1) Geniletilmi öznenin bir parças
nsan yavrusu ilk doduundan yaklak 2 yana kadar kendini bakcsyla bir zanneder. kisi ayn beden gibi, annenin memesi kendi memesi, kolu kendi koludur. Zamanla bu geni ben bakcdan nesnelere doru hareket eder. Örnein küçük çocuklarn uyku oyuncaklar buna iyi bir örnektir.
20nci yüzyln önde gelen isimlerinden Amerikal psikolog William James, geniletilmi özneyle alakal ilk argüman ortaya koydu. James, Psikolojinin Prensiplerinde, benlii bir insann yalnzca bedeni ve ruhsal güçleri deil çamarlar ve evi, kars ve çocuklar, benim diyebilecei her eyin toplam olarak tanmlad.
Açkland gibi para veya baka bir kymetli nesneyi içerebilen bu geniletilmi öznenin sahip olduu eylerden birini kaybetmesi büyük bir kayp hissine yol açabilir. Örnein, erken çocukluk döneminde kullanlan uyku oyuncann kaybedilmesi evde büyük kriz sebebi olabilir, çocuk büyük tepkiler verebilir.
Tartmal olarak, telefonlar da benzer bir rol oynamaktadr. Telefonumuzu düürsek veya bulamasak ani bir kayg hissetmek çou insan için nadir deildir. Benim tecrübelerime göre, birçok kii ayn ekilde düünüyor. Bu çoumuzun cihazlarmz ne sklkta kontrol ettiimize de yansyor.
Psikolog Larry Rosen ve California State Üniversitesindeki meslektalar, 1980li ve 1990l yllarda doan bireylerin yüzde 51inde cihazlar ile 15 dakikadan fazla bir süre boyunca ayr kaldklarnda orta dereceden yüksek kayg düzeyine ulaldn tespit ettiler.
lginçtir, 1965 ile 1979 yllar arasnda doanlar için bu durum yüzde 42ye düüyor. Bunun temel nedeni, bu ya grubundakilerin elde tanan teknolojilerin hayatmza yalnzca giri yapmaya balam olduu bir dönemde ortaya çkmalardr. Bu grup için, telefonlar yalnzca geç gençler veya genç yetikinler olarak uzatlm özlerinin parças haline geldi.
Bir psikolog neden cep telefonlarna ak olduumuzu 3 maddede açklyor
2) Baml ilikileri hatrlayn
Sadece geniletilmi özne olarak deil, akll telefonlar, içindeki oyunlar, uygulamalar ve bildirimlerle kendi benlik duygumuzu hissetmemizde bir araç haline gelmitir.
Bakn nasl:
Psikodinamik teori çerçevesinde, bu cihazlarla olan ilikimizin, yetitiimiz ortamn dinamiklerini yansttn iddia ediyorum. ngiliz psikiyatrlar Donald W. Winnicottn yazd gibi bu ortam dokunu etrafnda ekillenir ve en önemli ilevi bebein neye ihtiyacnn olduunun anlalmasna yönelik keskin bir farkndaln olmas, göz temas kurulmas ve sürdürülmesidir.
Ayn ekilde, yetikinler olarak, telefonlarmz kullanarak dokunarak ve aidiyet duyarak bu deneyime devam ediyoruz. Teknoloji, benliin kendisini tatmin edebilecei, oynayabilecei ve yaayabilecei bir alan oluturur; daha önce anne tarafndan salanan bir alan.
Telefonlarmz tuttuumuzda, ister çocukluumuzdan, ister yetikinlik hayatmz olsun, bize yaknlk anlarmz hatrlatyor. Bamllkta yüksek rol oynayan beyin kimyasal dopamin ve ak hormonu oksitosin patlama yapyor. Bu kimyasallar ayrca aidiyet ve balanma duygusu yaratr.
Telefonumuzu elinde tutmak, ebeveynin çocuuna sevgiyle bakt zaman ya da iki sevgili birbirinizin gözlerine baktnda olduu gibi ayn etkiye sahiptir.
Bir psikolog neden cep telefonlarna ak olduumuzu 3 maddede açklyor
3) Üretmek ve üretmek zorunda hissetmek.
Antropolog Michael Taussig, daha iyi ya da farkl bir ben olmaya çaltmz halde kopyalama, taklit etme, model yapma, fark yaratmann ikinci doamzda olduunu hatrlatyor.
Telefonlar bunu yapmamzda bize yardmc olur. Fotoraf çeker, resimlerde deiiklik yapar, tartmalara katlr, bir laf yazar ve bakalarna ularz. Geçmi ve gelecekle ilgili mesaj atarak, bir konumay birlikte öreriz. nternet aratrmalaryla bilgelikten yoksun olsak bile bilgili oluruz.
Akll telefonlarn u anda tüm internet kullanmnn yüzde 46sn oluturduu sürpriz olmamal. Bu orann, 2021 ylna kadar yüzde 75e ulamas bekleniyor.