Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından desteklenen ’’Kapıları Kapat Şiddeti Kov’’ projesi kapsamında, 9 ülkeden gelen öğrencilere şiddet psikolojisi ve aile içi şiddet hakkında bilgi verildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Konukevi’nde düzenlenen programda konuşan Isparta Sağlık Müdürlüğü’nde görevli psikolog Şule Tola, öğrencilere, şiddetin dünyanın her yerinde aynı olduğunu söyledi.
Türkiye’de bu konuda çok derin çalışmalar olmamasına rağmen önemli adımlar atıldığını belirten Tola, ’’Ortada bir gerçek var, ne yazık ki emniyet ve sağlık verilerine yansıyanlar, şiddetin sadece küçük bir kısmını gösteriyor. Aslında tabanda ifade edilemeyen çok daha derin bir şiddet var’’ dedi.
Türkiye’de en önemli sorunlardan birinin de iletişimsizlik olduğunu vurgulayan Tola, ailede yaşanan kopukluğun, ileride şiddet olarak ortaya çıkabildiğini ifade etti. Tola, aile içi şiddeti baştan önlemek için yeni evlenecek çiftlere eğitim verdiklerini dile getirdi.
İtalyan öğrenci Monica Callegher de Türklerin sıcak kanlı ve güler yüzlü olduğunu söyledi. Türkiye’de gördükleri ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Callegher, ’’Farklı ülkelerden insanlarla farklı kültürleri paylaştığımız için çok mutluyum’’ dedi.
Şiddetin hiçbir sorunun çözümü olamayacağını vurgulayan Callegher, insanların önce kendilerini anlamaları gerektiğini, daha sonra karşısındakini anlayabileceğini kaydetti.
-’’Dostluk ve kardeşlik mesajı veriyoruz’’-
Tunuslu Muhammet Kamoun ise ülkesi ile Türkiye arasında ortak bir geçmişin olduğunu, Türkleri kardeşi gibi gördüğünü söyledi. Kamoun, ’’Burada aralarında sorunlar bulunan ülkelerden gelen katılımcılar var ama biz buradan dünyaya dostluk ve kardeşlik mesajı veriyoruz’’ ifadesini kullandı.
Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Proje Koordinatörü Cem Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, ’’Kapıları Kapat Şiddeti Kov’’ projesi kapsamında, Azerbeycan, Ermenistan, Rusya, Ukrayna, İsrail, Filistin, Litvanya, Tunus ve İtalya’dan gelen öğrencilerle toplantılar yaptıklarını ifade etti.
Katılımcıların konu üzerinde düşünmelerini, farkındalık kazanmalarını ve bilinçlenmelerini sağladıklarını vurgulayan Gök, ’’Yabancı katılımcılara kendimize ait değerlerimiz, kültürlerimiz, folklorumuz ve yiyeceklerimiz en iyi şekilde sunularak, ülkemize karşı var olan ön yargıların azaltılmasını amaçladık’’ dedi.
Projeyle evrensel barışa da katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Gök, bu çerçevede özellikle Filistin, İsrail, Azerbaycan ve Ermenistan’dan öğrencilerin davet edildiğine dikkati çekti.
AA