Samsung'tan Apple'a misilleme

ABD’li elektronik devi Apple ve Tayvanlı akıllı telefon devi HTC, 11 Kasım’da duyurdukları anlaşmada, kullanacakları patentlere lisans alınması sürecinde beraber hareket edeceklerini açıklamış ve aralarındaki tüm patent davalarını sona erdirmişti. Yapılan 10 yıllık anlaşmanın maddeleri, Apple ve HTC tarafından kamuoyuna açıklanmamıştı.

Haberler 22.11.2012 - 21:12 Son Güncelleme : 22.11.2012 - 21:12

Apple ile küresel patent savaşlarına devam eden ve Ağustos ayında ABDde kaybettiği dava sonrasında rakibine 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Samsung, mahkemeye başvurarak anlaşma şartlarının kendisine açıklanmasını istemişti. Samsung talebine gerekçe olarak, HTC ile Appleın yaptığı anlaşma kapsamına giren patentlerin bir kısmının kendisini de ilgilendiriyor olduğunu düşündüğünü belirtmişti .

KARAR APPLEI KIZDIRACAK

Reutersın verdiği bilgiye göre, Samsungun California eyaletindeki bir mahkemeye yaptığı başvuru sonrasında, Appleın gizli tuttuğu anlaşmanın şartlarını açıklaması hükmü çıktı.

Mahkeme Applea, vakit geçirmeden HTC ile yaptığı anlaşmanın kopyasını çıkarmasını ve sadece avukatlar tarafından görülebileceği ibaresini ekleyerek Samsung yetkililerine göndermesini emretti. Karar gereği, anlaşma Samsung avukatları tarafından görülebilecek ve kamuya açıklanmayacak.

Samsung, kendisi gibi piyayasa Android tabanlı telefonlar sunan HTCnin Apple ile yaptığı anlaşma sonrasında patent rekabetinde dengelerin değişebileceğini gördü. HTC ve Apple, Mart 2010dan bu yana patent kavgası veriyordu. Bu kavganın sona ermesinin ardından, Apple 10dan fazla ülkede patent davaları verdiği Samsunga karşı daha fazla odaklanma şansı yakaladı.

Samsung, Ağustos ayında 1 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum edildiği davanın ardından itirazda bulunmuştu. Analistler, ABDdeki mahkemeden çıkan kararın ardından Samsungun patent savaşlarında yeni bir koz elde etmiş olabileceğini düşünüyor.

BBCye konuşan uluslararası piyasa araştırma şirketi Frost Sullivan analisti Andrew Milroy, BBCye yaptığı yorumda, Samsungdan çok akıllı bir hamle. Çünkü Apple ile arasındaki patent kavgalarının, Apple ile HTC arasındaki kavgaya benzediğini çok iyi biliyor... Eğer beklendiği gibi benzerlikler varsa, bu durum Applea ilerideki davalarda Applea karşı bir avantaj sağlayacak dedi.

İŞLER İYİ GİTMİYOR

Apple, Ağustos ayında kazandığı davanın ardından patent davalarında istediği sonuçları alamadı. Ekim ayında İngilteredeki bir mahkeme Samsungun, Applea ait ürünlerin patentlerini ihlal etmediği kararını vermiş, hatta ABDli şirketin Güney Koreli rakibinden özür dilemesini istemişti.

ABDde, Samsung Galaxy Nexus telefonu ve Galaxy 10.1 tablet bilgisayarı üzerindeki satış yasağı da Ekim ayında kaldırılmıştı. Bu da yetmezmiş gibi, Wisconsin eyaletinde bir mahkeme, Appleın Motorolaya karşı açtığı davanın düşmesine karar vermişti.

Milroy, Apple için kötü bir zaman... Bu noktadan itibaren atacakları yasal hamleleri iyi gözden geçirmeleri gerekiyor dedi.

Kaynak: Aktif Haber

Ana Sayfaya Git