Arazi davasında 1 kişi ölmüştü: işte o olayın sanıklarının cezaları belli oldu

Erzurum'da bir kişinin öldüğü arazi anlaşmazlığı davasında 3 sanığa ceza verildi.

Haberler 21.05.2024 - 17:04 Son Güncelleme : 21.05.2024 - 17:06

Erzurumun Aziziye ilçesinde, hazineye ait arazi kullanımı anlaşmazlığı nedeniyle komşu iki ailenin 17 Haziran 2022de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kavgasıyla ilgili yargılanan 6 sanıktan 3ü cezalandırıldı.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz sanıklar Yakup Bedir, Mehmet Bedir, Muhsin Demir, Metin Demir, Turan Durmaz ile katılanlar ve taraf avukatları hazır bulundu.

Tutuklu sanık Muhammed Furkan Durmaz ise duruşmaya bağlı bulunduğu Erzurum E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Geçen celse sunulan esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan Muhammed Furkan Durmaz, çok pişman ve üzgün olduğunu söyledi.

Kasıtlı bir şey yapmadığını öne süren Durmaz, Kasıtlı yapacak olsaydım, ilk olayda yapardım, babam değnekle dövülürken yapardım. İkinci olayda evimin önüne gelerek hakarette bulunup beni evden çıkarmaya çalıştılar. Bu sözlere rağmen çıkmadım. Eşim gelenleri uzaklaştırmak için dışarı çıkmıştı. Eşimi almak için dışarı çıkan babama vurmaları üzerine dışarı çıktım. ifadelerini kullandı.

Son sözleri sorulan sanıklar beraatlerini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Muhammed Furkan Durmazı maktul Necati Bedire karşı eyleminden dolayı kasten öldürme suçundan müebbet hapisle cezalandırdı.

İlk haksız hareketi yapanın belli olmaması nedeniyle haksız tahrik ve takdir indirimi uygulayarak cezayı 15 yıla indiren heyet, Durmazı Mehmet Bedire karşı eyleminden dolayı da kasten yaralama suçundan 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırarak hükümle birlikte tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Silahla kasten öldürmek ve yaralama suçlarından beraat eden sanık Mehmet Bedir hakkında ise hakaret suçunun karşılıklı olması nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına karar veren heyet, Bedire silahla tehdit suçundan verdiği 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararını verdi.

Heyet, silahla basit yaralama ve hakaret suçlarından yargılanan Yakup Bedir ve Metin Bedir ile silahla basit yaralamaya teşebbüsten yargılanan sanık Turan Durmazın beraatine hükmetti.

Silahla basit yaralama ve hakaret suçlarından Muhsin Bedir hakkında da beraat kararı veren heyet, sanığa kasten silahla basit yaralama suçundan ise 112 gün adli para cezası vererek hakkında HAGB uygulanmasına karar verdi.

İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Aziziye ilçesine bağlı Beypınarı Mahallesinde komşu olan Durmaz ve Bedir ailelerinin ikametlerinin arasında kalan hazineye ait arazinin kullanımı konusunda zaman zaman aralarında tartışma yaşadıkları, ancak olay günü tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüştüğü, Necati Bedirin Muhammed Furkan Durmaz tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü, yine bir kısım müşteki şüphelilerin sopa ile darbedildiği ve hakaret ile tehdide uğradıklarına ilişkin şikayetleri bakımından soruşturma başlatıldığı belirtiliyordu.

İddianamede, önce Necati Bedir, Muhsin Bedirin, Turan Durmazı darbetmeleri üzerine oğlu Muhammed Furkan Durmazın yanlarına geldiği, dördünün birlikte kavgaya tutuştukları, daha sonra Mehmet, Yakup ve Metin Bedirin de gelmesiyle ikinci kez kavga çıktığı, bu kavgada ise Necati, Mehmet, Muhsin ve Yakup Bedirin ellerindeki sopa, kürek gibi aletlerle Turan Durmazı darbetmeye başladıkları ve Turanın eline geçirdiği sopayla karşılık vermeye çalıştığı anlatılıyordu.

Olay yerine gitmesine izin verilmeyen Muhammed Furkan Durmazın eline geçirdiği bıçakla ikametinin bahçesine ait tellerden atlayarak gidip Necati Bediri öldürdüğü aktarılan iddianamede, Durmazın ayrıca Mehmet Bediri ise hayati tehlike geçirecek şekilde yaraladığı ifade ediliyordu.

Mehmet, Necati, Yakup, Muhsin ve Metin Bedirin de ellerindeki cisimlerle Muhammet Furkan Durmazı darbettikleri ve Necati Bedirin ölmesi üzerine Durmaz ailesinin olay yerinden ayrıldığının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, müşteki sanık Muhammed Furkan Durmazın kasten öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs etme suçlarından, müşteki sanıklar Muhsin Bedir ve Mehmet Bedirin kasten yaralama ve hakaret suçlarından, müşteki sanıklar Turan Durmaz ile Yakup Bedirin basit yaralama suçundan, sanık Metin Bedirin ise hakaret ve basit yaralama suçlarından cezalandırılması talep ediliyordu.

Ana Sayfaya Git