Amerikalı bilim insanlarının avcı toplayıcılarınkine çok benzer yaşam koşullarına sahip topluluklar üzerinde yaptığı bir araştırma, atalarımızın bizden daha az uyuduğunu ortaya koydu.
Sonuçları Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmada, Amerikalı bilim insanları, Afrika ve Güney Amerikada yaşam tarzları eski avcı toplayıcılara benzeyen geleneksel toplumların uyku yapılarını inceledi.
Tanzanyanın Hadza, Namibyanın San ve Bolivyanın Tsimane kabilelerinden gönüllü 98 kişinin uyku sürelerini özel kol saatleriyle bin 165 gece gözlemleyen araştırmacılar, bu kişilerin her gece ortalama 6 saat 25 dakika uyuduğunu tespit etti. Öte yandan, ABDde yapılan geniş çaplı anketin, katılımcıların çoğunun günde 7 saat uyuduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.
Araştırma aynı zamanda uyku modellerinin şekillenmesinde hava sıcaklığının ışıktan daha fazla rol oynadığını ortaya koydu.
Avrupada yapılan bazı araştırmalar, kişilerin geceleri uyandığını ve gece uykularının iki vardiyaya ayrıldığını gösterirken, avcı toplayıcılarda böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.
Gün ışığının, uyku üzerinde sanıldığı kadar büyük bir etkisinin olmadığının belirtildiği araştırmada, çoğu kişinin güneş doğduktan sonra ortalama 3 saat 30 dakika uyuduğu kaydedildi.
Araştırmacılar, geleneksel toplumların, Ulusal Uyku Vakfının tavsiye ettiği 7 ila 9 saat gece uykusundan daha kısa süre uyumalarına rağmen yorgunluktan şikayet etmediklerine de işaret etti.