Alaattin Aktaş: Tek haneli enflasyonu unutun, asıl kıyameti şubat faturalarında göreceğiz

Yapılan hesaplamalara göre enflasyonun yüzde 60'ları bulacağını belirten ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, zamlı elektrik faturaları için de, 'Asıl kıyameti şubatta göreceğiz' dedi.

Haberler 17.01.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomi Yazar Alaattin Akta, pe pee gelen enerji zamlaryla ilgili, Asl kyameti ubat faturalarnda göreceiz dedi. Akta, iktidarn enflasyon hedefinin tutmayacan öngörürken, Bu yl tek haneli enflasyonu unutmamz gerekiyor ifadesini kulland.

Akta, elektrie yüzde 125i bulan zamma iaret ederek, ubat ayna iaret etti. katld tv programnda zamlar ve enflasyonu deerlendiren Akta, nsanlar una isyan ediyorlar, çok hakl olarak elektrik faturalar çok büyüdü. Doru düzenlenmi haliyle bile yani aralk ay eski fiyattan, ocakta tüketilen yeni fiyattan düzenlenmi haliyle bile çok ciddi bir art var. Biz asl kyameti ubat aynda gelecek faturalarda göreceiz. Hepsi yeni fiyattan düzenlenecek dedi.

AZ TÜKETEN DE ÖNCEKNE GÖRE FAZLA ÖDEYECEK

Elektrik faturalarndaki kademeli düzenlemenin benzerinin doalgaz faturalar için gündeme geldiini hatrlatan Akta, unlar kaydetti:

Elektrik fiyatlarna kademeli bir zam geldi, vatandan lehine olacak denildi. Bundan ne anlal az tüketen daha önceki döneme göre daha az ödeyecek diye anlalr. Ama buradan unu anlamamz gerekiyormu az tüketen öncekine göre daha yüksek ödeyecek, bu sonuç çkt ortaya. Ayn eyi doalgazda yapmaya çalyorlar, yine kademeli bir faturalandrlmaya geçilecek. Türkiyenin souk bölgeleri daha düük fiyattan ödeyecek. Örnein zmirde oturanlar daha pahal ödeyecek. Böyle bir aamalandrma yaplyor.

Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebatinin enflasyonun yl içinde tek haneye inecei yorumunu da deerlendiren Akta, Ylbandaki zamlar; elektrik, doalgaz, akaryakt ve sigara. Öyle bir hesap yapmlar, bu dört kalemin enflasyona etkisi hesapland. Dolaysyla tüketici fiyatlar ocak aynda yüzde 13-15, yllk yüzde 50-55 olacak. Bakan, Ocak ay pik yapacak dedi. Bu gerçekten pik mi olacak, hayr daha ötesi var... Hesaplar gösteriyor ki, yaz aylarnda altmn üzerine çkyor. Yani bu yl tek haneli enflasyonu unutmamz gerekiyor. Ayrca biz buraya neden geldik ki, zaten bir süre önce tek hanedeydik. Bunu da sorgulamamz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git