda istediği desteği aldığını düşündüğünü söyleyen Müftüoğlu, Her stadyumda biz güvenlik ve asayişi net bir şekilde istiyoruz. Bazı stadyumlarda bu bazen mümkün olabiliyor ama bugüne kadar bu şekilde bir olay yaşamamıştık. Federasyon başkan vekilinin disiplin kuruluna verilmesi ve ceza alması Türk futbol tarihinde bir ilk. Bu şunu gösteriyor. Hakeme veya orada görev yapan TFF görevlisine kim ne yapıyorsa cezasını kendi içimizde veriyoruz. Ayrıca biz hakem olarak böyle bir davranışta bulunuyorsak, cezayı kendi içimizde veriyoruz diye konuştu.
ESKİ HAKEMLER ACIMASIZCA ELEŞTİRİ YAPIYOR
Hakemlerin eski hakemler tarafından eleştirilmesi konusunda ise Müftüoğlu, eleştirileri haklı görürlerse dikkate aldıklarını belirtti. Her sektörde benzer durumun yaşandığını anlatan Müftüoğlu, Acımasızca eleştiri yapan tabi eski hakemler. Kişiliğimize ve karakterimize yapılan eleştirileri en sert şekilde onlara bildiriyoruz. Biz işimizi yapmaya çalışıyoruz, onlar yine konuşmaya devam ediyor. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey de engelleme şansımız da yok dedi.