Diyarbakr ve Batmanda akademisyenlerin hazrlad proje kapsamnda çiftçilerin tarm alanlarndaki ürünlerini anlk takip edebilmesi için yazlm gelitirildi.
Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Batman Üniversitesinden bir grup akademisyen Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi projesi hazrlad.
Proje dorultusunda Dicle TEKNOKENTte faaliyet yürüten bir firma tarafndan Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanlndan (KOSGEB) salanan 200 bin lira destekle yazlm hazrland.
Bu kapsamda gelitirilen cihaz ile kamera sistemi, tarlada sulama yaplan bölgeye yerletirilecek. Cep telefonlarna yüklenen program ile çiftçiler ürünle ilgili durumu anlk takip edebilecek.
Sera ve tarm alanlarndaki ekili ürünlerin scaklk, nem, k ve su seviyesi gibi konularda ihtiyacn belirleme özelliine sahip yapay zeka uygulamas üreticinin gerekli müdahaleyi zamannda yapmasna imkan salayabilecek.
Bu yazlm ile çiftçiler tarlasna gitmeden cep telefonlarndan tek tua basarak sulama yapabilecek, kamera sistemi ile arazisini takip edebilecek.
NTERNETN EREBLD HER YERDEN ARAZMZE ULAABLRZ
Batman Üniversitesi Dr. Ör. Üyesi ve proje sorumlusu Yasin Sönmez, hazrladklar proje ile yapay zeka destekli dijital tarm uygulamasn gerçekletirdiklerini belirterek, hayata geçirilen yazlm ile araziyle ilgili durumun ve özelliklerin bir cep telefonu uygulamasyla görülebildiini söyledi.
Sönmez, bu yl etkileri hissedilen kuraklkta suyun verimli kullanlmasnn öneminin daha da arttn dile getirerek, çiftçilerin buna yönelik teknolojiye daha ucuz imkanlarla eriebilmesi için proje hazrlayp, KOSGEB desteiyle hayata geçirdiklerini belirtti.
Yerli bir yazlmla bunu yaptk. Dou ve Güneydou illerinde bunu uygulamaya baladk. diyen Sönmez, özelikle Malatya, Batman ve Diyarbakrda hem seralarda hem de açk alan arazilerde yazlmn denendiini aktard.
Sönmez, yazlm ile bitkinin stres seviyesi, topran yaps, karbondioksit düzeyi, arazinin scakl ve nem seviyesinin uzaktan kontrol edilebildiini dile getirerek, Bir telefon uygulamas ile arazimizdeki suyu açp kontrol edebiliriz. Hem güvenlik hem de topran yapsn görmek için kamerayla arazimizi 24 saat izleyebiliriz. nternetin eriebildii her yerden arazimize ulaabiliriz. Bu da hem zaman ve maliyet tasarrufu salyor hem de yerli ve mili bir imkanla, düük bir maliyetle yerinde bir uygulama yapmamz salyor. dedi.
BU ÜRÜN HERKES çN ULAILABLR
Sistemin son 5 ylda öneminin daha da anlalacana inandklarn ifade eden Sönmez, böyle bir teknolojiyi arazide uygulamann suyun daha da verimli kullanlmasn salayacan kaydetti.
Sönmez, Bu ürün herkes için ulalabilir seviyede. Arazinin genilii ve yapsna göre 3 bin ila 30 bin liradan satlyor. Projeyi ihraç edilebilir bir seviyeye de getirdik. Yurt dndaki alclarla görüüyoruz. Bu sistemi ihraç ederek ülke ekonomisine katk salamay hedefliyoruz. ifadelerini kulland.
PROJEDE LK DEFA YAPAY ZEKA DESTEKL SSTEM KULLANILDI
Dicle TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akklç da 2012 ylndan bu yana faaliyet yürüten Dicle TEKNOKENTin, kimya, biliim teknolojileri, yazlm, enerji, medikal elektronik, tarmsal teknolojinin de aralarnda yer ald 46 firmaya ev sahiplii yaptn belirtti.
Akklç, Satek firmasnn hayata geçirdii yazlm üreticilere zaman ve maliyet açsndan katk sunacak. Projede ilk defa yapay zeka destekli sistem kullanld. Sistem nem, scaklk veya gübre ihtiyac gibi konular sensörle tespit edip, data üzerinde bir kütüphane oluturuyor ve mesajla çiftçiye haber veriyor. Bu sistem dijital tarmn öncüsü olarak Dicle TEKNOKENTte vücut buldu. eklinde konutu.