Facebook'ta organ bağışı

Facebook’ta bugün hizmete giren yeni özellik, sosyal ağda yer alan 901 milyon üyeyi organ bağışına teşvik ediyor.

Haberler 02.05.2012 - 11:09 Son Güncelleme : 02.05.2012 - 11:09

Facebook CEOsu Mark Zuckerberg, yeni içeriği Good Morning America programında anlattı.

Zuckerberg, programda Appleın Ekim 2011de hayatını kaybeden efsane CEOsu Steve Jobs ile olan ilişkisinin, kendisini sosyal medya ağını insanı bilinçlendirmek için kullanmaya teşvik ettiğini söyledi. Jobsa, pankreas kanseri tedavisi gördüğü süreçte karaciğer nakli yapılmıştı. Zuckerbergin çocuk doktoru olmak için tıp fakültesinde okuyan kız arkadaşının da, organ bağışı içeriği konusunda kendisini desteklediği öğrenildi.

Facebook, sıkça sorulan sorular köşesinde yaptığı açıklamada, ABDde 114 binden fazla, dünya geneline ise milyonlarca insan, hayatlarını sürdürebilmek için kalp, karaciğer veya böbrek nakli yaptırmak zorunda. Bu insanlardan birçoğu, günde 18i olmak üzere, bağış için beklerken hayatını kaybediyor. Bunun en basit nedeni, talebi karşılayacak bağış yapılmaması. Tıp uzmanları, bu sorunun çözülebilmesi adına organ bağışı konusunda insanları bilinçlendirmenin çok uzun zaman alabileceğini belirtiyor denildi.

Organ bağışında dönüm noktası olabilir

New York Times, Facebookun organ bağışı içeriğiyle ilgili ender bir yaklaşım ifadesini kullanırken, Facebook geçmişte sosyal amaçlar ve insanları bilinçlendirmek adına faaliyetlerde bulunmuştu ancak bir tür sosyal deney gerçekleştirilmemişti yorumunu yaptı.

ABDnin Johns Hopkins Hastanesinde organ bağışı bölümünün direktörlüğünü yapan avukat Andrew Cameron, NYTa yaptığı açıklamada, Facebookun çok fazla insana erişimi olduğunu, bu yüzden yeni içeriğin organ bağışı tarihinde bir dönüm noktası olabileceğini belirtti.

Bu eklenti Facebook ve Twitterda da büyük yankı uyandırdı. Konuyla ilgili binlerce mesaj atılırken, tek soru işareti ise organ bağışına sıcak bakmayanların bildirim yapmak isteyip istemeyeceği

VATAN

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır