ABD, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği "savaş suçlarının kanıtlarını" UCM'ye gönderecek

ABD, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği "savaş suçlarının kanıtlarını" UCM'ye gönderecek

Haberler 27.07.2023 - 21:31 Son Güncelleme : 27.07.2023 - 21:31

ABD Senatosu Yargı Komitesi Başkanı Demokrat Dick Durbin ve Komitenin kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Bidenın, kanıtların UCMye gönderilmesine onay verdiğini doğrulayarak bu kararından ötürü Bidenı tebrik etti.

Söz konusu iki senatörden yapılan ortak açıklamada, Bir yıldan fazla bir süredir dünya, Putin ve güçlerinin Ukrayna halkına yaşattığı tarifsiz dehşetlere şahit oldu. ifadesi kullanıldı.

Senatörlerin Bidenın bu kararından memnun oldukları belirtilen açıklamada, Ukraynada savaş suçlarının her geçen gün arttığı ifade edildi.

Açıklamada, ABDnin Ukraynadaki bu korkunç suçlara müsamaha göstermeyeceği kaydedildi.

AA muhabiri tarafından kararla ilgili onay istendiğinde, Beyaz Saraydan ismi açıklanmayan bir ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, mahkemenin işbirliği taleplerine yönelik gizlilik kararları doğrultusunda herhangi bir işbirliğine ilişkin ayrıntıların paylaşılamayacağını belirtti.

Sözcü, Rusyanın savaş suçu işlediğine ilişkin kanıtların toplanmasında Ukrayna Başsavcılığına yardımcı olmaları amacıyla uluslararası müfettiş ve savcılardan oluşan bir ekip görevlendirdiklerini ifade etti.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, ABD Kongresinde katıldığı oturumda, Ukraynada 80 bin civarında savaş suçu delili topladıklarını söylemişti.

- UCM, Putin hakkında yakalama kararı vermişti

UCM, 17 Martta, Ukraynada işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Putin ve Rusyanın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belovanın savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, UCMnin kararına ilişkin açıklamasında, Rusya bazı devletler gibi bu mahkemenin yargı yetkisini tanımamaktadır. Bu nedenle, bu türden herhangi bir karar hukuk açısından Rusya Federasyonu için geçersizdir. demişti.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Putin hakkında yakalama kararı veren UCM Başsavcısı Karim Han hakkında 19 Mayısta arama kararı çıkartmıştı.

Ukrayna, bir süredir savaşı başlatmaktan sorumlu tuttuğu Rus askerleri ve siyasi liderlerinin yargılanması için saldırı suçundan yargılanabilmeleri için özel mahkeme kurulmasını istiyor.

Biden, UCMnin Putin hakkındaki yakalama kararına ilişkin (Putin) Bariz bir şekilde savaş suçları işledi. diyerek, kararı haklı bulduğunu belirtmişti.

Ana Sayfaya Git