USB Type-C, Appleın yeni MacBookuyla birlikte cihazlara girmeye çoktan başladı bile.
Ancak çoğumuz için bu yeni bağlantı hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Bildiklerimiz arasında yeni bağlantı noktasının ters ve düz takmaya izin verdiği ve monitörlerimizi besleyebilecek gücü sağlayabildiği bilgisi var; ancak hiçbir şey bunlardan ibaret değil.
Tek bir USB portu, bir hub sayesinde her tür cihazı bağlamaya olanak tanıyacak. USB Type-C sayesinde dizüstülerimizi şarj edebilecek ek bir prize ihtiyaç duymadan harici monitörler bağlayabileceğiz.
USB Type-Cnin yepyeni bir standart olduğu düşünülüyor; ancak USB Type-C aslında konektör şeklinde olacak. Örneğin USB Type-Cnin 10Gbps hızlarına ulaşabilmesi için arka planda kullanılan teknolojinin USB 3.1 olması gerekiyor.
USB 3.0ın kullanılması halinde ulaşabileceğiniz en yüksek hız, 5Gbps oluyor. USB 2.0de bu hız daha da aşağı düşüyor. Bu yüzden USB Type-Cyi desteklediğini söyleyen bir cihaz alırken arkasında hangi USB teknolojisinin kullanıldığını kontrol da etmek durumunda kalacağız.
SB Type-C, Appleın yeni MacBookuyla birlikte cihazlara girmeye başladı. Ancak çoğumuz, bu yeni bağlantı hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Bildiklerimiz arasında yeni bağlantı noktasının ters ve düz takmaya izin verdiği ve monitörlerimizi besleyebilecek gücü sağlayabildiği var ancak her şey, bunlardan ibaret değil. İşte USB Type-C hakkında bilmeniz gereken 5 şey.
İşimizi kolaylaştıracak
PClerimizdeki HDMI portlarının ve büyük sayılabilecek USB portlarının günleri artık sayılı. USB Type-C, yeni PClerde bazı portların sonunu getirecek ve daha büyük pillerin, işlem gücünün ve çok daha fazlasının yolunu açacak. Tek bir USB portu, bir hub sayesinde her tür cihazı bağlamaya olanak tanıyacak. USB Type-C sayesinde laptoplarımızı şarj edebilecek, ek bir prize ihtiyaç duymadan, harici monitörler bağlayabileceğiz.
Sadece şekilden bahsediyor
USB Type-Cnin yepyeni bir standart olduğu düşünülüyor, ancak ancak USB Type-C, aslında konektör şeklini belirliyor. Örneğin USB Type-Cnin 10Gbps hızlarına ulaşabilmesi için arka planda kullanılan teknolojinin USB 3.1 olması gerekiyor. USB 3.0ın kullanılması halinde ulaşabileceğiniz en yüksek hız, 5Gbps oluyor. USB 2.0da bu hız, daha da aşağı düşüyor.
Bu yüzden USB Type-Cyi desteklediğini söyleyen bir cihaz alırken, arkasında hangi USB teknolojisinin kullanıldığını kontrol etmenizde fayda olacaktır.
Güç kapasitesi yüksek
Bugün Playstation 3ünüze veya PCnize bağladığınız akıllı telefonunuzun şarj olması, saatler sürebiliyor. Ancak bu sıkıcı durum, USB Type-C cihazlarındaki USB Power Delivery özelliği sayesinde yakında ortadan kalkacak.
Cihazınızın yavaş şarj olmasının sebebi, USB 2.0 bağlantılarının yaklaşık 2,5 watt enerji sağlayabilmesi. Yeni USB Power Delivery spesifikasyonu ise 100 watta kadar enerji sağlayabiliyor. Bu yüzden laptopların şarj cihazlarının bile ortadan kalkması olası.
Geriye dönük uyumluluk mümkün
USB Type-C geldiğinde klasik USB-A ve microUSB bağlantılarının işe yaramaz hale geleceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. USB Type-Cnin kullandığı teknolojinin yeni olmadığından bahsetmiştik, bu yüzden tüm USB cihazlarınızın modasının bir anda geçmesi gibi bir durum sözkonusu değil. Basit bir dönüştürücü yardımıyla standart USByi kullanan tüm cihazlarınızı USB Type-C portuna bağlamanız mümkün olacak.
USB-Anın çok büyük bir kullanım alanı var
USB Type-C yeni PClerde ve Maclerde kendine yer bulmaya başlamış olsa da, USBnin ilk sürümü olan USB-A dünya çapında çok yaygın olarak kullanılıyor. USB Implementers Forumun başkanı ve COOsu Jeff Ravencraft, standart A bağlantısını kullanan cihazların sayısının 20 milyarı aştığını söylüyor.
1990da piyasaya çıktığından bu yana çok az değişen konektörün tamamen ortadan kalkması zor görünüyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde eski USBnin tamamen ortadan kalkması çok daha uzun sürecektir.
Kaynak: Ajanslar