İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim ve Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmetinin de içinde bulunduğu helikopterin kazaya uğraması hala gündemin ilk maddelerinden.
İranın kendi imkanlarıyla bulamadığı kaza yerini Türkiyeden istenen yardım sonrası bölgeye uçan Bayraktar AKINCI tespit etti.
AKINCInın bu süreçte imza attığı işler Türk savunma sanayiinin sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerle ilgili önemli bir gösterge oldu. Her ne kadar platform olarak AKINCI öne çıksa da arka planda Türk mühendislerce geliştirilen sistemler, yerli/milli imkanlarla üretilen sensörler ve çok daha fazlası var.
Bu noktada operasyonun gizli kahramanlarından birinin de SATCOM denilen uydu haberleşme sistemi olduğunu belirtmek gerek. Peki, SATCOM nedir, uydu haberleşmesi neden önemli, bu sistemin entegre edildiği insansız platformlar ne gibi avantajlar kazanıyor? Tüm bu soruların yanıtına yakından bakalım
SATCOM neden önemli?
Genelde S/İHAlarda iki ayrı iletişim frekansı oluyor. Bunlardan biri platformun uçuş sırasındaki kontrolünü sağlıyor, diğeri ise kameradan elde edilen görüntülerin merkeze aktarımında rol oynuyor.
AKINCInın Reisi görevinde tüm dünyanın dikkatini çeken iki önemli detay da burada öne çıkıyor. Birincisi AKINCInın merkeze aktardığı görüntülerin kalitesi, diğeri de çok zorlu hava koşullarına rağmen en ufak bir donma yaşanmaması. Bunun sağlanabilmesinde oldukça fazla sayıda sensör ve sistemin entegre çalışması değerli. Ancak elde edilen verilerin kesintisiz şekilde herhangi bir kayıp yaşanmadan merkeze aktarılabilmesinde SATCOM başrolde.
Türk insansız hava araçlarının uydu haberleşmesinde öne çıkan gerek kamu gerek özel sektörden önemli firmalar var. AKINCInın üzerinde takılı SATCOMun ASELSAN imzalı olduğunu biliyoruz.
Türk SİHAları kısıtlamaların önüne geçiyor
Bu noktada atlanmaması gereken hususlardan biri de Türkiyenin kendi uydusu üzerinden tüm bu süreci inşa edebilmesi. Herhangi bir yerde görev üstlenen uydu haberleşme kabiliyetli S/İHAlar Türksat 4B uydusunun kapsama alanı içinde kesintisiz şekilde görev yapabiliyor.
TÜRKSAT 4B uydusu Avrupadan Orta Asyaya hatta Afrikaya kadar oldukça geniş kapsama alanına sahip. Haliyle bir operatör tüm bu hat boyunca insansız platformu kesintisiz bir şekilde uçurabiliyor. Bu durum çok kritik avantajları beraberinde getiriyor.
Öncelikle Türk SİHAları çok uzun bir menzilde uçuş ve harekat kabiliyeti kazanmış oluyor. Ayrıca, yerden antenlerle sağlanan kontrollerde yaşanması muhtemel kesintilerin önüne geçilmiş oluyor.
Öte yandan harekat icra edilecek bölgeye yakın bir yerde konuşlanma zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Normalde bu gibi durumlarda o ülkede veya komşu ülkede konuşlanmak, yer kontrol ünitesini oraya taşımak gerekiyor. SATCOM entegre edilmiş platformlarda bunlara ihtiyaç kalmıyor.