DÜ çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasrolu, küçük yataki çocuklarn kontrolsüz bir ekilde internet ve cep telefonu kullanmlaryla ilgili ailelere uyar ve tavsiyelerde bulundu. Teknolojinin gelimesiyle birlikte çevrenin internet alaryla dolu olduunu belirten Nasrolu, çocuklarn bu konuda çok fazla korunamadn ifade etti. 5 yandaki çocuun da, 15 yandaki çocuunda elinde telefon olduunu ve baz çocuklarn sosyal medya hesaplarnn bulunduunu anlatan Nasrolu, Küçük yataki çocuklara sosyal medya hesab açtnz zaman, yeryüzünde herhangi kötü niyetli birinin çocua ulama riskini göze alm oluyorsunuz. Bu online oyunlar araclyla ya da sosyal medya üzerinden olabilir. Böylece çocuu her türlü istismara açk hale getiriyorsunuz. Mesele burada sadece olayn bamllk boyutu deil. çocuklar d dünyadan gelebilecek tehlikelere de açk hale geliyor. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor dedi.
10 yandaki çocuun odasnda bilgisayar olmamal
çocuklar internet ve bilgisayardan korumann zorluuna da dikkat çeken Nasrolu, Ama evde güvenli internet kullanmaya dikkat etmemiz lazm. Baz programlar var ve bu programlarda özellikle tehlikeli sitelere girilmesi engelleniyor. Bilgisayarlarn ailenin görebilecei bir yerde olmas gerekiyor. 10 yandaki bir çocuun odasnda özel bilgisayar olmamal. Salonda olur ya da aile bireylerinin görebilecei ekilde ekrann ortada olduu bir durumda olmas gerekiyor. çocuklarnzn bir baka kiiyle yazmalarn görmeniz, bunu sormanz ve konumanz da fayda var diye konutu.
Sahte hesaplarla çocuklarnz istismar edilebilir
Yetikin olan ama çocukmu gibi davranan kötü niyetli kiilerin varlna dikkat çeken Nasrolu, Sosyal medya hesabna çocuk fotoraf koyup, kendini çocuk gibi tantarak, çocua güven duygusu verip daha sonra özel fotoraflar isteyerek onu cinsel anlamda istismar etmeye çalan zararl ve kötü kiiler var. Bu anlamda çocuklar korumamz gerekiyor ifadelerinde bulundu.
6-16 ya grubuna cep telefonu verilmemeli
çocuklar hem tehlikelerden hem de cep telefonu ve internet bamllndan korumak için 6-16 ya grubuna cep telefonu verilmesini uygun görmediklerini aktaran Nasrolu, unlar kaydetti:
Onun da ötesinde uzun süre ekrana maruz kalmak çocukta beyin geliimini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle 0-3 ya grubundaki bir çocuun cep telefonu ya da herhangi bir ekrana bakmasn istemiyoruz. Dünya Salk Örgütü de ayn öneride bulunuyor. O nedenle çok dikkatli olmamz lazm. Ailelerden, Hocam biz baa çkamyoruz, engelleyemiyoruz eklinde tepkiler geliyor. unu düünmemiz gerekiyor, 10 yandaki çocuunuz ben buradan bilet aldm ehir dna çkacam dediinde izin verecek misiniz? Ya da eve zararl bir madde getirdiinde izin verecek misiniz? Demek ki baz eylerde snr koyabiliyoruz. Ülkemizde yaayan insanlarn ezici bir çounluu çocuun eve zararl bir madde getirip içmesine izin vermeyecektir. Doal olan da budur zaten. Peki, televizyon, cep telefonu ya da internete niye izin veriyoruz. Bu da bu konuyu ciddiye almadmz gösteriyor. O yüzden otorite önemli. Otorite derken keyfi otoriteden bahsetmiyoruz. Anne-babann her eye yok dedii, keyfi bir otoritenin olduu, çocuun bask altnda olduu bir otoriteden deil ama bir ekilde çocuun da korunabilecei bir otorite figürüne ihtiyaç var. Bir anne ve babann çocuuna hayr diyebilmesi de gerekiyor. Senin snrn buydu bundan daha fazlas olmayacak diyebilmesi gerekiyor. Genel olarak bizde bir snrszlk söz konusu. Bazen anne ve babalar çok youn oluyor. Eve geldikleri zaman çocuklar internet veya cep telefonuyla uratklarnda daha az megul oluyorlar. Bunlar da olay etkiliyor. çocuklarn internet üzerinden ya da bilgisayar oyunlaryla uzun süre vakit geçirmelerinin zararl etkilerinin olduu çok uzun süredir bilinen bilimsel bir gerçek. Cep telefonundan, internetten bamsz bir hayat artk çok zor. Onlar cep telefonundan, internetten uzak tutalm düüncesinde deiliz ama her eyin belli bir ya grubu var. Belli bir ya grubunda verilen ama verilmemesi gereken oyunlar ya da internet çocuunuzun ruh saln olumsuz yönde etkileyecektir. Bu anlamda çocuklarmz korumak için ya güvenli internet ya da belirgin bir yaa gelmeyene kadar çocuklarn snrsz bir internete girmesini engelleyecek önlemleri almamz gerekiyor.