Instagram'dan 'genç hesabı' uygulaması: Reşit olmayan kullanıcılara yeni kısıtlamalar

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. "Genç hesapları" adı verilen uygulama kapsamında reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak.

Haberler 18.09.2024 - 09:14 Son Güncelleme : 18.09.2024 - 09:14

Yeni hesaplar, 17 Eylülden itibaren ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralyada yürürlüğe girdi.

Instagramın sahibi Metanın web sitesinde yer alan açıklamaya göre yeni hesaplar Avrupa Birliğininde 2024ün sonuna doğru yürürlüğe girecek.

Meta yetkilileri, genç hesaplarının diğer ülkelerle birlikte Türkiyede de Ocaktan itibaren kullanılmaya başlayacağını söyledi.

Hangi önlemler getirildi?


Yeni önlemler kapsamında genç hesap kullanıcılarının hesapları otomatik gizli olacak. Böylece yalnızca kullanıcıların kabul ettiği takipçiler paylaştıkları içerikleri görüp onlarla etkileşime geçebilecek.

Aynı şekilde 18 yaş altı kullanıcılar yalnızca takipleştikleri kişilerle mesajlaşabilecek.

Instagram, bu uygulama ile ergenlerin Keşfet ve Reels alanlarda karşılarına çıkabilecek içerikleri de filtreleyecek. Böylece şiddet içerikleri ya da kozmetik ürün reklamları gibi hassas içerikler bu yaş grubunun karşısına daha az çıkacak.

Genç hesapları, 18 yaş altı kullanıcılara zaman uyarısı da yapacak. Bu kapsamda günlük 60 dakikayı aşan kullanıcılara uygulamadan çıkmalarını söyleyen bildirimler gönderilecek.

18 yaş altı hesaplar ayrıca akşam 10 ve sabah yedi arası uyku moduna girecek. Bu süre zarfında gelen bildirimler sessize alınacak ve mesajlara otomatik yanıt verilecek.

Ebeveynler, hesapları denetleyebilecek


Reşit olmayan kullanıcıların ebeveynleri, hesaplarını denetleyebilecek, çocuklarının ayarlarını yönetebilecek, ya da kendilerinin yönetmelerine izin verebilecek. çocuklarının hangi içeriklerle ilgili başlıkları seçtiğini görebilecek.

Ebeveynler ayrıca çocuklarının son bir haftada hangi kullanıcılar ile mesajlaştıklarını görebilecek. Ancak mesajların içeriğine erişemeyecek.

Instagramın yeni kuralları kapsamında ebeveynler çocuklarının uygulamayı kullanma sürelerini belirleyip, belirli saat aralıklarında Instagrama girmelerini engelleyebilecek.

Bu teknolojiler sayesinde yetişkin doğum tarihiyle platforma kaydolan ergenlerin tespit edilip, hesaplarının kısıtlı hesaplarına dönüştürüleceği belirtildi.

Ana Sayfaya Git