Rektörlükten yapılan açıklamaya göre, Eczacılık Fakültesi 4üncü sınıf öğrencisi Cafer Batuhan Kılınçın yürütücülüğünü üstlendiği, Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntopun akademik danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca sürdürülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamına alındı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kılınç, akciğer kanseri vakalarının yüzde 85ini küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinin (NSCLC) oluşturduğunu belirtti.
Bu durumun halk sağlığını tehdit ettiğini kaydeden Kılınç, şunları bildirdi:
Geleneksel sitotoksik kemoterapinin dezavantajlarından yoksun, daha etkin tedavi yaklaşımı arayışında, tümör hücreleri üzerine seçici sitotoksik aktivite gösteren tolere edilebilir ve moleküler hedefe yönelik tedavi, yeni bir yaklaşım olarak önem kazandı. Projemiz kapsamında, NSCLCnin hedefe yönelik tedavisi için tasarladığımız özgün tiyazol-hidrazonhibridi Akt inhibitörlerinin sentezini, spektral karakterizasyonunu ve in vitro aktivite çalışmalarını gerçekleştirerek patent başvurusu yapmayı, elde edilecek özgün veriler sayesinde de antikanser ilaç AR-GE çalışmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Prof. Dr. Altıntop ise öğrencilerin proje hazırlama ve AR-GE çalışmalarına katılmalarının önemine değinerek, Kılınça danışmanlık yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.