Yapay zekaya etik düzenleme

Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Sınar, yapay zeka teknolojilerinin hukuk ve etik boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sınar, yapay zeka uygulamalarının mahremiyet ve ulusal güvenlik çekincelerini gündeme getireceğini vurguladı.

Haberler 09.09.2021 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceza Hukuku Öretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Snar, yapay zeka stratejisinde meseleye bütünlüklü yaklalmas gerektiini ifade etti. Türkiyenin geçtiimiz günlerde yaynlanan Yapay Zeka Stratejileri Raporunu deerlendiren Snar, yapay zekann, çok boyutlu ve çok katmanl bir teknolojik geliim süreci olduuna iaret etti.

Türkiye, yapay zeka algoritmalar gelitirme çalmalarna yönelik etik ve veri mahremiyetini de içeren hukuki bir altyap oluturulmas amacyla Avrupa Konseyi bünyesinde kurulan komiteye aktif katkda bulunuyor.

TÜRK GB BALADIK, NGLZ GB BTRELM

Deer ve ilkelerin ortaya konulmas, geliim trendlerinin tartlmas, hedeflerin belirlenmesi, odaklanlacak hususlarn belirtilmesini de olumlu bulduunu vurgulayan Hasan Snar Önemli tespitler içeren, somut hedefler ve vaatler ortaya koyan bu stratejinin gereinin yerine getirilmesini yakndan takip etmeliyiz. Biz her ie cokulu balar ancak devamn getirmekte zorlanrz. Burada dileim, bu strateji ile ortaya koyan ilkeler, deerler, vizyon ve hedeflerin tümünün hayata geçirildiini görebilmek. Yani Türk gibi balayp ngiliz gibi bitirmek diye konutu.

YAPAY ZEKA ETK SORUNLARI DA GETRECEK

Yapay zeka uygulamalarnn pek çok alanda mahremiyet ve ulusal güvenlik çekincelerini de gündeme getirebileceine dikkati çeken Doç. Dr. Hasan Snar öyle konutu: Yapay zeka destekli otonom veya yar otonom karar alma mekanizmalarnn yaygnlamas insan haklarnn korunmas ve ayrmcln önlenmesi gibi hususlarda etik sorunlar da beraberinde getiriyor. Bu nedenle, etkin bir yapay zeka ekosisteminin oluturulmas, yapay zekann teknolojik doasn dikkate alan uygun bir etik ve hukuki çerçevenin tekil edilmesi gerekiyor.

UZMANLAMI HUKUKçU HTYACI

Hasan Snar, yapay zeka uygulamalarnn yaygnlamasyla bireysel hak ve özgürlükleri dorudan ilgilendiren hukuki düzenlemelerin, evrensel hukuk sistemine de örnek olacak ekilde yaplmas gerektiinin altn çizdi. Snar, yapay zeka uygulama alanlarnda yaanabilecek sorunlarn çözümü için nitelikli, uzmanlam hukukçulara ihtiyaç duyulacan da ifade etti.

ANKARA, AVRUPA LE EGÜDÜMLÜ HAREKET EDYOR

Türkiyenin, Avrupa Konseyi Yapay Zek Geçici Komitesi (CAHAI) toplantlarna aktif katlm saladn anlatan Dr. Hasan Snar Komite, yapay zeka algoritmalar gelitirilmesinde etik ve veri mahremiyeti hususlarn da gözeten yasal bir çerçeve belirlenmesine odaklanyor dedi. Snar, Türkiyenin komite çalmalar kapsamnda kurulan Politika Gelitirme Grubu, Danma ve Destek Grubu ile Yasal çerçeveler Grubu çalmalarna katlm ve katk saladn vurgulad.

Ana Sayfaya Git