Annelerin sesini Avrupa duymuyor

PKK'ya kucak açan Avrupa, Diyarbakır Annelerini görmezden geliyor

Haberler 15.10.2020 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa ülkeleri ve basn, PKKnn söylemlerini destekleyen tutum sergilerken Diyarbakrda çocuklarn terör örgütünün elinden kurtarmak için eylem yapan annelere duyarsz kalyor.

Avrupa Birliinin (AB) terör örgütleri listesinde olmasna ramen PKK, Avrupada geni bir hareket alan buluyor.

PKKnn söylemleri, Almanya, Fransa, Hollanda ve sveç gibi ülkelerin basnnda çou zaman Kürtlerin görüü eklinde verilerek meruiyet salanyor.

Buna karn terör örgütü kurbanlarnn hikayeleri ya da Diyarbakr Annelerinin eylemlerine ilikin haberler, bu ülkelerin basnnda neredeyse hiç yer almyor.

TERÖR DURUMALARINA GDENLER, ANNELER ZYARET ETMYOR

Basnn bu tavr yetkililer tarafndan da sergileniyor. Örnein dönemin AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn 2016da, terör örgütü faaliyetleri sebebiyle krmz bültenle aranan HDPnin Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru ile görüürken, Avrupa Parlamentosunda her sene PKKnn sözde Avrupa liderlerinin de katld toplantlar düzenleniyor.

Avrupal yetkililer ya da Türkiyedeki temsilcileri, terör örgütü üyeliinden yarglananlarn durumalarna da giderken, bir yl akn süredir eylem yapan Diyarbakr Annelerini görmezden geliyor.

Anneleri ziyaret eden tek Avrupal diplomat, ngilterenin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott oldu.

TERÖRSTLER SARAYDA AIRLAYIP MADURLARI UMURSAMIYOR

Avrupada PKKya en yakn ülkelerden birinin Fransa olduu biliniyor. Terör örgütü, eski Cumhurbakan François Mitterranddan mevcut Cumhurbakan Emmanuel Macrona kadar tüm liderlerden çeitli yollarla destek alabildi.

Macron, Nisan 2019da YPG/PKKl teröristleri SDG ad altnda Elysee Saraynda kabul ederek örgüte desteini üst düzeye çkard. Nisan 2019da yaplan görümenin ardndan Saraydan yaplan açklamada, Macronun örgüte aktif destein sürdürüleceine dair güvence verdii açkland.

Macronun Fransas, YPG/PKKnn Suriyede igal ettii bölgede askeri varlk göstermekle kalmad, Fransz askeri danmanlar Ayn sa üssünde teröristlere eitim verdi.

Paris yönetimi PKK üyelerinin ülkede ve özellikle bakent Parisin meydanlarnda gösteriler düzenlemesine müsaade ederken, Avrupa Konseyinin binasnn önünde PKK yandalar örgüt elebann serbest braklmas için aralksz eylem düzenliyor. Buna karlk Fransz yetkililer, Diyarbakr Anneleri konusunda herhangi bir açklama yapmad.

DYARBAKIR ANNELERNE DUYARSIZ

Fransada basnda da durum farkl deil. Özellikle YPG/PKK üyelerinin kahramanlatrld haberlerin skça yer ald Fransz basn, Diyarbakr Annelerine büyük ölçüde sessiz kald.

Sadece Liberation gazetesinin 6 Ocak tarihli haberinde, Diyarbakrda yaklak 30 ailenin ellerinde çocuklarnn fotoraflaryla HDP binasnn önünde eylem yapt belirtildi.

Ailelerin HDPyi çocuklarnn terör örgütü PKK tarafndan kaçrlmasna yardm etmekle suçlad vurgulanan haberde, HDP binas önünde eylem yapan annelerden Yldz Ballnn ifadelerine yer verildi. Ballnn Kzm Yasemin 2014ten beri kayp. PKK tarafndan kaçrld. Onu geri almak istiyorum. Eer öldüyse cesedini istiyorum. dedii ifade edildi.

Ancak bu haberde, HDPnin PKKyla ban inkar ettii belirtilerek partinin eylemin belediyelere kayyum atanmasyla balantl olduu eklindeki söylemine yer verildi.

