Ahırın altında 15 asırlık su sarnıcı bulundu

Mardin'in antik kenti Dara'da ahır olarak kullanılan alanda yapılan kazıda, 6'ncı yüzyıldan kalma Roma dönemine ait su sarnıcına ulaşıldı.

Haberler 20.11.2016 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin antik kenti Darada yaplan kaz çalmalarnda ahr olarak kullanlan alann, 6. yüzylda Roma döneminde ait su sarnc olduu ortaya çkt.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan, Nusaybin yolu üzerinde bulunan 3 bin yllk antik kent Dara Harabelerinde kaz çalmalarnn devam ettiini bildirdi.

6. yüzylda Roma Garnizon kenti Darann büyük ksmnn köy evlerinin altnda kaldn kaydeden Erdoan, öyle konutu:

Darada kaz çalmalar devam ettikçe Roma ve Pers dönemine ait eserlerin de aça çkmaya devam ediyor. En son yaplan kazlarda Roma döneminden kalma su sarnc 18 metre derinliinde, 15 metre geniliinde. Buras toprak ile dolmutu, boalttk. Yklan taban Koruma Kurulu Müdürlüünün projesi kapsamnda onarld.

MSAFRLERN SU HTYACI KARILANIYORDU

Roma ve Pers döneminde Mardinden gelen misafirlerin su ihtiyaçlarnn bu sarnç sayesinde giderildiini belirten Erdoan, Bu sarncn ilginç tarafndan birisi de ehrin 4 kilometrelik bat ksmndaki surun hemen arkasnda kalm olmas. O dönemde Mardin tarafndan gelen misafirler ehrin içine alnmasa bile onlarn su ihtiyaçlarn gidermek için yapldn düünüyoruz. diye konutu.

Sarncn, Ocak 2017de turizm kazandrlacan ifade eden Erdoan, Dara kentindeki kamulatrma çalmalarnn bitmesi durumunda Türkiye ve Mardin turizmine önemli katk sunacaklarn vurgulad.

MARDNN TURZM LE TANINMASINI STYORUZ

Mardinin kültürel çeitlilii inanlmaz ekilde zengin olduunu anlatan Erdoan, unlar kaydetti:

Biz bu zenginliin görülmesi, bu zenginliin ziyaret edilmesi için çalyoruz. Mardinin bu deerleriyle birlikte dünyaya tantlmasn hedefliyoruz. lk yerleim zamanndan günümüze kesintisiz bir kültürel zenginlie sahip alanlarn bilinmesini ve görülmesini istiyoruz. Mardinin turizmle tannmasn bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git