Salgnla mücadelede yer alan aile hekimleri ve aile sal çalanlar, filyasyon çalmalarna da destek veriyor, hasta ve temasllarnn izlemlerini yürütüyor
Anne karnndan itibaren bebek ve çocuklarn geliimlerinin izlenmesi ve desteklenmesi, alama, okul sal muayeneleri, kronik hastalk izlemleri, poliklinik muayene hizmetleri gibi birçok alanda görev yapan aile hekimleri, Kovid-19 salgnnda filyasyon çalmalarna da destek veriyor, yeni tip koronavirüs hastalar ve temasllarnn izlemlerini yürütüyor.
Birinci basamak salk hizmetleri kapsamnda, Aile Sal Merkezlerinde saln teviki, koruyucu salk hizmetleri ile ilk kademedeki tehis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri bir arada veriliyor.
Her bireyin bir aile hekiminin olmasna imkan tanyan ve kiilerin salk hizmetine eriimini kolaylatrlan uygulama kapsamnda, Türkiye genelindeki 8 bin 10 aile sal merkezinde 24 bin 562 aile hekimi ve 23 bin 127 aile sal çalan ile birinci basamak salk hizmeti salanyor.
Aile sal merkezlerinde anne karnndan balamak üzere, bebek ve çocuklarn salkl geliimlerinin izlenmesi ve desteklenmesi, tarama programlar ile erken tan ve tedavinin salanmas ve komplikasyonlarn önlenmesi için gebe izlemi, bebek izlemi, alama hizmetleri, okul sal muayeneleri, kronik hastalk izlemleri, poliklinik muayene hizmetleri ve meme, kaln barsak ve rahim az kanserlerine ilikin taramalar yaplyor.
ALE HEKMLER FLYASYON çALIMALARINDA DA YER ALIYOR
Kovid-19 salgnyla birlikte aile hekimlerinin bulac hastalklarla mücadeledeki rolleri de belirginleti.
Salgnla mücadelenin vazgeçilmez neferleri olan aile hekimleri ve aile sal çalanlar, filyasyon çalmalarna da destek veriyor, hasta ve temasllarnn izlemlerini yürütüyor.
Aile hekimlii ile koruyucu salk hizmetinin kapsam da geniletildi, salkl hayatn teviki ve kronik hastalklarn yönetimine ilikin programlar da eklendi. Bu kapsamda, saln teviki ve salkl davranlarn benimsenmesi için yaplan eitim faaliyetleri yannda, ya ve cinsiyete göre önerilen aralklarda tansiyon ölçümü, kan ekeri ölçümü, kolesterol ve beden kitle indeksinin ölçümü yaplyor ve kronik hastal olan bireylerin de gerekli ölçümlerinin yaplmas ve hastalklarnn kontrol altnda olup olmadnn tespiti, komplikasyonlarn önlenmesi için danmanlk veriliyor ve hastalar ilgili uzmanlara yönlendiriliyor.
Kronik hastalklarn önlenmesi kapsamnda alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak, salkl beslenmek, ideal vücut arln korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak gibi saln tevikini içeren davranlarn benimsenmesi için hem aile sal merkezi hem de salkl hayat merkezlerinde eitim ve destekleyici uygulamalar yaplyor.
Kiilerin salkla ilgili sorun veya sorularnda ilk bavuru noktasnn aile hekimleri olmas, aile hekimlerinin salk sisteminin ortasnda koordinatör görevi üstlenmesi amaçlanyor.