'Asfalt teknolojisine açılım getirmeniz lazım'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: ''Bugün ulaştığımız bölünmüş yol ağı, 2023'te 21 bin 500 kilometreden, 36 bin 500 kilometreye çıkacak. Ayrıca 2 bin 200 kilometrelik yolumuza 7 bin 500 kilometre daha ilave edeceğiz. 10 bin kilometre otoyola erişmiş olacağız''

Haberler 13.06.2012 - 12:23 Son Güncelleme : 13.06.2012 - 12:23

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeni hedeflerinin, kuzeyi güneyle birleştirerek, Akdeniz ve Karadeniz’i buluşturmak olduğunu belirterek, ’’Bu buluşma neticesinde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin Akdeniz ve Afrika’dan dünyaya açılması çok daha kolay hale gelecek. Ortadoğu’ya Basra Körfezi’ne erişmesi de daha kolay hale gelecek’’ dedi.

Yıldırım, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen ’’5. Avrupa Asfalt ve Bitüm Kongresi’’nin açılışında yaptığı konuşmada, bölünmüş yollara 35 milyar dolar harcadıklarını belirterek, 4 yılda bu yolların kendini amorti eder hale geldiğini ifade etti.

Yıldırım, trafik kazalarının bütün ülkelerin korkulu rüyası olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

’’Her ülke trafik kazalarını aşağı çekmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. İnsan unsurunun her kazada birinci faktör olduğunu ve eğitimin şart olduğunu da biliyoruz. Ama yolların kalitesini artırarak, insan hatasını aza indirmek bizim elimizdedir. İşte bölünmüş yolları devreye sokmak suretiyle Türkiye’de trafik hareketliliği yüzde 100 artmasına rağmen ölümle sonuçlanan kazalarda yüzde 41 azalma var. Bu nedenle bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. 2003’te 100 milyon taşıtta kilometre başına ölü sayısı 5,72 kişiyken, 2011’de bu değer 3,37 kişiye düşmüştür. Bu oran AB ülkelerinde 3’tür. Kazalardaki ölüm oranını azaltmak konusunda daha yapılacak çok iş var. Kazaların yüzde 87’sinin insan faktöründen kaynaklandığını da biliyoruz. Ama insanların eğitimine yollara yaptığımız yatırımdan daha fazlasını yapacağız. Yolların kralı değil, kuralı olduğu gerçeğini öğretmemiz lazım.’’

Yıldırım, Bakanlık olarak 2009 yılında 10. Ulaşım Şurası’nı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, ’’Bu Şuranın amacı Türkiye’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023’e yönelik hedeflerini ortaya koymaktı. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında olması hedefleniyor. Bugün 17. konumdadır. Bu konuda bize düşen görev nedir? Ekonomi büyüyecek, taşımacılık artacak, ticaret gelişecek ve bunları karşılayacak yollara ihtiyacımız var. Taşımacılığın çeşitlendirilmesine ihtiyaç var. Yolların birbiriyle entegrasyonuna ihtiyacımız var. Bütün bu ihtiyaçları ortaya koyan kapsamlı bir çalışma yaptık. Buna göre, bugün ulaştığımız bölünmüş yol ağı, 2023’te 21 bin 500 kilometreden, 36 bin 500 kilometreye çıkacak. Ayrıca 2 bin 200 kilometrelik yolumuza 7 bin 500 kilometre daha ilave edeceğiz. 10 bin kilometre otoyola erişmiş olacağız’’ şeklinde konuştu.

’’Yap-işlet-devret metodunu daha çok devreye sokacağız’’

Bakan Yıldırım, 10 yıl içerisinde her yıl ortalama 4 bin kilometre civarında bir sıcak kaplama işinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

’’Siyasi rakiplerimiz, projelerimizi nasıl yapacağımızı soruyor. Ama biz onlara ’9 yılda yaptıklarımız, bundan sonra yapacağımızın garantisi’ demiyoruz. Altyapı yatırımları görülmeyen yatırımlardır, büyük para isteyen yatırımlardır. Getirisi de doğrudan yoktur. Ama kimse unutmasın, yol olmadan, altyapı olmadan hiçbir şey olmaz. 9 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz 70 milyar dolarlık projenin 10 milyar dolardan fazlasını yap-işlet-devret veya PPP metoduyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda bu metodu çok daha fazla devreye sokacağız. İstiyoruz ki sıcak para hayali ticarete değil, somut yatırımlara aksın.

Yol gerçek üretimdir, gerçek üründür. Refahın, medeniyetin olmazsa olmazıdır. Türkiye coğrafyası itibariyle Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlıyor. Aslında 3 kıtayı birbirine bağlıyor. Kıtaların buluşma noktasındayız. Bu özelliğiyle Türkiye doğu ve batı arasında barış köprüsü olmuş. Ülkemizi 2 bin 500 kilometre boyunca koridorlarla donattık, ama şimdi önümüzde ciddi hedefler var. Bu koridorlar Kafkaslar’ı, Orta Asya’yı Uzak Doğu’yu Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Balkanlar’a bağlıyor. Yeni hedefimiz kuzeyi güneyle birleştirerek, Akdeniz ve Karadeniz’i buluşturmaktır. Bu buluşma neticesinde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin Akdeniz’den ve Afrika’ya dünyaya açılması çok daha kolay hale gelecek. Ortadoğu’ya Basra Körfezi’ne erişmesi daha kolay hale gelecek.’’

Yıldırım, gelecek 10 yıl içindeki hedeflerinin en az 16 tane kuzey güney koridorunu tamamlayıp iki denizi birbirine bağlamak olduğunu dile getirerek, ’’Bu amaca yönelik olarak iki hafta önce Türkiye’nin en uzun tünelinin, 2x15 kilometrelik tünelin temelini attık. 4 yıl içerisinde bitirilecek. Sadece Türkiye’de değil dünyada da sayılı tüneller arasında kalıyor’’ diye konuştu.

Kongreye, dünyanın dört bir yanından katılım olduğunu vurgulayan Yıldırım, kongreden bazı beklentileri olduğunu ifade ederek, şunları aktardı:

’’İlk olarak bu asfalt teknolojisine mutlaka bir açılım getirmeniz lazım. Bitüm, altın değerinde bir malzeme olmaktan ve kıt kaynak olmaktan çıkmalıdır. Maalesef kaynağa erişim sorunu vardır. Resmi değil ama fiili bir tekelleşme var. Bunların mutlaka gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Bu olmazsa ne olur? Medeniyet yolculuğu gecikir ve insanlar mağdur olur. Biz yöneticilerin görevi, insanların güvenli, konforlu ve sürdürülebilir yolculuk ihtiyacını gecikmeden yerine getirmek olmalıdır. Mutlaka alternatif uygulamalar getirilmelidir. Bu kongrede ılık asfalt kapsamlı bir şekilde değerlendirilecektir. Bu önemli bir gelişmedir, ama alternatiflerin daha da artırılması, yol maliyetlerin düşürülmesi sektörün geleceği için hayati öneme sahiptir. Geri dönüşüm, çevresel hassasiyet gittikçe artıyor. Bu konudaki endişeleri ortadan kaldırmak için geri dönüşümü hızlandırmamız lazım.’’

AA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır