Türksat 6A'nın fırlatılmasında geri sayım başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuzu artık fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20'de, Türkiye saati ile 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00.20'de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladık" dedi.

Haberler 05.07.2024 - 16:58 Son Güncelleme : 05.07.2024 - 16:58

Bakan Uraloğlu, Türksatta düzenlenen basın toplantısında, 4 Haziranda Space Xin, ABDnin Florida Eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssüne yollanan Türkiyenin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6Anın son durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiyenin 1994te Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüvenini ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile taçlandıracak olmasının gururunu paylaştıklarının altını çizen Uraloğlu, ülkenin son yıllarda uydu ve uzay teknolojilerinde önemli katettiğini söyledi.

Uraloğlu, haberleşme uyduları, Türksat 1Byi 1994te, Türksat 1Cyi 1996da, Türksat 2Ayı ise 2001de hizmete aldıklarına ve bu uyduların ömürlerini tamamladığına işaret ederek, Aktif olan, Türksat 3Ayı 2008de, Türksat 4Ayı 2014te, Türksat 4Byi 2015te uzaya gönderdik. Türksat 5Ayı 2021de ve son olarak Türksat 5Byi de 2022de hizmete aldık. Türksat 6A ise Türk mühendisleri eliyle TUSAŞtaki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde (USET) üretildi. Bu da ülkemiz için ayrı bir önem taşıyor. ifadelerini kullandı.

Türksat 6Anın hikayesinin, teknoloji transfer programıyla, Türksat 3Anın yapımı sırasında başladığını anlatan Uraloğlu, Türksat tarafından başlatılan program ile 3Anın yanı sıra 4A ve 4Bnin yapımında Türksat mühendislerinin de yer almasının sağlandığını dile getirdi.

Uraloğlu, Türksat 6Anın üretim sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

2015te Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurduğumuz USETte işe başladık. 26 Aralık 2016da ayrıntılı kritik gözden geçirme fazını yaptık. Isıl Yapısal Yeterlilik Modelini ise 2018 yılı sonunda tamamlayarak ikinci kritik gözden geçirme fazına geçtik. Bu fazı da 2018in kasım ayında tamamlayarak 2019 başında Mühendislik Modelinin yapımını başlattık. 2022de tamamladığımız Mühendislik Modelinin ardından yine 2022nin haziran ayında Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testlerini gerçekleştirdik. Uzaya göndereceğimiz Uçuş Modelinin Isıl Vakum Testlerini 2022nin aralık ayında tamamladık. Yine, Uçuş Modelinin Titreşim ve Akustik Testlerini ise Ağustos 2023te bitirdik. Şok Testlerini Kasım 2023te, Son Fonksiyonel Testleri Ocak 2024te Sİ-EY-Tİ-AR (CATR) Testleri Mart 2024te, Kütle Özellikleri Ölçümünü de Nisan 2024te tamamlayarak, işlevsel testlerimizin hepsini bitirmiş olduk. Türksat 6A tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra Space X tesislerine yolladık.

Fırlatma prosedürleri

Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde sona gelindiğini belirten Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

Türksat 6A uydumuzu artık fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20de, Türkiye saati ile 8 Temmuzu 9 Temmuza bağlayan gece 00.20de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladık. Uydunun fırlatma anını (lift off) referans alırsak bu andan itibaren yakıt deposu ilk ayrılması 195inci saniyede gerçekleşecek. Tam olarak 35 dakika 55 saniye sonra ise Türksat 6A uydusu roketin ikinci katından (second stage) ayrılacak. Uydunun roketten ayrılmasından sonra da yaklaşık 70inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı hedefliyoruz. Uydunun ayrılma anından sonra sinyalin alınması, hiçbir sorun yaşamadan fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini gösterecek. Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşarak yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yörüngeye ulaşmasının ardından da yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınarak Türksat 6A uydumuzu faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.

Uraloğlu, Türksat 6Anın faaliyete geçtiğinde hem mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacağına hem de kapasiteyi artıracağına işaret ederek, uydunun, yer sabit haberleşme uydusu olarak Türkiyedeki uydu ekosisteminde büyük bir kilometre taşı olacağını vurguladı.

Uydunun, TV yayıncılığı başta olmak üzere, veri haberleşme alanında da hizmet sağlayacağının altını çizen Uraloğlu, geniş bir kapsama alanında ülkenin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

Uraloğlu, mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezyanın da kapsama alanına gireceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Böylece ilk kez kendi ürettiğimiz bir uydu üzerinden bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına da ulaşabileceğiz. Türksat 6A ile Türkiyenin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından önem arz eden Ku-Bantta televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz frekans bantları da yer alıyor. Bu anlamda yedeklilik açısından önem arz eden 6A ile sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle artacak. Türksat 6Anın hizmete girmesi ile Türksatın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını da planlıyoruz.

Yurt dışında görev yapan İHAların kontrolü Türksat uydularıyla daha güvenli hale gelecek

Şu anda hizmet veren Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında ülkenin İHAlarını kontrol altında tutabildiklerini dile getiren Uraloğlu, Yani artık İHAlarımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün değil ve bu uydu iletişimi, özellikle İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yurt dışında görev yapan İHAların kontrolü Türksat uydularıyla daha güvenli hale gelecek. Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indirecek. Aynı şekilde Türksat 6A da artık bu imkanımızın çok geniş bir alana yayılmasını sağlayacak. dedi.

Uraloğlu, uzay vatandaki yörünge hakkını da güvence altında aldıklarına işaret ederek, sadece deniz ve karada değil uzaydaki hakların da sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.

Ülkenin Türksat 6Adan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline de geldiğini belirten Uraloğlu, uydunun üretimiyle ülkenin haberleşme uydusu üreten ülkeler arasında yerini aldığını ve uydu ihracatçısı konumuna yükseldiğini anlattı.

Uraloğlu, Space Xin, ABDnin Florida Eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssünde bulunan Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhana bağlandı, fırlatma süreci hakkında bilgi aldı.

Ayhan, Türksat 6Anın, söz konusu uzay üssünde fırlatılacak ilk uydu olduğunu söyledi.

Ana Sayfaya Git