Serkan Yıldırım’ın altın madalyası geri alındı

 Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) tarafından Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan milli atlet Serkan Yıldırım'ın madalyasının, Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPC) itirazı sonucu üst mahkemenin verdiği kararla geri alındığı açıklandı.

Haberler 04.09.2024 - 09:53 Son Güncelleme : 04.09.2024 - 09:53

Atletizmde 100 metre ve 400 metrede dünya şampiyonu para atlet Serkan Yıldırım hakkında haziran ayından bu yana Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) ile devam eden sınıflandırma probleminde yeni gelişme ortaya çıktı. Sporcu, Mayıs 2024te Japonyanın Kobe kentinde düzenlenen Dünya Para Atletizm Şampiyonasında 100 metrede şampiyona rekoru, 400 metrede ise dünya rekoru kırarak altın madalya kazanmıştı. Uluslararası Paralimpik Komitesi, Serkan Yıldırım için Türkiye Paralimpik Komitesinin mahkemeden çıkarttığı yarışabilir kararını üst mahkemeye taşıdı ve dünya şampiyonu sporcunun 400 metrede yarışamayacağı belirlendi. Haziran ayında Uluslararası Paralimpik Komitesi ne bağlı Dünya Para Atletizm Federasyonunun (WPA) başlattığı süreç ile sporcunun onaylanmış sınıflandırması, tekrar incelemeye alınmıştı. Durumunun inceleniyor olarak değiştirilmesiyle Serkan Yıldırımın Paris 2024 Paralimpik Oyunlarda yarışamayacağı bilgisi verildi.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Almanya yasalarına tabi olan IPCye karşı Alman mahkemesinde açtığı davadan Serkan Yıldırımın Paris 2024te yarıştırılması yönünde karar çıkartmış ve genç sporcu 100 metrede şampiyon olmayı başarmıştı. Ancak IPC bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı ve oradan Serkan Yıldırım için yarışmaya uygun değil yönünde karar çıkarttı. Şampiyon atlet, bu nedenle 400 metre yarışının listelerinden çıkarıldı. Ayrıca yasal sürecin bir parçası olarak 100 metre madalyası alındı.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi tarafından, konu hakkında yapılan açıklamada, Sporcumuzun Haziran ayından beri verdiği hukuk mücadelesine devam edeceğiz ve pistte kazanılan başarıların yargıda kaybedilmemesi için Serkan Yıldırımın yanında olacağız. 100 metre madalyasını geri almak için yasal haklarımızı kullanıyoruz ve sporcumuzun hakkını sonuna kadar arayacağız ifadeleri kullanıldı.

Ana Sayfaya Git