Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity, Mars gezegenine doğru yoluna devam ediyor.
Şimdiye kadar Mars gezegenine gitmek için üretilmiş en gelişmiş uzay aracı olan Curiosity, 12’den fazla kamerası, bir meteoroloji istasyonu, delme ve çevreyi tadarak ve koklayarak incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla Mars’ta hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışacak.
Nükleer güçle işleyen, yaklaşık 900 kilogram ağırlığındaki Curiosity, son derece hassas olarak tasarlanmış ısı kalkanı ve gezegen yüzeyine inişini yavaşlatmak için kullanacağı sesten hızlı açılan paraşütü yardımıyla yarın TSİ 08.30’da Mars’a inecek.
Curiosity, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle Earthlings adlı bilgisayar yazılım şirketince geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars’a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirecek.
NASA, Curiosity ile iletişimin kesintili olarak sağlanabilecek olması nedeniyle uzay aracının Mars’a inişinin teyidinin 5-6 saat veya belki de günler sonra alabileceği uyarısında bulundu.
İnişine bir gün kala Curiosity’yi değerlendiren mühendisler, uzay aracının durumunun iyi olduğunu ve belirlenen rotasında yoluna devam ettiğini bildirdi.
Curiosity’nin iniş yapacağı alanın güneyinde bu hafta içinde bir toz fırtınasının belirmesinin 2,5 milyar dolara mal olan projenin başındaki NASA ekibine bir an için soğuk terler döktürdüğü bildirildi. Ancak NASA ekibinin, Mars görevinde yardımcı proje bilim adamı ve Mars hava tahmincisi olarak görev yapan Aswin Vasavada’nın, fırtınanın ’’söndüğünü’’ ve tehdit oluşturmadığını belirtmesiyle bir anda rahatladığı belirtildi. Vasavada, ’’Mars bizimle çok iyi bir işbirliği içindeymiş gibi gözüküyor. İniş için iyi bir hava durumu bekliyoruz’’ diye konuştu.
Curiosity’nin başarıyla Mars’a inmesi durumunda, 2004 yılından beri gezegende görev yapan Opportunity ile birlikte Mars’ta araştırma görevini yerine getiren uzay araçlarının sayısı 2’ye çıkacak.
Curiosity Mars’ta hayatın izlerini arayacak
Curiosity’nin Mars gezegenindeki araştırmalarına başlayacağı ilk yer daha önce tabanında su olduğuna işaret eden mineral izlerine rastlanan, etkileyici bir dağın üzerinde yükselen Gale Krateri olacak.
Hayatın oluşması için gerekli üç unsur olan su, enerji ve karbon arasındaki kayıp parçanın karbon olduğuna işaret eden bilim adamları, Curiosity’nin ana görevlerinden birinin önce dev dağa ulaşmak, ardından da kayaları yontmak ve toprağı deşmek suretiyle karbon izlerini aramak olacağını belirtiyor.
Mars üzerindeki gezisi sırasında radyasyon algılayıcılarını açacak olan Curiosity, böylece bilim adamlarına, Mars’ta görev yapacak astronotların karşılaşması muhtemel riskleri daha iyi anlamalarını sağlayacak veriler gönderecek.