ALMAN BASINI, ALMANYADA EYLEM YAPAN ANNEY GÖRMÜYOR

Fransa gibi Almanyada da PKKnn söylemlerine geni yer veriliyor. PKK, Almanyada resmen terör örgütü kategorisinde olmasna ramen ülke medyasnn PKKl teröristlerin bölücü faaliyetlerini bir özgürlük mücadelesi gibi yanstp kamuoyunda alg oluturmaya devam etmesi dikkati çekiyor.

Alman medyas Türkiyenin bölücü terör örgütüyle mücadelede bugüne kadar PKKnn katlettii sivillerin ya da ehit edilen askerlerin cenazelerinden fotoraf yaymlamazken teröristlerin cenaze törenlerinden fotoraflara geniçe yer veriyor.

Berlinde kz terör örgütü tarafndan kaçrlan Maide T. 11 aydr kznn geri getirilmesi için Alman yetkililerden yardm istemesine ramen bugüne kadar somut hiçbir adm atlmad.

Yaklak 11 aydr hem Almanya Babakanl önünde hem de Federal Meclis önünde eylemler yapan Maide T. ile hiçbir Alman gazetecinin görümemesi, Alman medyasnn PKKya üstü kapal desteinin göstergesi olarak görülüyor.

Maide T. Alman medyasnn kendi durumu hakknda bir kez bile kendisine müracaat etmemesini eletirerek Ben kzmn mücadelesini verirken tabii ki Alman medyasnn desteini beklerdim. Ancak 11 ay geçti daha bir tane Alman gazeteci ne yaptm niçin yaptm gelip sormad bile. Ama gazetelere baktnz da terör örgütünün yaptklar sanki meruymu gibi bir alg yaplyor. Tarafsz gazetecilik ya da basn özgürlüünden dem vurmay biliyorlar ama kendilerine gelince görmezlikten geliyorlar. dedi.

Maide T. Avrupa medyasnda Türkiye dümanl yapldna iaret ederek çocuumu PKK götürdü bir bakas deil. Avrupa ya da Alman medyas görmek istemese de ben PKKya kar mücadelemi sürdürmeye devam edeceim. ifadelerini kulland.

DYARBAKIR ANNELER, CUMARTES ANNELERYLE KIYASLANIYOR

Öte yandan Alman medyas Diyarbakrda HDP binas önünde eylem yapan anneleri de görmezden gelmeye devam ediyor.

Alman medyasnda birkaç örnek haricinde haber olmayan Diyarbakr Anneleri, Cumartesi Anneleriyle kyaslanyor.

Örnein Eylül 2019da Der Tagesspiegel gazetesinde yer alan haberde Diyarbakrdaki eylemin 49 yandaki Hacire Akarn 21 yandaki olu Mehmeti kayp olarak polise ihbar etmesi ve oturma eylemi için HDP genel merkezinin merdivenlerine oturmasyla balad ifade edildi.

Haberde, PKKnn 10 yllardr elemanlarn, yoksulluk ve çaresizlik içindeki isiz gençlerden toplad belirtildi.

HDP binas önünde oturan annelerin devlet destei ile cesaretlendirildii vurgulanan haberde, annelerin akamlar polis refakatinde evlerine gittikleri ifade edildi. Anneleri çileri Bakannn da ziyaret ettiine vurgu yaplan haberde, HDPnin ise eylemi knad belirtildi.

ONLAR DA KÜRT KADINI

Avrupada görülen bu ikiyüzlü tavr, Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun sveçli mevkida Ann Lindeyle dün yapt basn toplantsnda da gündeme gelmiti.

çavuolu, Lindeye hitaben Siz de bir annesiniz, sizden rica ediyorum Diyarbakrda 1 yldr çocuklarn bekleyen annelere bir gidin, konuun. Onlar da Kürt kadn. Neden hep Kürt deyince PKKllar, YPGlileri, SDGlileri destekliyorsunuz. Dier Kürtlerin ne günah var? demiti.

DYARBAKIR ANNELER

Anne Hacire Akar, olunun HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia ederek HDP Diyarbakr l Bakanl binas önünde 22 Austos 2019da oturma eylemi balatmt. Olunu teröre kurban vermemek için balatt mücadelesi sonuç veren anne Akar, 24 Austos 2019da oluna kavumutu.

Akara daha sonra dier anneler de katlm ve bugüne kadar 15 aile çocuklarna kavumutu. 152 ailenin nöbeti ise devam ediyor.

Ana Sayfaya Git